Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat valt de IGJ

Wat valt de IGJ op bij nieuwe zorgaanbieders?

zorgaanbieder Feb 16, 2023

Inmiddels is de Wtza ruim een jaar oud. Sinds 1 januari 2022 sturen nieuwe zorgaanbieders vanwege de meldplicht een digitale vragenlijst in naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Voordat deze meldplicht een 'plicht' werd, konden nieuwe zorgaanbieders zich ook vrijwillig melden. Wat valt de IGJ op bij nieuwe zorgaanbieders?

Wat ziet de Inspectie bij nieuwe zorgaanbieders?

Wil jij voldoen aan wet- en regelgeving? Dan is het van belang om in de gaten te houden hoe de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar jou kijkt. In de jaren voor 2022 bleek keer op keer dat 95% van nieuwe zorgaanbieders niet aan wet- en regelgeving voldeed. Om nieuwe zorgaanbieders te dwingen kennis te nemen van wet- en regelgeving, moeten nieuwe zorgaanbieders zich inmiddels via een vragenlijst verplicht bij de Inspectie melden. Voordat de meldplicht op 1 januari 2022 van kracht werd, konden zorgaanbieders zich ook vrijwillig melden. 1041 nieuwe zorgaanbieders binnen de GGZ meldden zich vrijwillig in 2021. 79 van deze nieuwe zorgaanbieders werden bezocht. Welk beeld leverde dit op? We pakken een factsheet van de IGJ erbij.

Gebruik jouw incidentregistratie

De Inspectie geeft aan dat een aantal zorgaanbieders geen incidenten registreert en bespreekt. Dit is nodig omdat van jou verlangd wordt dat je met jouw collega’s voorvallen bespreekt. Zodat jij kunt leren en de zorg kunt verbeteren. "Dat begint met nadenken over hoe een solist of instelling dat voor zichzelf wil organiseren."

Verwijs de client door naar een klachtenfunctionaris

Alhoewel veel nieuwe zorgaanbieders een klachtenregeling hebben en beschikken over een Geschilleninstantie, verwijzen zorgverleners niet goed door naar de klachtenfunctionaris. Dit kan een drempel opwerpen voor de cliënt. "De Inspectie begrijpt dat een zorgverlener bij voorkeur zelf in gesprek gaat met een client die een klacht heeft. Maar het is van belang dat een client ook rechtstreeks toegang heeft tot een onafhankelijke klachtenfunctionaris.Hoe ga je goed om met klachten als zzp'er in de zorg?

Zet de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld in

Weet jij wat te doen bij twijfel over jouw vermoeden van kindermishandeling? Kennis hebben over de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is niet voldoende. Je moet de code ook toepassen in de praktijk. De algemene richtlijn moet aangevuld worden met de adressen, functie/functionarissen en telefoonnummers die van toepassing zijn op jouw netwerk. Ook hoor je antwoord te kunnen geven op de vraag met wie jij signalen over kindermishandeling en huiselijk geweld bespreekt.

Wie neemt voor jou waar tijdens afwezigheid?

Als zorgaanbieder wordt van jou verwacht dat je nadenkt over continuïteit van zorg. Naast planbare afwezigheid zoals vakantie, wordt ook verlangd dat je nadenkt over op wie jij terug kunt vallen bij onvoorziene omstandigheden. Het is belangrijk dat je iemand van jou eigen opleidingsniveau vindt om op passende wijze vervangen te kunnen worden.

Veilige omgang met medicatie

"Veilig omgaan met medicatie is een cruciaal onderdeel van goede zorg. Niet alle zorgprofessionals zijn op de hoogte van het medicatiegebruik van de cliënt." Naast het veilig delen van medicatie, wordt ook van jou verlangd dat je het werken met een Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) begrijpt. Ook dien je onveilige situaties te voorkomen, zoals dubbelmedicaties, contra-indicaties, interacties met andere geneesmiddelen en overgevoeligheidsreacties. Medicatiebeleid gaat over bevoegd, bekwaam en verantwoordelijk zijn.

Beschik jij over een duidelijke samenwerkingsovereenkomst?

Wie draagt welke verantwoordelijkheidsverdeling over de zorg? De IGJ ziet dat deze afspraken tussen partijen soms ontbreken. "Daarnaast werken solisten soms intensief samen in een samenwerkingsverband. In deze constructie is het vastleggen van verantwoordelijkheden over de zorgverlening van belang." Het vastleggen van goede afspraken met de zzp'ers met wie jij samenwerkt is dus van belang.

Lidmaatschap beroepsorganisatie, intervisie en verenigen hoort erbij

De Inspectie geeft aan dat veel professionals met een eigen praktijk starten, maar zich niet altijd aansluiten bij collega zorgondernemers. Aansluiten bij een eigen vereniging, deelname aan intervisie en lidmaatschap van een beroepsorganisatie hoort erbij. Het gebeurt echter lang niet altijd. "Deze groep is daardoor onvoldoende op de hoogte van actuele wet- en regelgeving voor goede zorg." We schreven al eerder over alle soorten abonnementen die je nodig hebt als zzp'er in de zorg.

Kom tot een eigen PDCA cyclus

Bij nieuwe zorgaanbieders ziet de Inspectie dat een PDCA-cyclus (Plan/Do/Check/Act) nog onvoldoende is ingebed. Zorgaanbieders willen graag kwalitatief goede en veilige zorg leveren, maar processen om dat ook echt te borgen zijn nog onvoldoende uitgewerkt. Zo hoort jouw eigen PDCA cyclus een plek te krijgen via een kwaliteitssysteem.

Breng jouw basis op orde

We schreven al eerder over belangrijke randvoorwaarden voor goede zorg. Het is al langer duidelijk wat de Inspectie voor de zorg van jou verwacht. Hoe breng je deze zaken op orde? Veel zzp'ers in de zorg kiezen ervoor om hun zorgonderneming samen met ZZP-erindezorg.nl verder te ontwikkelen. We beschikken over een basis kwaliteitssysteemwaarin de basiseisen zijn opgenomen waar een zorgaanbieder aan moet voldoen, zoals:

  • Format incidentregistratie;
  • Een klachtenfunctionaris;
  • Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld;
  • Format medicatiebeleid;
  • Diverse formats voor overeenkomsten;

Wanneer doe je het goed als zzp'er in de zorg? Als je in de praktijk laat zien dat je daadwerkelijk leert en verbetert. In dat opzicht begint het pas met ons Wtza abonnement. Het is niet altijd eenvoudig om tijd te vinden om te leren voor veilige zorg. Toch wordt dit wel van je verlangd. Leren en verbeteren in de praktijk is de opdracht voor iedere zorgaanbieder, dus ook voor jou. Wil je samenwerken met ZZP-erindezorg.nl? Sluit je dan hier aan >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg