Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Welke gevolgen heeft

Welke gevolgen heeft een fiscaal kader zzp zorg voor de praktijk?

arbeidsmarkt werken als zzp'er Jul 07, 2023

Op het moment dat er duidelijke spelregels zijn voor de inzet van zelfstandig ondernemers in de zorg, heeft dit gevolgen voor zzp'ers zelf en de organisaties die met zzp'ers werken. Welke gevolgen heeft een fiscaal kader zzp zorg voor de praktijk?

Duidelijke regels rondom de inzet van zorg zzp

Deze week was er voor zzp'ers in de zorg een doorbraak: 3 ministeries en 6 koepels werken aan fiscaal kader zzp zorg. In dit kader komt te staan op welk moment er sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Dit 'fiscale kader zzp zorg' maakt onderdeel uit van een breder 'beheersingsmodel zorg' dat tot doel heeft om schijnzelfstandigheid tegen te staan. Het fiscale kader zorgt ervoor dat duidelijk wordt hoe je zelfstandig ondernemer bent en blijft. Als duidelijk wordt wanneer een zzp'er in de zorg zelfstandig ondernemer is, wordt ook bekend wanneer iemand het niet is. Het doel is dus om het grijze gebied te verwisselen voor een zwart en wit benadering. Er is straks minder ruimte voor interpretatie over wat zzp-schap in de zorg is. Welke gevolgen heeft een Fiscaal kader ZZP Zorg voor de praktijk?

Wanneer ben je wel zelfstandig ondernemer?

De afgelopen jaren liepen de verwijten richting de zzp'er in de zorg steeds verder op. Er waren uitspraken van minister van Gennip dat zzp in de zorg straks niet meer mogelijk zou zijn. Dit paste bij een bredere trend van het huidige kabinet, waarbij het dienstverband werd onderstreept en zzp genegeerd. Bij een recent debat over het zzp dossier bleek dat de positie van de zzp'er nauwelijks ter sprake kwam. De nieuwe plannen om te komen tot een fiscaal kader zzp zorg bieden nu nieuw perspectief. Straks weten zzp'ers waar ze aan toe zijn als zij zich gedragen als zelfstandig ondernemer. Hou je je aan de regels van het fiscaal kader, dan is de kans aanzienlijk dat je zelfstandig ondernemer bent en buiten dienstverband werkt. Het werken als zelfstandig ondernemer in de zorg wordt daarmee heel concreet en duidelijk. De stap om te starten als zzp'er in de zorg vraagt bewustwording van de consequenties. Zelfstandig ondernemers weten waar zij aan toe zijn.

Contractering van zzp'ers verloopt hetzelfde

Op dit moment contracteren zorgorganisaties op verschillende manieren zzp'ers in de zorg. Dat gaat met het fiscaal kader veranderen. Met het fiscaal kader wordt duidelijk op welke wijze zelfstandig ondernemers op een goede wijze gecontracteerd kunnen worden. De eisen waar zzp'ers aan moeten voldoen worden concreet en daarmee komt er een verdiepingsslag op de vergewisplicht bij zelfstandig ondernemerschap. Het is onze verwachting dat opdrachtgevers via hun koepelorganisaties het advies krijgen om zich te gedragen naar het fiscaal kader. Zorgorganisaties lopen namelijk liever geen verkapt dienstverband op met zzp'ers. Zorgorganisaties zouden hierdoor veel meer dan nu het geval is zzp'ers op dezelfde wijze gaan contracteren. Dit zou bijvoorbeeld ook de vicieuze cirkel van diplomafraude in de zorg kunnen doorbreken.

Bemiddelaars krijgen dezelfde check op zzp

Als zorgorganisaties op een veilige manier zelfstandig ondernemers kunnen contracteren, ligt het voor de hand dat hun bemiddelaars hieraan mee werken. Dat wil zeggen dat de verschillende manieren waarop bemiddelingsbureaus nu werken, zou worden geharmoniseerd tot eenzelfde wijze. Als de eisen voor zelfstandig ondernemerschap duidelijk zijn, dan kun je ook concreet hierop selecteren. Op dit moment zit er nog veel verschil in de check op kandidaten door een bureau. Dit maakt het voor sommige bureaus moeilijk om te concurreren op kwaliteit. Ga je mee met een lage drempel voor inschrijving, of leg je de lat hoog? Nu is dit nog aan ieder bureau zelf om dat te bepalen. Met een fiscaal kader wordt het naar onze mening logisch als de werkwijze meer gelijk getrokken wordt tussen bureaus.

Het fiscaal kader helpt dus bij het voornemen om:

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg