Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat typeert zzp-ers

Wat typeert zzp-ers als zelfstandig werkende zorgverlener?

werken als zzp'er zorgaanbieder Apr 12, 2022

Werken als zelfstandig ondernemende zorgprofessional blijkt leerzaam te zijn. Wat typeert zzp-ers als zelfstandig werkende zorgverlener? ZZP'ers leren steeds goede zorg te geven in wisselende werkomstandigheden. Dat is een van de gevolgen van werken bij meerdere opdrachtgevers. In dit artikel lees je enkele kenmerken van zzp'ers, waarmee zij aantonen dat ze zorgverlener én zorgondernemer zijn.

Jezelf aanpassen én zelf verantwoordelijkheid houden

Meerdere opdrachtgevers hebben hoort bij zzp-schap. Die mix van opdrachtgevers geeft zzp'ers een brede kijk op de uitvoering van de zorg. Ze hebben een antenne, waarmee ze snel zien hoe het werkt in een organisatie. Door te observeren zien ze de verschillen in werksfeer, samenwerking en de kwaliteit van zorg. Dat begint al bij de kennismaking in de zorgorganisatie. Soms maakt de opdrachtgever tijd voor een introductie, maar soms ook niet. ZZP'ers komen er meestal al doende achter hoe men werkt. Ze gaan aan de slag en zien wat er nodig is. Als zzp 'er blijven ze zelf verantwoordelijk voor de zorg die ze geven. Ze passen zich aan, respecteren anderen én gaan uit van hun eigen verantwoordelijkheid en deskundigheid.

ZZP'ers kennen het belang van een goede eerste indruk

Wat typeert zzp-ers nog meer? ZZP‘ers weten dat het eerste contact met de opdrachtgever belangrijk is. Het gaat om die eerste paar minuten, waarin zij zichzelf voorstellen in de organisatie. Daar begint het opbouwen van een werkrelatie met de tijdelijke collega 's. In die eerste momenten laten zzp 'ers zien waar anderen op kunnen rekenen en welke verantwoordelijkheid ze nemen. In dat eerste contact gaat het om vertrouwen geven en ontvangen. Dat typeert de zzp'er.

Flexibel inzetbaar in alle diensten en op alle dagdelen

In tegenstelling tot wat men denkt, zijn zzp'ers snel inzetbaar. Ze werken op alle dagen en in alle diensten en hebben toch een goede werk en privé balans. Dat komt doordat zij makkelijk kunnen schuiven in de dagen / perioden dat zij kunnen werken. Hoewel ze vaker in wisselende diensten werken dan ze in loondienst deden, zijn ze vaker tevreden. Uit onderzoek komt ook dat zzp 'ers minder last van stress en dat het ziekteverzuim laag is.

Kees ook: Zorgorganisaties bevestigen drijfveren zzp: eigen regie, flexibiliteit

Inzicht in verschillen tussen zorgorganisaties

Opdrachten bij meerdere opdrachtgevers uitvoeren, is een motief om als zzp'er te willen werken.  Daardoor wordt het een afwisselend vak en komen ze van alles tegen. Geen dag is hetzelfde en dat geeft hen een scherpe blik.  Ze zien vrij snel wat voorrang krijgt in een organisatie. Dat merken ze bijvoorbeeld aan de manier waarop men met cliëntdossiers omgaat; is daar aandacht voor of komt het er niet van? Hoe zit het met de toetsing van de kwaliteit van zorg? Wordt daar tijd ingestoken of gaat men ervan uit dat het wel goed is? Spreken de zorgverleners elkaar aan als er iets fout dreigt te gaan of is er een zwijgcultuur? ZZP'ers  kijken met enige afstand. Hun ervaringen toetsen ze aan eigen opvattingen over goede zorgverlening. Met die inkijkjes in zorgorganisaties verdiepen ze hun kennis en inzicht in de aanpak van zorg.

Specifieke kennis, vaardigheden en gedrag

ZZP'ers hebben kennis over wetgeving voor zorgondernemers. Dit is wat zzp-ers ook als zelfstandig werkende zorgverlener typeert. Een belangrijke wet is de Wet kwaliteit en geschillen zorg (Wkkgz), die gaat over goede en veilige zorg verlenen. Door die wet hebben zzp 'ers  de verplichte klachtenregeling en werken ze met een kwaliteitssysteem. Daarnaast zijn zzp 'ers ook bekend met de eisen van de Belastingdienst. Je bent namelijk pas zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst als je aan deze eisen voldoet. Met die eisen toetst de Belastingdienst achteraf ook of een zzp 'er in sommige gevallen toch in loondienst werkte.

Lees ook: Uitspraak rechter: zzp'er geen zorgaanbieder, dus in loondienst

Bewust leren van eigen werkervaringen

Werken als zelfstandige geeft veel aanknopingspunten om je te blijven ontwikkelen.  Door het volgen van een opleiding of reflectiebijeenkomsten haal je nog meer uit jezelf. Je gaat nog beter snappen waarom jijzelf en andere zorgverleners doen wat ze doen. Als je plannen voor scholing in een opleidingsplan zet, voldoe je ook nog eens aan de verwachtingen van de Wkkgz. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een een Wtza checklist, een gratis zorgondernemers check, een kwaliteitssysteem, een klachtenregeling, een online-training voor zorgondernemerschap of intervisie kijk dan bij onze dienstverlening voor zzp 'ers.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg