Sluit je aan
Gratis webinars
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat jij op orde

Wat jij op orde moet hebben, hangt af van hoe je werkt als zorg zzp'er

zorgaanbieder Jan 17, 2022

De Wtza is nu enkele weken van start en er komen veel vragen binnen van abonnees en niet-abonnees. De meest gestelde vraag is wat je nu precies op orde moet brengen als zzp'er in de zorg. Het antwoord daarop heeft alles te maken met jouw specifieke onderneming. Daar valt niet zomaar één antwoord op te geven. Wat jij op orde moet hebben, hangt af van hoe je werkt als zzp'er in de zorg.

Wanneer doe je het 'goed'?

Veel zzp'ers in de zorg zijn op zoek naar wanneer je het 'goed' doet. Dan weet je tenminste zeker dat je je zaken op orde hebt en je erop mag vertrouwen dat er niets onverwachts gebeurt. Dit is een heel logische wens, maar de ene zzp'er in de zorg doet in de praktijk niet precies hetzelfde als wat de ander doet. De een werkt voor eigen cliënten en de ander voor zorgorganisaties. Sommige zzp'ers doen beiden door de week heen. Omdat jouw werkzaamheden in de praktijk bepalen wat je op orde moet hebben, kun je niet zomaar spreken over 'goed' of 'fout'. Er is dus niet één antwoord beschikbaar en ondernemen in de zorg gaat dus ook over het ontdekken over wat jij in jouw bedrijf op orde moet hebben.

Waar kun je je dan aan vasthouden?

Als je zou geloven dat er niet één goede of foute aanpak is voor alle zzp'ers, dan is de vraag waar je dan wel vanuit moet gaan. ZZP-erindezorg.nl heeft veel onderzoek gedaan naar hoe de Inspectie hiernaar kijkt. De Inspectie is belast met het controleren van zorgaanbieders en dus ook zzp'ers in de zorg. Wat wordt er van iedere zorgaanbieder verwacht? Als we de Kwaliteitscheck erbij halen, dan wordt daar het volgende signaal afgegeven: "Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht." Als je meer wil weten over wat er van zzp'ers verlangd wordt, dan geeft het inschrijfproces van nieuwe zzp'ers in de zorg bij de Inspectie inzicht.

De stap van zorgverlener naar zorgaanbieder

ZZP-erindezorg.nl heeft als uitgangspunt dat er van jou als zorgaanbieder een lerende houding wordt verwacht. Dit gaat verder dan alleen je vak, omdat je naast zorgverlener, sinds 1 januari 2022 ook zorgaanbieder bent. Om zzp'ers te ondersteunen hebben we het Wtza abonnement ontwikkeld, zodat jij zelf aan de slag kunt met jouw kwaliteitssysteem. Hiermee kun je voldoen aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). De spelregels voor een kwaliteitssysteem liggen vast. Je leest ze hier. Het kwaliteitshandboek dat we aanbieden om over een basis kwaliteitssysteem te beschikken is uniek. Het doel van ZZP-erindezorg.nl is om zzp'ers in de zorg - inmiddels zorgaanbieder en solist geheten - te ondersteunen bij het bouwen van een goede basis.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? Eisen vanuit de WKKGZ: Waar moet je aan voldoen als zzp'er?

Wat levert het jou in de praktijk op?

Veel zzp'ers in de zorg blijven terughoudend als het op de nieuwe wet- en regelgeving aankomt. Dit is logisch, omdat het soms ver van zorgverleners afstaat. Het wordt dan al snel ervaren als administratieve last en daar hebben zorgverleners al vele jaren een allergie tegen. Toch hoort jouw rol als zorgaanbieder bij jouw keuze om zzp'er in de zorg te willen zijn. Die keuze is van jou zelf en de wet- en regelgeving om jou heen neemt toe. Daar kun je van balen, maar je kunt hem ook omdraaien. Wat levert aan de slag gaan met kwaliteit jou nou precies op?

  • Je leert kijken over de grenzen van je vak heen. Veilige en goede zorg gaat verder dan alleen jouw zorgverlening;
  • Het ondernemerschap van jou als zzp'er wordt versterkt. Onderscheid jezelf als ondernemer met de Wtza spelregels;
  • Onderscheid jezelf van iemand in een dienstverband. Al jaren vindt de Belastingdienst jou lijken op een werknemer.

Als je meer wil lezen over deze die kansen, dan raden we je aan om De Wtza biedt 3 concrete kansen voor zzpers in de zorg te lezen.

Hoe zet je de eerste stappen?

Heb jij besloten om een start te maken met jouw rol als zorgaanbieder? Dan begrijp je dat de signalen van collega zzp'ers en dienstverleners dat er 'niet veel veranderd is' met de Wtza niet klopt. Je wordt gezien als zorgaanbieder en er wordt van jou een lerende houding verwacht. Hoe zet je de eerste stappen?

Breng jouw basis op orde

Het is van belang om te beschikken over een kwaliteitshandboek dat geschikt is voor zzp'ers in de zorg. Het kwaliteitshandboek en een erkende klachtenregeling maken samen jouw basis kwaliteitssysteem. Met een abonnement bij ZZP-erindezorg.nl breng je jouw basis op orde. Afsluiten doe je hier >>

Breng jouw praktijk in kaart

Wat doe jij nu eigenlijk in de praktijk? Welke opdrachten pak je wel op en welke niet? Hoe kijk je naar de toekomst van jouw onderneming? Wat ben je van plan en met wie werk je samen? Het is niet altijd eenvoudig om dit zomaar zelf te bedenken en we merken dan ook dat zzp'ers soms een moment van intervisie of supervisie inplannen om hierover te praten. Heb jij behoefte aan coaching, intervisie of supervisie? Bekijk deze pagina eens. Ons aanbod voor ondersteuning bij het uitwerken van jouw onderneming groeit. Voor de laatste stand van zaken kun je het beste een berichtje sturen.

Werk jouw eigen onderneming verder uit

Wat jij op orde moet hebben, hangt af van hoe je werkt. Hoe werk je dit uit? Het kwaliteitshandboek van ZZP-erindezorg.nl reikt je alle documentatie aan je nodig hebt om vast te leggen hoe jij met jouw zorgonderneming omgaat. Hiermee ligt er een basis om verder aan de slag te gaan. Al onze documenten zijn in Word en PDF beschikbaar, zodat je hier zelf alle aanpassingen in kunt doen. Vervolgens kun je ze opslaan op een plek die jij prettig vindt. Logo's aanpassen, teksten wijzigen of simpelweg wat zaken invullen: het is allemaal mogelijk. Op deze manier bieden we zzp'ers de mogelijkheid om op maat te kijken naar hun bedrijf.

Lees ook: Het kwaliteitssysteem en jouw specifieke beroep. Hoe zit het?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg