Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
brancheorganisatie beroepsorganisatie

Het verschil tussen een brancheorganisatie en een beroepsorganisatie?

werken als zzp'er Dec 12, 2021

Wie wat doet binnen de zorg is niet altijd overzichtelijk. Zo zijn er naast werkgevers, opdrachtgevers, vakbonden en intermediairs, ook brancheorganisaties en beroepsorganisaties. Goed dus om in dit artikel in te gaan op het verschil tussen een brancheorganisatie en een beroepsorganisatie in de zorg.

Een brancheorganisatie gaat over zelfstandig zorgverlener zijn

Brancheorganisaties representeren een bepaalde branche. Zij kunnen niet op inhoudelijk niveau over ieder beroep binnen die branche kennis hebben. Hoe een verpleegkundige een indicatie moet stellen in de wijk, of een tandarts een gaatje moet vullen in een gebit is beroepsinhoudelijke kennis. Dit is aan de beroepsgroep zelf. Brancheorganisatie kunnen dit niet inhoudelijk beoordelen. Een brancheorganisatie voor zorg zzp's zet zich dus in voor zzp'ers binnen de zorg, dus de zorgaanbieders en zorgondernemers. Hoe zij vervolgens hun vak moeten uitoefenen is niet aan de brancheorganisatie, maar aan de eigen beroepsgroep.

Meer weten? Lees: Alles wat je moet als zzp'er in de zorg

Beroepsorganisatie gaat over de invulling van een groep

Beroepsorganisaties bestaan uit een groep personen met dezelfde soort opleiding en/of beroep die zich verenigd hebben. Binnen een bepaalde branche kan je zo dus meerdere beroepen hebben en dus meerdere beroepsorganisaties. Beroepen die zich verenigen gebeurt al sinds de middeleeuwen, toen noemden ze het een gilde.

Beroepsorganisaties verbinden mensen met hetzelfde beroep. Zij spreken over richtlijnen en professionele standaarden binnen het beroep. Ook is er ruimte voor het delen van kennis en ervaringen.

Een voorbeeld van een beroepsorganisatie is V&VN: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Binnen beroepsgroepen kunnen er ook vertakkingen zijn van specialisaties zoals wondverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, etc. Binnen al deze beroepen zijn er zorgprofessionals die werken als zzp'er binnen de zorg. Voor die groep zetten wij ons in als service platform. 

Brancheorganisatie of beroepsorganisatie, waar moet je zijn met wat?

Regelmatig krijgen wij als serviceplatform voor zzp'ers in de zorg beroepsinhoudelijke vragen. Aangezien wij niet de inhoudelijke kennis van alle beroepen in de zorg in huis hebben verwijzen wij door naar beroepsorganisaties.

Zo was er een tijd gelezen veel commotie rondom de wet BIG II. Verpleegkundigen zagen hun beroep opgeknipt worden in ‘verpleegkundige’ en ‘regieverpleegkundige’. Deze dreiging leidde tot veel onrust geleid. Beroepsorganisatie V&VN heeft toen ‘pas op de plaats‘ gemaakt en is in gesprek gegaan met leden en niet leden. Deze inhoudelijke discussie over wat een verpleegkundige is en wat voor taken hij/zij zou moeten hebben, is een voorbeeld van een verantwoordelijkheid binnen de beroepsgroep van -in dit geval- verpleegkundigen.

Naast de beroepsgroep verpleegkundigen, kent de zorg vele tientallen beroepen; van huisartsen tot aan ergotherapeuten en van fysiotherapeuten tot aan gedragswetenschappers. Al die beroepen hebben al dan niet een beroepsorganisatie die hen vertegenwoordigt. De Landelijke Huisartsen Vereniging vertegenwoordigt de huisartsen, Ergotherapie Nederland gaat over het vak van ergotherapeuten, enzovoorts. Voor verpleegkundigen is de beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland de formele vertegenwoordiger voor de beroepsgroep verpleegkundigen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg