Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat moet je doen

Wat moet je doen als je zzp er in de zorg wordt?

starten als zzp'er Jul 12, 2021

Wat is er nodig om zzp in de zorg te worden? In dit artikel ga ik op deze vraag. Wat moet je doen als je zzp er in de zorg wordt? Als zelfstandige in de zorg ben je ondernemer én zorgverlener. Hoe werkt dat?

Wat moet je doen als je zelfstandig wil worden?

Het is vrij eenvoudig om te starten als zelfstandige. Als zelfstandige kun je kiezen uit de rechtsvorm 'eenmanszaak' en 'BV'. Dit zijn namelijk rechtsvormen waarbij je in je eentje opdrachten aan kunt nemen. De rechtsvorm 'eenmanszaak' is de meest gebruikte vorm voor zelfstandigen. In de volksmond is dit 'zzp' gaan heten. ZZP is echter geen officiële rechtsvorm en heeft dus eigenlijk geen formele status. Er zijn zzp-ers met een BV die zichzelf zo noemen en er zijn zzp-ers met een eenmanszaak die zo door het leven gaan.

Alles over starten als ZZP'er in de zorg lees je hier 

Wat is een ZZP'er?

Een Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) is een professional die zichzelf verhuurt en niet de intentie heeft om anderen voor zich te laten werken. Hij of zij werkt dus 'zelfstandig' en 'zonder personeel'. Veel zorgprofessionals hebben gekozen voor een bestaan als 'zelfstandige'. Over het algemeen doen zij dit via de rechtsvorm  eenmanszaak. Zo'n professional verhuurt zichzelf in feite aan opdrachtgevers, zoals particulieren of een zorgorganisatie. 

Wat zijn de verplichtingen van een zzp-er? 

Buiten het kiezen van een rechtsvorm (eenmanszaak of BV) ben je verplicht om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op die manier maak je kenbaar dat je als zelfstandige zal gaan werken. Jouw Kvk nummer gebruik je bijvoorbeeld op je factuur. Een factuur moét een geldig KvK nummer vermeld hebben. Nadat je je ingeschreven hebt ben je in staat om jezelf te verhuren. Dat je jezelf verhuurt maakt je nog niet direct een ondernemer in de ogen van de Belastingdienst. Daar gelden een aantal regels voor. 

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer volgens de Belastingdienst?

Wat moet je doen als zzp-er in de zorg? 

Als je wil werken als zzp in de zorg, dan gelden er een aantal extra regels bovenop de regels voor zzp'ers. Als zelfstandige in de zorg ben je namelijk zelfstandig zorgaanbieder én zelfstandig zorgverlener. Lees verder in de artikelen hieronder. Zodat jij weet wat je moet doen als je zzp-er in de zorg wordt.

Wat verdien je als zzp in de zorg?

Een belangrijke overweging voor veel zorgverleners is de verdiensten die je hebt als zzp'er. Wat hou je netto over als zzp in de zorg? Als zzp'er hou je netto meer geld over dan je in loondienst deed. Dit lijkt op het eerste gezicht gunstig, maar besef wel dat je ook zaken zelf moet regelen zoals pensioen of arbeidsongeschiktheid. Je bent niet meer zo stevig verzekerd zoals je dat in loondienst was, dus maak daar een plan voor. 

Lees ook: Het bruto netto verhaal van zzp'ers in de zorg.

Welke regels gelden voor zzp in de zorg?

Ben je benieuwd naar de wet- en regelgeving voor zzp'ers in de zorg? De overheid heeft een overzichtelijke handreiking geschreven met uitleg over de spelregels. Wil je starten als zzp in de zorg dan kun je deze handreiking lezen voor meer uitleg. De kwaliteitswet Wkkgz is van toepassing op zelfstandigen in de zorg. Wil je starten als zelfstandige dan is het een tip om onderstaande folder te lezen. 

Lees ook: Handreiking Wkkgz voor zzp'ers in de zorg.

De 10 ondernemerseisen voor zzp-ers bij de 'Basis op orde'

Wat moet je precies doen als je zzp-er in de zorg wordt? De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou volledig te informeren over de voor en nadelen, zodat jij veilig kunt werken als zzp in de zorg. Nog geen zin in een online training? Lees dan eens mijn langere overzichtsartikel over Alles wat je moet weten als zzp'er in de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg