Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat verdient een zzper

Wat verdient een zzper in de zorg gemiddeld per maand?

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Feb 19, 2021

Veel zorgmedewerkers denken dat zzpers in de zorg gouden bergen verdienen. Onderling wordt er veel gesproken over het zzp in de zorg uurtarief. 'Wat is jouw uurtarief als zzp'er in de zorg?', hoor je dan terug. Het tarief is voor sommige ook een reden om over te stappen van dienstverband naar ZZPer in de zorg. Maar hoe zit het nu echt? Wat verdient een zzper in de zorg gemiddeld per maand? Ook gaan we in op het uurtarief zzp zorg 2022 en blikken we terug op het uurtarief zzp zorg 2020 en het uurtarief zzp zorg 2021.

Lees ook dit artikel over hoe je een uurtarief berekent als ZZP'er in de zorg

Je kunt het uurtarief niet zomaar vergelijken met het uurloon

ZZPers in de zorg verdienen houden weliswaar meer netto geld over, maar moeten hier ook meer mee doen. Zo zijn zzpers zelf verantwoordelijk voor hun eigen verzekering bij ziekte. Ze dienen zelf te sparen voor pensioen. Ze worden niet doorbetaald bij vakantie. Je zou dus kunnen zeggen dat zzpers meer verdienen per maand, maar daar is het verhaal niet mee af. Als je namelijk een ZZPer treft die alle zaken goed op orde heeft, dan is hij dus ná zijn netto verdiensten veel geld kwijt. In de praktijk vragen zorgmedewerkers regelmatig aan zzpers wat zij 'per uur' verdienen. Je kunt deze twee echter niet zomaar naast elkaar leggen. De vraag: wat verdient een zzper per maand is dus niet makkelijk te beantwoorden.

  • Twee jaar geleden was het uurtarief zzp zorg 2020 gemiddeld zo'n € 38;
  • Het uurtarief zzp zorg 2021 was gemiddeld € 41 per uur;
  • Dit jaar is het uurtarief zzp zorg 2022 gemiddeld genomen € 43 per uur.

Overweeg je te starten als zzp'er in de zorg? Bereid je goed voor met één van onze gratis webinars

Een ZZPer wordt niet voor ieder uur betaald

Zorgmedewerkers krijgen alle uren betaald die zij werken. Een ZZPer krijgt dat niet, want 'werk' voor de zzp-er in de zorg is anders dan in een dienstverband. Een ZZPer in de zorg heeft administratie, scholing, acquisitie en netwerkactiviteiten te doen náást de uren die betaald worden. Dat wil dus zeggen dat je niet voor ieder uur betaald krijgt. ZZP-erindezorg.nl heeft onderzoek gedaan naar hoe zzpers in de zorg hun werkweek inrichten. Een ZZPer die full time onderneemt, is zo'n 30% van zijn / haar tijd kwijt met overhead activiteiten. Deze worden niet vergoed.

Wat verdient een zzper in de zorg gemiddeld per maand?

Gemiddeld is het zzp in de zorg uurtarief zo'n € 40. Dit is een tarief waarbij zij voldoende verdienen om zichzelf te verzekeren en een periode van tegenslag kunnen financieren. Daarnaast laat het ook voldoende ruimte om te sparen voor later. Stel dat een ZZPer in de zorg 1400 uur facturabel werkt per jaar a € 40 per uur. De belastingdruk op een eenmanszaak is een stuk minder dan in een dienstverband. Via deze tool van Berekenhet kun je dit eenvoudig uitrekenen. Stel dat we € 500 aan kosten per maand rekenen, dan geven we dus zo’n 10% van de € 56.000 omzet aan kosten uit. Als de Belastingdienst je als ondernemer ziet, dan heb je recht op kortingen en hou je uiteindelijk per maand netto € 3237 netto over per maand. Het uurtarief zzp zorg 2021 of 2022 is overigens niet voor iedereen gelijk. Dit hangt onder andere af van je opleiding en werkervaring.

Goed voorbereid als zzp-er in de zorg

Wil jij je goed voorbereiden voor de stap naar zzp-er in de zorg? En bijvoorbeeld leren hoe je omgaat met het uurtarief? Wat een zzper in de zorg verdient varieert en heeft een berekening nodig. Door middel van kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en heb je minder zorgen. Daarnaast kun je ook eenvoudiger samenwerken met opdrachtgevers, cliënten en bureaus als je weet waar de verantwoordelijkheden liggen en wat je mag verwachten. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou te helpen jouw ondernemerschap een impuls te geven, zodat jij kansen kunt benutten.

Sluit een abonnement bij ons af en start direct met onze geaccrediteerde training

Lees ook

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg