Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Wat zijn de regels

Wat zijn de regels als je zzp combineert met dienstverband?

buiten dienstverband ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Apr 19, 2021

Veel zzp-ers in de zorg die starten, beginnen van een combinatie met loondienst. Dat is goed voor te stellen, omdat je op die manier kunt 'oefenen' hoe het is als zzp-er in de zorg. Wat zijn de regels als je zzp combineert met dienstverband?

ZZP moet verschillen van dienstverband

Het is belangrijk dat je je realiseert dat zzp iets wezenlijk anders is dan een dienstverband. Als zzp in de zorg heb je meer verantwoordelijkheden dan je in loondienst had. Je hebt als zzp-er namelijk vier rollen ineen.

  1. Je bent zelfstandig zorgprofessional
  2. De rol als zelfstandig zorgaanbieder vraagt veel
  3. Het liefst word je als ondernemer gezien door de Belastingdienst
  4. Je wil een verkapt dienstverband voorkomen

Vooral bij die laatste rol is het belangrijk dat je je onderscheidt van iemand in loondienst. Als je zzp en dienstverband combineert, dan heb je dus bij het zzp-schap meer te doen dan in loondienst. Wat zijn de regels?

Het is 'loondienst, tenzij...'

Iedereen is loondienst, tenzij jij kunt aantonen dat het niet zo is. Dat klinkt misschien gek in een tijd waarin meer dan 1,3 mln. mensen zzp-er zijn. Toch is de arbeidswetgeving uit 1907 (!) nog steeds van kracht. Dat wil zeggen dat het dienstverband leidend is voor de Belastingdienst. Jij zal als zzp in de zorg dus aan moeten tonen dat je níet in een dienstverband zit. Dat doe je door jezelf te onderscheiden van je collega's in loondienst. Ook als je zzp combineert met een dienstverband, dan zul je dus meer moeten doen met het één, dan dat je gewend was te doen in loondienst. De regel is dus dat als jij buiten dienstverband wil werken als zzp in de zorg naast een dienstverband, dat je zelf verschillen inbouwt.

Bij het begin beginnen met wat je zoal moet doen? Start hier >>

Wat zijn de regels nog meer?

Combineer je dienstverband met zzp? Let dan ook op de volgende zaken:

  • Je kunt niet als zzp werken voor jouw eigen werkgever. Dan had je in de ogen van de Belastingdienst net zo goed in dienst kunnen zijn voor die uren.
  • Neem je uiteindelijk ontslag? Zes maanden niet werken voor jouw ex-werkgever is de regel als je later weer voor die organisatie actief wil zijn;
  • Wil je gezien worden als ondernemer door de Belastingdienst? Zorg er dan voor dan je minimaal 50% van je werkzame tijd in jouw onderneming steekt.

Wil je weten hoe je dienstverband combineert met zzp? Volg de training

Wil je meer achtergrond over starten als zzp'er in de zorg? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp-er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg