Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
kiwa keurmerk

Wat is het nut van een keurmerk?

wkkgz wtza zorgaanbieder Mar 17, 2022

Het is een veelgestelde vraag onder zzp'ers in de zorg. Wat is het nut van een keurmerk zoals dat van KIWA of HKZ? In dit artikel gaan we in op het nut van keurmerken voor zzp'ers in de zorg. Is een keurmerk verplicht? Wat levert een keurmerk je op? Lees verder voor documenten en uitleg.

Een keurmerk is niet verplicht

Laten we met het belangrijkste punt starten: een keurmerk is niet verplicht. Zowel het HKZ keurmerk als het KIWA keurmerk (Mijn Keurmerk) zijn geen verplichting voor zzp'ers in de zorg. Een keurmerk toont aan dat je bepaalde zaken op orde hebt, maar dat kun je ook op andere manieren aantonen. Het komt voor dat bepaalde organisaties jou om een keurmerk vragen, maar dan nog ben je niet verplicht om hieraan te voldoen. Een keurmerk is dus niet verplicht voor zzp'ers in de zorg.

De verwarring rondom de AGB code

Als je als zzp'er een AGB code wil aanvragen, komt het voor dat er om een KIWA keurmerk wordt gevraagd. Het hebben van een KIWA keurmerk (Mijn Keurmerk) is namelijk een voorwaarde om een AGB-code te krijgen. Veel zzp'ers in de zorg denken dat een AGB-code verplicht is voor zzp'ers in de zorg. Daarom denken zij dat zij verplicht zijn om een KIWA keurmerk te halen. Belangrijk hierbij is dat een AGB-code níet verplicht is voor zzp'ers in de zorg. Als je geen AGB code nodig hebt in de praktijk, dan hoef je ook niet aan de eisen voor een AGB code te voldoen. Check dus eerst of je een AGB code nodig hebt.

Lees ook: AGB code is niet verplicht voor starters

Hoe kan ik weten of een keurmerk betrouwbaar is?

Keurmerken bieden vertrouwen, vooral als ze tijdens bedrijfsinspecties aan specifieke normen worden getoetst. Om betrouwbaarheid te garanderen moet een keurmerk op onafhankelijke door een deskundige worden beoordeeld. Producten en diensten krijgen een keurmerk op basis van voorwaarden die door de keuringsinstantie zijn vastgesteld. Ook in het geval van het KIWA en HKZ keurmerk liggen de voorwaarden vast.

Kenmerken van een keurmerk

Keurmerken worden als logo's op producten of diensten aangebracht. Hiermee belooft het beeldmerk de fabrikant dat het product een bepaalde kwaliteit heeft. Hieronder vallen keurmerken voor biologische voeding zoals EKO en keurmerken voor goede doelen zoals Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Zowel KIWA als HKZ hebben een eigen logo voor zzp'ers in de zorg.

Vereisten voor het keurmerk

Een zorgaanbieder heeft toestemming nodig van de keurmerkhouder om een keurmerk of certificaat op een dienst te plaatsen. Deze persoon of organisatie (rechtspersoon) met keurmerk kan zowel een individu of een organisatie zijn. Een keurmerkhouder, in dit geval KIWA en HKZ inspecteert jouw dienstverlening om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de nu geldende eisen van het keurmerk. Een Certificerende Instantie (CI) kan dit voor de eigenaar doen. De meest betrouwbare CI is er een die geaccrediteerd is.

Keurmerken voor dienstverleners

Naast keurmerken voor producten, zijn er keurmerken voor diensten zoals vervoer of verzorging. 'Erkende Verhuizers' en 'Erkende Installateurs' zijn voorbeelden van velden met deze keurmerken. In de zorg kun je met een keurmerk laten zien dat je 'erkend' bent.

Accreditatie: toetsing keurmerken afgeven

Niet iedereen kan een keurmerk afgeven. Dat kan alleen onafhankelijk via gespecialiseerde CI's. Om onafhankelijk en deskundig keurmerken af te geven moet een gespecialiseerde CI geaccrediteerd zijn door de Raad voor Accreditatie. Zowel de organisaties van KIWA als HKZ hebben die status.

Twijfel over keurmerk

Vraag je je af of het product of de dienst die je gebruikt terecht een keurmerk inzet? Op de website van het keurmerk staat meestal een lijst met bedrijven of producten die een keurmerk mogen gebruiken. Daarnaast kun je een keurmerkregister controleren of een bedrijf aangesloten is. HKZ en KIWA hebben beiden een keurmerkregister.

Verschil tussen keurmerk en certificaat

Keurmerken of certificaten geven aan dat een dienst of regelgeving of product aan bepaalde eisen voldoet. Een keurmerk heeft een logo. Een certificaat heeft een document. Zowel HKZ als KIWA leiden tot een certificaat.

Naar MijnKeurmerk in vijf stappen

KIWA geeft heldere uitleg over hoe je het certificaat kunt behalen. Er zijn vijf stappen nodig om MijnKeurmerk te krijgen:

  1. Begrijp de eisen, wetten en regels voor zelfstandig ondernemerschap in de zorg, zodat je daarop kunt plannen. Kijk hiervoor op onze Wkkgz pagina;
  2. Schrijf je via de website in voor een MijnKeurmerk. Je vult het inschrijfformulier in en klikt op "inschrijven";

  3. Bewijsstukken. Vul alle verplichte bewijsstukken in jouw dossier in;

  4. Nu volgt de KIWA MijnKeurmerk audit beoordeling;

  5. Certificaat en Keurmerkregister. Nadat uw dossier compleet en goedgekeurd is, krijgt u uw KIWA MijnKeurmerk en registreert u zich in het Keurmerkregister.

De voordelen van MijnKeurmerk voor een ZZP'er in de zorg

Welke voordelen heeft het proces van een keurmerk behalen?

  • Alle zorgrelevante documenten op één centrale plek bewaard;

  • Je kunt derde partijen toegang verlenen tot de documenten in jouw dossier;

  • Jouw dossier moet kloppen en actueel zijn volgens de wet- en regelgeving;

  • Je kunt jouw certificaat via het keurmerkregister beschikbaar stellen aan klanten;

  • Jaarlijkse controle van uw dossier door Kiwa MijnKeurmerk of HKZ als onafhankelijke derde partij.

Wat is het nut van een keurmerk?

Een keurmerk is een certificaat waarmee je aan kunt tonen dat een organisatie een aantal documenten heeft gechecked en vragen heeft gesteld. Na die check krijg jij een keurmerk voor een bepaalde periode. Als jij het belangrijk vindt dat een opdrachtgever bekijkt of jij aan de eisen van een keurmerk voldoet, dan kan een keurmerk jou zekerheid geven.

  • Het KIWA keurmerk is een jaar geldig. De eisen voor Mijn Keurmerk van KIWA vind je hier. Inloggen voor het KIWA keurmerk doe je hier.

  • Het HKZ keurmerk is geldig voor 3 jaar. De eisen voor het HKZ keurmerk kun je hier aanschaffen. Inloggen voor HKZ doe je hier.

In de praktijk komt het voor dat er bemiddelingsbureaus zijn die vragen om een keurmerk. Of bijvoorbeeld een coöperatie van zzp'ers die een keurmerk verplicht stelt. Zoals gezegd kan ook Vektis vragen om een zzp keurmerk, als je een AGB code nodig hebt. Het nut van een keurmerk kan dus zijn dat je voor jezelf bepaalde zaken aantoont, of voor een andere organisatie waarmee je wil samenwerken.

Lees ook: HKZ of KIWA keurmerk? Welke moet je kiezen van de twee?

Met een keurmerk voldoe je niet aan de Wkkgz en Wtza

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is belast met de controle op zorgaanbieders en dus op zzp'ers in de zorg. Zij zullen niet zozeer vragen of jij een keurmerk hebt, maar ingaan op de eisen die gelden vanuit de betreffende wet en regelgeving. Een lerende houding, klachtenportaal en kwaliteitssysteem horen hierbij.

Wat wordt er van zzp'ers in de zorg verlangd?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is belast met de controle op zorgaanbieders en dus op zzp'ers in de zorg. Zij zullen niet zozeer vragen of jij een keurmerk hebt, maar ingaan op de eisen die gelden vanuit de wet. Een lerende houding, klachtenportaal en kwaliteitssysteem horen hierbij.

De Inspectie - "Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht."

Met het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl breng je jouw basis op orde voor de Wkkgz en Wtza. Als abonnee krijg je van ons een certificaat waaruit blijkt dat je beschikt over een aansluiting op een klachtenfunctionaris, een geschilleninstantie en een basis kwaliteitssysteem.

Wil je alles begrijpen over de kwaliteitswet Wkkgz, keurmerken en zzp'ers in de zorg? Dan is dit artikel aan aanrader.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg