Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Wat is gecontracteerde zorg

Wat is gecontracteerde zorg?

starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder Jun 04, 2021

Ga jij werken of starten als zzp in de zorg? Misschien overweeg je dan eigen cliënten in zorg te nemen. In zo'n geval is het belangrijk dat je het verschil tussen ongecontracteerde en gecontracteerde zorg kent. Wat is gecontracteerde zorg?

Recht op zorg

In Nederland is het recht op zorg goed geregeld in de grondwet. Iedere burger in Nederland heeft recht op gezondheidszorg. We kennen 2 soorten zorgverzekeringen: een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedere burger verplicht, een aanvullende verzekering is een optie maar niet verplicht. De verplichte basisverzekering biedt een basispakket. Dit basispakket wordt bepaald door de overheid. Het recht op zorg ligt daarmee dus vast.

Waarom is een zorgverzekering verplicht? 

Een zorgverzekering is verplicht omdat we van mening zijn dat dit solidair is. Met een verplichte zorgverzekering brengen zowel gezonde als kwetsbare mensen het geld samen op om zorg te financieren. Als de zorgverzekering niet verplicht zou zijn, dan zou het voor veel gezonde mensen logischer zijn om zich niet te verzekeren. Omdat de kans dat zij ziek worden klein is. Terwijl kwetsbare mensen juist veel vaker behoefte zouden hebben aan zo'n verzekering. 

Wat is gecontracteerde zorg?

Bij gecontracteerde zorg zijn zorgverleners via een contract verbonden aan een of meerdere zorgverzekeraars. Zij zijn gecontracteerd om de basiszorg te leveren. De zorgverzekeraar is verplicht om de zorg te vergoeden en doet dit het liefst op basis van prijs- en volume afspraken. In dit contract zijn onderwerpen zoals omzet, prijs en kwaliteit vastgesteld. Met zo'n contract wordt een zorgverlener een 'gecontracteerde zorgaanbieder'. Gecontracteerde zorgaanbieders zijn vaak te vinden op de website van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars verwijzen hun verzekerden het liefst door naar zorgverleners waar zij een contract mee hebben. 

Gecontracteerde zorg wordt niet alleen door zorgverzekeraars aangeboden. Het is ook voor gemeenten en voor zorgkantoren mogelijk om contracten uit te reiken aan zorgverleners. Zorgverzekeraars, gemeenten en zorgkantoren zijn de 'financiers' van de zorg en werken allemaal het liefste met gecontracteerde partijen.

Hoe wordt gecontracteerde zorg vergoed?

Op het moment dat je een contract hebt met een financier, dan worden daar ook de spelregels voor vergoeding in afgesproken. Over het algemeen kun je bij een financier digitaal declareren en ontvang je rechtstreeks het geld op jouw rekening. Ook zzp in de zorg hebben de mogelijkheid op een contract, afhankelijk van je vak en of er iets geregeld is voor jouw contractering. Ben je op zoek naar een contract? Doe dan onderzoek bij financiers om te zien wat de mogelijkheden zijn. 

Meer informatie over wat gecontracteerde zorg is?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de geaccrediteerde online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als zorgaanbieder'. Daar hoort het vraagstuk van financiering van zorg bij. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg