Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat verandert er vanaf

Wat verandert er vanaf 1-1-2022 voor alle zzpers in de zorg?

wtza Nov 29, 2021

Wat verandert er vanaf 1-1-2022 voor alle zzpers in de zorg? De Wtza treedt op 1 januari 2022 in werking. In dit artikel gaan we concreet in op wat er precies van zzpers in de zorg verlangd wordt. Daarnaast gaan we ook in op de rol van opdrachtgevers en bemiddelaars. 

Iedere zzp'er in de zorg is vanaf 1 januari 2022 een zorgaanbieder

Wat verandert er met de Wtza? Vanaf 1 januari 2022 wordt iedere zzper in de zorg gezien als zorgaanbieder. Of de zzper eigen cliënten heeft of alleen voor zorgorganisaties werkt maakt vanaf dat moment niet meer uit. Ben je als zzper werkzaam voor eigen cliënten of als of als onderaannemer? In alle gevallen word je als zorgaanbieder gezien en geldt de meldplicht voor jou. Het doel hierbij is om alle zorgverleners die zelfstandig werken in de zorg in beeld te krijgen.

Alles over starten als ZZP'er in de zorg lees je hier

Iedere zzper in de zorg valt vanaf 1 januari 2022 onder de meldplicht

Alle zzpers in de zorg moeten zich vanaf 1 januari melden bij de Inspectie als zij dat nog niet gedaan hebben. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd brengt met de Wtza alle zorgaanbieders in kaart. ZZPers die na 1 januari starten moeten zich eerst melden voordat zij starten met zorgverlening. Bestaande zzpers in de zorg hebben tot 1 juli 2022 de tijd om zich te melden. Meld je je niet, of meld je jezelf te laat aan dan loop je de kans op een boete. Deze boete kan oplopen tot € 21.750.

Vanaf 1 januari 2022 moet je je melden via deze website

Voor het aanmeldproces is eHerkenning voor zzp nodig.

Alle zorg zzpers zijn straks te vinden in het openbare Zorgaanbiedersportaal

Heb je je gemeld als zorgaanbieder? Dan ben je vervolgens te vinden in het Zorgaanbiedersportaal (LRZa). Dit openbare register wordt hét knooppunt voor alle zorgaanbieders, dus ook zzpers in de zorg. We verwachten dat opdrachtgevers, cliënten en bemiddelaars vanaf 1 januari 2022 het Zorgaanbiedersportaal gaan raadplegen om te zien of jij ingeschreven staat. Let goed op hoe je vermeld staat in het Zorgaanbiedersportaal als zzper in de zorg.

Lees ook: Welke zzp zorg gegevens staan op het Zorgaanbiedersportaal?

ZZPers moeten na de melding voldoen aan wet- en regelgeving

Het Zorgaanbiedersportaal is geen KvK register waar je je alleen inschrijft en daarna klaar bent. ZZPers in de zorg worden gezien als zorgaanbieder en hebben de plicht om aan wet- en regelgeving te voldoen. De kwaliteitscheck van de Inspectie helpt je om te zien waar je zoal aan moet voldoen. We hebben hier een eigen lijst opgenomen van de eisen die je via ons abonnement op orde kunt brengen. Als je wil begrijpen waar al die wet- en regelgeving vandaan komt, raden we je aan om ons Wtza webinar te volgen.

Wat verandert er met de Wtza?

Met de Wtza worden alle zzpers in de zorg zichtbaar via een openbaar register. Op het moment dat zij in het register staan wordt van zzpers verlangd dat ze voldoen aan wet- en regelgeving. In de kern gaat dit om de beschikking over een kwaliteitssysteem en een klachtenregeling. We verwachten dat opdrachtgevers, zorgorganisaties, bemiddelaars en cliënten vaker gaan vragen om een bewijs van aansluiting op een kwaliteitssysteem en klachtenregeling. Daarnaast is het onze verwachting dat het Zorgaanbiedersportaal een belangrijke functie krijgt in de check of een zzper in de zorg terug te vinden is in het register.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg