Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Welke abonnementen heb je

Welke abonnementen heb je nodig als zzp'er in de zorg? Een overzicht.

Feb 23, 2022

Veel zzp'ers in de zorg zien door de bomen het bos niet meer. Welke abonnementen heb je nodig als zzp'er in de zorg? In dit artikel bieden we een overzicht, zodat jij kunt bepalen wat je wel en niet nodig hebt.

Wat is een zzp'er in de zorg?

In de basis is een zzp'er in de zorg een zorgmedewerker met vier rollen. 

  • Het is een zorgprofessional die bevoegd- en bekwaam wil blijven binnen het vak;
  • Een zzp'er wordt het liefst gezien als ondernemer door de Belastingdienst;
  • Je bent als zzp'er in de zorg ook zorgaanbieder in de ogen van de Inspectie;
  • Liever geen verkapt dienstverband met jouw opdrachtgever is wel zo handig.

In dit artikel gaan we in op de abonnementen per rol. Deze indeling helpt om duidelijk te krijgen waar een bepaald abonnement bij hoort.

"Maar ik heb al zóveel abonnementen lopen. Is het niet dubbelop?" 

We krijgen regelmatig terug dat zzp'ers zich afvragen hoeveel abonnementen er wel niet nodig zijn. Hierbij wordt er een soort optelsom gemaakt van het aantal abonnementen dat iemand heeft. Hoe moet je hiernaar kijken? De vier rollen die je hebt, hebben op zichzelf allemaal eigen voorzieningen nodig. Of jij producten en diensten aanschaft is aan jou. Dat je veel zaken op orde moet brengen hoort bij het zzp-schap in de zorg. Dat is nu eenmaal een gegeven.

Meer achtergrond nodig over het zzp-schap in de zorg? Volg één van onze webinars >>

Welke abonnementen horen bij de zorgprofessional?

Als zorgprofessional wil je bevoegd- en bekwaam blijven in je vak. Aansluiting bij je beroepsorganisatie is gebruikelijk voor zzp'ers in de zorg. Zij zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor het op orde houden van hun kennis en vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw bevoegd- en bekwaamheden op orde houdt door het doen van bij- en nascholing. Welke kosten hangen hiermee samen?

  • Lidmaatschap beroepsorganisatie;
  • Aansluiting bij landelijke protocollen;
  • Inkoop van bij- en nascholing.

Voor zzp'ers in de zorg geldt dat zij moeten beschikken over een opleidingsplan. Daarnaast dien je formeel te verklaren dat je het gebruik van protocollen volgt. Het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl heeft zowel een format opleidingsplan als een verklaring gebruik protocollen in zich.

Lees ook: Inschrijving in een kwaliteitsregister, is dat verplicht?

Welke abonnementen horen bij de zorgaanbieder?

Zowel zzp'ers die als onderaannemer werken, als zzp'ers die eigen cliënten hebben worden gezien als zorgaanbieder. Wat zegt de Inspectie hierover? "Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht." - kwaliteitscheck IGJ

Waar heb je als zorgaanbieder een aansluiting op nodig?

Het Wtza abonnement heeft een klachtenregeling / klachtenportaal georganiseerd en je krijgt ook de beschikking over een basis kwaliteitssysteem. Het Wtza abonnement is bedoeld om aan de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) en Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) te voldoen. Een kwaliteitssysteem hoort hierbij en moet aan een aantal spelregels voldoen. ZZP-erindezorg.nl is de enige partij die een kwaliteitshandboek voor zzp'ers in de zorg aanbiedt. Daar zijn we uniek in.

Lees ook: Hoe houdt de Inspectie toezicht op zorgaanbieders?

Welke abonnementen horen bij de IB-ondernemer?

Voor ondernemers geldt dat zij ondernemen voor eigen risico en rekening. In de praktijk loop je als ondernemer bepaalde risico's. Dit is de bedoeling, omdat je namelijk als ondernemer om moet kunnen gaan met onzekerheid. Hoeveel onzekerheid je accepteert is aan jou. Je kunt via producten en diensten een hoop organiseren als zzp'er.

Er zijn veel dienstverleners voor zzp'ers, dus ook voor zzp'ers in de zorg. Dit is een grote markt met allerlei dienstverleners en het kost zzp'ers vaak enige tijd om wegwijs te worden in het oerwoud van aanbieders.

Welke abonnementen horen bij 'buiten dienstverband'?

Het voorkomen van een dienstverband is belangrijk, zodat je niet in een verkapt dienstverband komt te zitten. Het gedrag van de opdrachtgever, jouw gedrag als ondernemer en de overeenkomst die je gebruikt zijn belangrijk bij dit onderwerp. Waar kun je in investeren om het goed op orde te krijgen?

  • Een goede overeenkomst van opdracht, met een focus op vrije vervanging en voorkomen van gezag;
  • Fiscaal en juridisch advies helpt om jezelf te verweren bij arbeidsrechtelijke problemen.

Welke abonnementen heb je nodig als zzp'er in de zorg?

Zoals je leest zijn er nogal wat abonnementen mogelijk voor zzp'ers in de zorg. Je kunt het aantal abonnementen tellen en stellen dat het er veel zijn. Dat klopt. Soms zitten er zelf dubbelingen in delen van jouw abonnementen. Dat komt ook voor. Het uitgangspunt moet wel zijn dat je voldoet aan de wet en jezelf beschermd op een manier die bij je past. Dat je meerdere rollen op orde hebt te houden als zzp'er in de zorg is een gegeven. Heb je verder een vraag of advies nodig? Stuur ons een bericht. Wil je bij ZZP-erindezorg.nl een abonnement afsluiten? Dat doe je hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg