Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is het nut

Wat is het nut van een keurmerk?

wkkgz wtza zorgaanbieder Mar 17, 2022

Het is een veelgestelde vraag onder zzp'ers in de zorg. Wat is het nut van een keurmerk zoals dat van KIWA of HKZ? In dit artikel gaan we in op het nut van keurmerken voor zzp'ers in de zorg. Is een keurmerk verplicht? Wat levert een keurmerk je op? Lees verder voor meer uitleg.

Een keurmerk is niet verplicht

Laten we met het belangrijkste punt starten: een keurmerk is niet verplicht. Zowel het HKZ keurmerk als het KIWA keurmerk (Mijn Keurmerk) zijn geen verplichting voor zzp'ers in de zorg. Een keurmerk toont aan dat je bepaalde zaken op orde hebt, maar dat kun je ook op andere manieren aantonen. Het komt voor dat bepaalde organisaties jou om een keurmerk vragen, maar dan nog ben je niet verplicht om hieraan te voldoen. Een keurmerk is dus niet verplicht voor zzp'ers in de zorg.

De verwarring rondom de AGB code

Als je als zzp'er een AGB code wil aanvragen, komt het voor dat er om een KIWA keurmerk wordt gevraagd. Het hebben van een KIWA keurmerk (Mijn Keurmerk) is namelijk een voorwaarde om een AGB-code te krijgen. Veel zzp'ers in de zorg denken dat een AGB-code verplicht is voor zzp'ers in de zorg. Daarom denken zij dat zij verplicht zijn om een KIWA keurmerk te halen. Belangrijk hierbij is dat een AGB-code níet verplicht is voor zzp'ers in de zorg. Als je geen AGB code nodig hebt in de praktijk, dan hoef je ook niet aan de eisen voor een AGB code te voldoen. Check dus eerst of je een AGB code nodig hebt.

Lees ook: AGB code is niet verplicht voor starters

Wat is het nut van een keurmerk?

Een keurmerk is een certificaat waarmee je aan kunt tonen dat een organisatie een aantal documenten heeft gechecked en vragen heeft gesteld. Na die check krijg jij een keurmerk voor een bepaalde periode. Als jij het belangrijk vindt dat een organisatie bekijkt of jij aan de eisen van een keurmerk voldoet, dan kan een keurmerk jou zekerheid geven dat je voldoet.

  • Het KIWA keurmerk is een jaar geldig. De eisen voor Mijn Keurmerk van KIWA vind je hier. Inloggen voor het KIWA keurmerk doe je hier.
  • Het HKZ keurmerk is geldig voor 3 jaar. De eisen voor het HKZ keurmerk kun je hier aanschaffen. Inloggen voor HKZ doe je hier.

In de praktijk komt het voor dat er bemiddelingsbureaus zijn die vragen om een keurmerk. Of bijvoorbeeld een coöperatie van zzp'ers die een keurmerk verplicht stelt. Zoals gezegd kan ook Vektis vragen om een zzp keurmerk, als je een AGB code nodig hebt. Het nut van een keurmerk kan dus zijn dat je voor jezelf bepaalde zaken aantoont, of voor een andere organisatie waarmee je wil samenwerken.

Lees ook: HKZ of KIWA keurmerk? Welke moet je kiezen van de twee?

Met een keurmerk voldoe je niet aan de Wkkgz en Wtza

Een zzp'er in de zorg is verplicht vanuit de Wkkgz en de Wtza om aan een aantal eisen te voldoen. Deze eisen gaan verder dan de eisen van een keurmerk. Een keurmerk is een fotomoment, terwijl er vanuit de kwaliteitswet Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg van jou een lerende houding wordt verlangd.

Lees ook: Is een keurmerk geschikt om te voldoen aan de Wtza?

Wat wordt er van zzp'ers in de zorg verlangd?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is belast met de controle op zorgaanbieders en dus op zzp'ers in de zorg. Zij zullen niet zozeer vragen of jij een keurmerk hebt, maar ingaan op de eisen die gelden vanuit de wet. Een lerende houding, klachtenportaal en kwaliteitssysteem horen hierbij.

De Inspectie - "Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht."

Met het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl breng je jouw basis op orde voor de Wkkgz en Wtza. Als abonnee krijg je van ons een certificaat waaruit blijkt dat je beschikt over een aansluiting op een klachtenfunctionaris, een geschilleninstantie en een basis kwaliteitssysteem.

Wil je alles begrijpen over de kwaliteitswet Wkkgz, keurmerken en zzp'ers in de zorg? Dan is dit artikel aan aanrader. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg