Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wel of geen Wtza

Wel of geen Wtza meldplicht: een praktijkvoorbeeld

wtza Jul 07, 2022

We krijgen veel vragen van zzp'ers die zich afvragen of zij nu wel of niet moeten voldoen aan de Wtza. Veel zorgaanbieders vragen zich af of zij nu wel of geen Wtza meldplicht hebben. Een praktijkvoorbeeld kan in zo'n geval helpen.

Praktijkvoorbeeld

Sabrina is zzp'er in de zorg en is opgeleid als SPH'er. Zij heeft ruime ervaring in de gehandicaptenzorg. Sinds kort is zij via een Pgb-Wmo werkzaam voor een gezin met vier kinderen. De moeder in het gezin krijgt de zorg voor haar kinderen niet rond en heeft daar begeleiding bij nodig. Daarnaast hebben ook twee van de vier kinderen de nodige ondersteuning nodig. Op dit moment is er alleen een indicatie voor de moeder. De gemeente is nauw betrokken bij deze situatie en is voornemens ook de kinderen ondersteuning te bieden. De vraag van Sabrina is of zij met haar huidige werkzaamheden onder de Wtza valt. 

Op welk moment is de Wtza van toepassing?

De Wtza is sinds 1 januari 2022 van kracht en dwingt zorgaanbieders die werkzaam zijn onder de Wkkgz en Jeugdwet zich te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Als je werkzaamheden doet die onder deze twee wetten vallen, dan val je onder de Wtza. De meest praktische vraag die je je kunt stellen om te achterhalen of je aan de Wkkgz of Jeugdwet moet voldoen is of jij lichamelijke of geestelijke schade aan kunt richten bij jouw cliënten. Is dit het geval, dan is de kans groot dat je onder de Wkkgz en/of Jeugdwet valt.

Lees ook: Wanneer val je onder de Wkkgz?

Praktijkvoorbeeld

In het geval van Sabrina vallen haar werkzaamheden voor haar eigen client - de moeder van het gezin - onder de Wmo. De financiering van de Wlz, Zvw en Jeugdzorg zijn van toepassing op de Wkkgz en Jeugdwet. Bij Sabrina wordt de client echter gefinancierd vanuit de gemeente, via het Pgb-Wmo. Voor deze huidige cliënt valt zij op dit moment niet onder de Wtza. De kinderen hebben op dit moment nog geen indicatie, dus is de Wtza ook niet van toepassing op het werk van Sabrina.

Past de SBI code bij de praktijk?

De SBI code waarmee je bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat, is belangrijk voor jouw vermelding in het Zorgaanbiedersportaal. Dit Zorgaanbiedersportaal, ook wel LRZa geheten, heeft alle zorgaanbieders die onder de Wkkgz en Jeugdwet vallen in zich verenigd. Je hebt daar wel een SBI code voor nodig die past bij de Wkkgz of Jeugdwet. Val je niet onder de Wkkgz of Jeugdwet, dan zijn er SBI uitzonderingscodes waar je een beroep op kunt doen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of jouw werkzaamheden wel of niet onder de Wkkgz en Jeugdwet, dus Wtza vallen.

Lees ook: De Wtza en SBI codes. Hoe zit het precies?

Praktijkvoorbeeld

Het bedrijf van Sabrina heeft de SBI code 88.10.3: 'ondersteuning en begeleiding van gehandicapten'. Dit is een SBI code die uitgezonderd is van de Wtza. In haar geval klopt dit, omdat haar werkzaamheden via de Wmo gefinancierd worden en zuiver om ondersteuning en begeleiding gaan. Ze valt dus buiten de reikwijdte van de Wkkgz en de Jeugdwet. Haar cliënt loopt geen geestelijk of lichamelijk risico met haar werkzaamheden, stelt Sabrina.

Wel of geen Wtza meldplicht?

In het voorbeeld van Sabrina valt zij met deze cliënt op dit moment onder de Wmo en niet onder de Wkkgz en Jeugdwet. Ze heeft met deze cliënt geen meldplicht. Bij doorvragen blijkt echter dat de moeder mogelijk binnenkort overgaat naar de Wet langdurige zorg (Wlz), omdat zij voortdurend toezicht nodig heeft. Daarnaast krijgen twee van de vier kinderen mogelijk een indicatie. Of deze onder de Jeugdwet gaan vallen is nog niet bekend, maar dit is een reële mogelijkheid.

Wat betekent de praktijk voor deze zorgaanbieder?

  • Als de kinderen onder de Jeugdwet vallen en ze neemt deze in zorg, dan dient Sabrina zich te melden voor de Wtza;
  • Op het moment dat er een indicatie vanuit de Wlz wordt gesteld voor de moeder, dan vallen deze werkzaamheden onder de Wkkgz;

Het bijzondere in dit praktijkvoorbeeld is dat als de situatie van het gezin verandert en er andere wetgeving en financiering bij komt kijken, de zzp'er in de zorg de eigen praktijk aan moet passen. Een andere SBI code, meldplicht binnen de Wtza en voldoen aan de eis van een kwaliteitssysteem wordt dan van belang. Mogen wij je helpen met het voldoen aan wet- en regelgeving? Een abonnement afsluiten doe je hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg