Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Wat zijn de gevolgen

Wat zijn de gevolgen van jouw Wtza aanmelding als zzp er in de zorg?

zorgaanbieder Oct 13, 2021

Vanaf januari 2022 zijn zzp ers in de zorg verplicht zich te melden bij de Inspectie. De nieuwe wet Wtza gaat dan in. Voor bestaande en nieuwe zzp-ers betekent dit dat zij een digitale vragenlijst moeten doorlopen. Wat zijn de gevolgen van jouw Wtza aanmelding als zzp er in de zorg?

Na jouw aanmelding heeft de Inspectie jou in beeld

Eén van de belangrijkste redenen om de Wtza te laten ontstaan, is dat de Inspectie graag alle zorgaanbieders in beeld heeft. Voor 2022 was dat niet het geval. De Inspectie was afhankelijk van de welwillendheid van zorgaanbieders om zich formeel aan te melden. Voor zzp-ers in de zorg gold al langer dat zij een uitnodiging kregen via de post, nadat zij zich inschreven bij de Kamer van Koophandel. Je was echter niet verplicht om jezelf aan te melden. Met de Wtza ben je dat wel. Sterker nog, nieuwe zzp-ers in de zorg mogen geen zorg verlenen voordat zij zich hebben aangemeld.

Samengevat: nadat jij je hebt aangemeld voor de Wtza, heeft de Inspectie jou in beeld

Wil je je goed voorbereiden? Lees dan het 'Wtza stappenplan voor zzp-ers in de zorg. Hoe bereid je je goed voor?' artikel.

Met jouw aanmelding bevestig je dat je de kwaliteitseisen kent

De registratieplicht is meer dan alleen een inschrijving. Wat zijn de gevolgen voor jou? Op het moment dat je jezelf registreert, dien je een aantal vragen te doorlopen in de kwaliteitscheck. Je dient daarmee te bevestigen dat je de eisen kent en deze hanteert in jouw werk als zzp er in de zorg. De Inspectie is de toezichthouder die jou hierop mag controleren. Aangezien de Inspectie jouw via jouw aanmelding in beeld heeft en je aan de andere kant bevestigd hebt dat je de kwaliteitseisen kent, is het van belang dat je dit ook in de praktijk waar maakt. Ga dus aan de slag met de kwaliteitseisen die gelden voor zzp ers in de zorg.

Samengevat: met jouw aanmelding bevestig je dat je de kwaliteitseisen kent

Meer weten over de kwaliteitseisen voor zzp-ers in de zorg? Wkkgz, Wtza en kwaliteitssysteem voor zzp in de zorg. Hoe zit het?

Na jouw aanmelding ben je te vinden in een openbaar register

Alle zorgaanbieders, dus ook zzp-ers in de zorg zijn straks vindbaar in een openbaar register. Dit register heet het Zorgaanbiedersportaal en is bedoeld voor burgers, maar bijvoorbeeld ook voor opdrachtgevers en bemiddelaars in de zorg. Via het Zorgaanbiedersportaal kun je achterhalen wie waar werkt met welke bevoegdheid. Ook is in te zien waar zorg wordt verleend. Het is de verwachting dat het Zorgaanbiedersportaal hét informatieknooppunt wordt in de zorg.

Wat is het Zorgaanbiedersportaal?

Het Zorgaanbiedersportaal is een openbaar register waar alle publieke gegevens van een zorgaanbieder zijn geregistreerd. In wezen is het Zorgaanbiedersportaal een knooppunt waar verschillende bronnen van informatie samenkomen. BIG-registraties, wie er een AGB code heeft, het openbare databestand over kwaliteit van zorg, maar ook KvK gegevens en de verantwoording van kosten zijn straks inzichtelijk binnen het Zorgaanbiedersportaal. Het register ging live op 29 december 2020 en wordt verder doorontwikkeld. 

Samengevat: na jouw aanmelding ben je te vinden in het openbare register van het Zorgaanbiedersportaal

Wil je meer weten over het Zorgaanbiedersportaal? Lees dan 'Alle zorg zzp ers zijn straks via het Zorgaanbiedersportaal te vinden'

Wat zijn de gevolgen van jouw Wtza aanmelding als zzp er in de zorg?

Onder de Wtza ben je verplicht jezelf te melden als zzp-er in de zorg. Wat zijn de gevolgen voor jou in de praktijk? 

  • Na jouw melding heeft de Inspectie jou in beeld. Je valt onder hun toezichtskader;
  • Met jouw aanmelding bevestig je dat je de kwaliteitseisen kent die voor jou gelden;
  • Na jouw aanmelding ben je vindbaar in een openbaar register. Dit register is een belangrijke bron voor informatie binnen de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg