Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat verwacht jouw opdrachtgever

Wat verwacht jouw opdrachtgever van een zzp'er in de zorg?

buiten dienstverband ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Jan 20, 2021

Werk jij of wil jij als zzp'er in de zorg gaan werken voor zorgorganisaties? Het is heel gebruikelijk voor zzp'ers in de zorg om flexibel te werken voor zorginstellingen. Maar wat verwacht jouw opdrachtgever van een zzp'er in de zorg? In dit artikel 3 onderwerpen die van belang zijn als jij gaat werken als onderaannemer.

Je bent een zakelijke dienstverlener

Als je werkt voor een zorgorganisatie als 'externe', dan wordt er wat meer van je verlangd dan bijvoorbeeld bij een interne flex pool. Je wordt ingezet tegen een wat hoger uurtarief en daar staat tegenover dat je wat zakelijker wordt bekeken dan iemand in een vast dienstverband. Afspraken nakomen, ruimschoots op tijd komen, goed voorbereid zijn en een professionele houding horen bij een zakelijke dienstverlener. Want zeg nou zelf; jij verwacht toch ook professioneel behandeld te worden als jij in een restaurant gaat eten, of gebruik maakt van een stukadoor? Als zzp'er in de zorg word je net iets anders beleefd dan in loondienst.

Jouw opdrachtgever hoopt op een top professional

Als externe kracht is het belangrijk dat je van waarde bent voor jouw opdrachtgever. Het komt voor dat zzp'ers in de zorg juist minder doen dan hun collega's in loondienst. Bijvoorbeeld omdat zij geen medicatie willen delen, of niet willen werken met bepaalde apparatuur. Met zo'n houding ben je meer flex kracht, dan een zelfstandig ondernemer. Je wordt ingehuurd voor een commercieel tarief en daar hoort bij dat je net wat meer doet dan anderen. Je loopt net dat stapje harder en weet net dat beetje meer. Jij komt zelf ook graag terug bij bedrijven die goede dienstverlening bieden. Dat geldt ook voor jouw opdrachtgever.

Praat niet teveel over zzp-schap

'Hoe hoog is jouw uurtarief?' Het is de meest gestelde vraag aan zzp'ers door zorgverleners in loondienst. Jij weet dat een uurloon en uurtarief niet met elkaar te vergelijken zijn. Toch kijken veel zorgverleners er wel op die manier naar en dit kan leiden tot ontevredenheid. Jouw opdrachtgever heeft er belang bij dat zorgverleners in een dienstverband blijven werken. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is het niet heel prettig als er tijdens een dienst uitgebreid wordt stilgestaan bij de voordelen van het zzp er in de zorg zijn. Probeer niet teveel te spreken over het zzp-schap tijdens jouw werkzaamheden, dit voorkomt onrust onder medewerkers. 

Met de online training ben jij beter voorbereid

Wil jij meer tips zoals deze? Door middel van kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en heb je minder zorgen. Daarnaast kun je ook eenvoudiger samenwerken met opdrachtgevers, cliënten en bureaus als je weet waar de verantwoordelijkheden liggen en wat je mag verwachten. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou te helpen jouw ondernemerschap een impuls te geven, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg