Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is persoonlijk leiderschap

Wat is persoonlijk leiderschap voor zzp‘ers in de zorg?

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Nov 03, 2022

Het begrip ‘persoonlijk leiderschap’ heeft een specifieke betekenis voor zzp'ers in de zorg. Dat is zo, omdat zij alleen zichzelf aansturen en alles zelf doen in hun bedrijf. Zzp'ers zijn namelijk niet alleen zorgverlener, maar ook zorgaanbieder én ondernemer. Die taken beïnvloeden de thema's van persoonlijk leiderschap voor zzp'ers in de zorg.  Wat is persoonlijk leiderschap en hoe kun je ermee aan de slag?

Wat is persoonlijk leiderschap voor zzp'ers in de zorg?

Zzp‘ers sturen zichzelf en worden niet door een ander aangestuurd. Omdat ze geen personeel in dienst hebben, geven ze geen leiding aan anderen. Ze richten hun zorgonderneming in op eigen gezag en vanuit hun eigen visie op goede en veilige zorg. Daar zijn ze persoonlijk verantwoordelijk en aansprakelijk voor. Ze bepalen zelf hun bedrijfsdoelen, de aanpak van de zorgverlening en zijn verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Deze verantwoordelijkheden onderscheidt hen van zorgverleners in loondienst. Daarom is het ook belangrijk dat zzp'ers bewust kiezen voor zelfstandig ondernemerschap.

Het gaat om meer dan persoonlijk leiderschap in je vak

In de zorg is 'verpleegkundig' of 'verzorgend' leiderschap redelijk bekend. Die termen worden gebruikt voor verantwoordelijkheid nemen voor het vak gaat en gaat gepaard met woorden als autonomie en initiatief nemen. Maar er zijn meer soorten leiderschap. Voor zzp'ers in de zorg gaat het ook over bedrijfsverantwoordelijkheid nemen, grenzen verleggen, doorzettingsvermogen hebben en trouw blijven aan je jezelf en jouw bedoeling met je bedrijf.

Welke uitdagingen komen zzp'ers tegen?

"Persoonlijk leiderschap is voor mij dat ik naar mezelf luister en investeer in mijn zorgonderneming", zegt Louise. Daarom is ze zzp'er in de zorg geworden. Maar dat loopt niet altijd even soepel. Een herkenbaar voorbeeld is echt durven vasthouden aan 'gezonde' werktijden, want je wil anderen niet teleurstellen. Maar soms moet dat wel. En je hebt moed nodig als je je op een 'nieuw' pad begeeft. Als je bijvoorbeeld zorg gaat geven, waar je wel voor geschoold bent, maar nog weinig ervaring mee hebt. En dat toch doen, is ook persoonlijk leiderschap. Dat geldt ook voor wekelijks tijd besteden aan het vergroten van je vakkennis, de spelregels van zorgwetgeving leren kennen en de kwaliteit van je zorg evalueren en verbeteren.  Dit zijn allemaal uitdagingen die om zelfsturing vragen. En daarmee word je ook als een ondernemende zzp'er gezien. 

Leren voor persoonlijk leiderschap begint bij jezelf 

Als je gaat 'leren' voor persoonlijk leiderschap, borduur je voort op wat je al weet en doet. Dat werkt het beste. En je komt in een goed leerproces terecht, als je echt nieuwsgierig naar iets bent. Voor bijna alle zzp‘ers geldt dat het neerzetten van een gezond bedrijf nieuw is en daarbij stuiten ze op belemmeringen. Dat gaat vaak om bepaalde eigenschappen of ontbrekende vaardigheden. Voorbeelden daarvan zijn: bijna nooit ‘nee’ zeggen, alles zelf doen, anderen altijd voor laten gaan, niet zeggen wat je vindt of weinig weten van financiën en boekhouden. Een workshop, intervisie, een training of coaching kan hierbij behulpzaam zijn. Maar let goed op. Veel aanbod is gericht op mensen die in een grote zorgorganisatie werken. Zzp'ers hebben iets anders nodig, omdat zij zichzelf sturen en eindverantwoordelijk zijn. Onderzoek goed of jouw leervraag beantwoord wordt met het aanbod dat je vindt.

Wil je werk maken van jouw onderneming  dan raden we je onze online training tot zzp'er in de zorg aan. Hij maakt onderdeel uit van ons abonnement.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg