Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is professionele ontwikkeling

Wat is professionele ontwikkeling voor zzp'ers én hun zorgonderneming?

werken als zzp'er Sep 27, 2022

Jezelf professioneel ontwikkelen, wil iedere zorgprofessional. Dat maakt het werk uitdagend en boeiend. Zzp'ers in de zorg organiseren dat voor zichzelf. Als zorgaanbieder bepalen zij waarom en hoe zij zich willen ontwikkelen. En dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de koers van hun zorgonderneming. Maar wat is professionele ontwikkeling en wat kun je doen als je het zelf voor het zeggen hebt?

Wat is professionele ontwikkeling?

Een officiële definitie van professionele ontwikkeling bestaat niet. Maar het gaat altijd om beter worden in je vak en het ontwikkelen van persoonlijke eigenschappen en vaardigheden. Het begint bij de opleiding voor een beroep en duurt zolang je aan het werk bent. Er kan verschil zitten tussen motieven, doelen en de aanpak van professionele ontwikkeling. Voorbeelden van motieven zijn:

  • Beter willen worden in het vak, om cliënten goede en veilige zorg te kunnen geven;
  • Je eigen talenten leren kennen, om daar optimaal gebruik van te kunnen maken;
  • Nieuwe kennis toevoegen, om specialist te worden in een vakgebied;
  • Werken aan je persoonlijke ontwikkeling, om meer zelfvertrouwen te krijgen als zorgprofessional;

Doen wat je eigenlijk altijd al wilde

Wat gebeurt er als professionele ontwikkeling niet aansluit bij je eigen doelen en talenten? Dat frustreert en demotiveert. Het is de ervaring van veel zorgverleners in loondienst. Sommigen worden dan zzp 'er in de zorg.  Zzp-schap biedt ruimte om met je eigen doelen te werken. Dit stimuleert professionele ontwikkeling. 

Ikrame, zzp verpleegkundige is blij met de kansen en mogelijkheden die zij zichzelf kan geven als zzp‘er in de zorg. “Ik werk nu drie jaar als zzp‘er en ik heb al meer geleerd dan de afgelopen 10 jaar in loondienst. Met de verschillende opdrachten, leer ik meer over de vakgebieden waar ik al vertrouwd mee ben. En ik ontwikkel ook nieuwe kennis en vaardigheden. Daarmee word ik de veelzijdige zorgverlener, die ik graag wil zijn.  Ik vind het geweldig, dat ik dit zo kan doen als zzp‘er in de zorg.”

Hoe pakken zzp'ers hun ontwikkeling aan?

Hoe zzp'ers in hun werk willen groeien, loopt erg uiteen. Het maakt uit welk zorgberoep ze hebben, wat hun doelen zijn en hoe ze willen leren. Welke mogelijkheden zijn er? Een workshop, training of opleiding volgen zijn bekende manieren om aan je groei te werken, maar er is meer mogelijk voor zzp'ers in de zorg. Wat horen we van zzp'ers?

Opdrachten in verschillende sectoren geeft veel inzicht

Veel zzp‘ers houden van variatie en nemen opdrachten aan in meerdere sectoren en cliëntgroepen. Daardoor worden ze snel in situaties doorzien en passend handelen. Hun drijfveer is nieuwsgierigheid en de wens om zich voortdurend op een breed terrein te ontwikkelen. Zzp-schap maakt dat mogelijk.

Een collega vervangen, helpt cliëntgroepen te ontdekken

Een collega vervangen brengt je bij andere cliënten dan je gewend bent. Dat is een geweldige manier om te zien of je geïnteresseerd bent in een bepaalde groep cliënten. Sommige zzp'ers maken vervolgens de keuze om zich te specialiseren in een bepaalde aandoening en passen hun bedrijfsprofiel daarop aan.

Specifieke zorgverlening organiseren maakt dromen waar

Er zijn zzp'ers die al jaren rondlopen met de wens om iets speciaals te organiseren voor cliënten. Omdat ze zien dat er iets wezenlijks ontbreekt in de zorg. Neem de zzp 'er die werkt aan een zorghotel voor mensen met dementie en hun naasten. "Voor hen is het hard nodig om op adem te komen en te kunnen ontspannen", zegt hij. Een andere zzp 'er vertelde dat zij zich wil specialiseren in verpleging ‘op maat’ voor patiënten, in de eerste dagen na ontslag het uit ziekenhuis. "Vaak belanden ze in 'een gat in de zorgverlening' en dat verhoogt gezondheidsrisico's", vertelt deze verpleegkundige. En dat wil ze het liefst voorkomen.

Vergroot je vaardigheden met een workshop of intervisie

Iets voor collega's organiseren, brengt je eigen ontwikkeling ook in een stroomversnelling. Je moet namelijk andere vaardigheden aanspreken en onzekerheden overwinnen. Het is heel leuk om te doen, ook al is het soms een grote uitdaging. Wil je zelf een intervisiegroep organiseren lees dan dit artikel eens.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg