Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Welke zzp zorg gegevens

Welke zzp zorg gegevens staan op het Zorgaanbiedersportaal?

zorgaanbieder Nov 22, 2021

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet Wtza is het zorgaanbiedersportaal. Dit openbare register heeft alle zorgaanbieders in zich verzameld. Ook zzpers in de zorg zijn in het zorgaanbiedersportaal te vinden. Welke zzp zorg gegevens staan op het Zorgaanbiedersportaal?

Wat is het doel van het zorgaanbiedersportaal?

Het Zorgaanbiedersportaal is de populaire benaming van het LRZa, het landelijk register zorgaanbieders. Het doel van het Zorgaanbiedersportaal is het bieden van inzicht over zorgaanbieders aan de burger. Wie, waar, welke zorg verleent en met welke bevoegdheid wordt via het Zorgaanbiedersportaal gestimuleerd. Ook zzpers in de zorg worden per 1-1-2022 verplicht opgenomen in het Zorgaanbiedersportaal.

Lees ook: Nieuwe wet maakt van iedere zzper in de zorg een zorgaanbieder

Welke gegevens staan op het Zorgaanbiedersportaal?

Op het Zorgaanbiedersportaal staan gegevens vermeld die de burger helpen om inzicht te krijgen in wie je bent en wat je doet. Bij jouw KvK inschrijving heb je aangegeven welke werkzaamheden je doet. Daarom is jouw KvK nummer te vinden op het Zorgaanbiedersportaal. De rechtsvorm die je hebt is ook inzichtelijk gemaakt op het Zorgaanbiedersportaal. Voor zzp'ers in dit over het algemeen de eenmanszaak. De adresgegevens waarmee je ingeschreven staat bij de KvK worden ook overgenomen door het landelijk register zorgaanbieders. Daarnaast is de SBI code zichtbaar, een eventuele AGB registratie en er is een koppeling met rapportages vanuit de Inspectie.

Hoe voorkom je een privé adres vermelding?

ZZPers in de zorg worden zich steeds meer bewust van de gevolgen van de Wtza. Eén van de vragen die we ontvangen is dat zorg zzpers zich afvragen hoe zij kunnen voorkomen dat zij met hun privé adres vindbaar zijn in het Zorgaanbiedersportaal. Veel zzp'ers hebben namelijk een woonadres dat gelijk is aan het vestigingsadres van hun eenmanszaak. Deze is al jaren vindbaar in het KvK register, maar wordt nu op een andere manier onder de aandacht gebracht bij zzpers.

Alle zorgaanbieders zijn vindbaar op hun vestigingsadres, dus ook zzp'ers in de zorg. Vanaf 1 januari 2022 worden deze gegevens in het KvK register afgeschermd. Dit in verband met privacy overwegingen. Echter, deze afscherming vindt plaats voor ondernemers binnen het KvK register. De vraag is of dit ook geldt voor zorgaanbieders. Wil je voorkomen dat jouw privé adres in het Zorgaanbiedersportaal opgenomen is? Zorg er dan voor dat jouw vestigingsadres bij de KvK verandert. Bijvoorbeeld door het veranderen van jouw zakelijke adres. Voor het wijzigen van jouw gegevens heb je wel eHerkenning nodig

Zorg zzp en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Welke zzp zorg gegevens zijn nog meer relevant binnen het Zorgaanbiedersportaal? De koppeling met de rapportage van de Inspectie verdient een aparte vermelding. Als je tekort schiet als zorgaanbieder en bezocht bent door de Inspectie, dan kom je met naam en toenaam op de website van de Inspectie terecht. De Inspectie houdt steekproefsgewijs toezicht op alle zorgaanbieders, waaronder zzpers in de zorg. De openbaarmaking van rapportage van de IGJ moet de aandacht voor zorgkwaliteit bij zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders vergroten. Kortom, als je met de IGJ te maken krijgt, dan is dit vervolgens via een link te zien in het openbare Zorgaanbiedersportaal.

Voldoe jij aan de Wtza?

Met de komst van de Wtza verandert er veel voor zzpers in de zorg. Hun rol als zorgaanbieder wordt volwassen. Welke zzp zorg gegevens staan op het Zorgaanbiedersportaal hangt af van welke keuzes jij gemaakt hebt bij jouw inschrijving bij de KvK. Daarnaast is het belangrijk om actief aan de slag te gaan met een eigen kwaliteitssysteem en klachtenafhandeling. Het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl is een unieke manier om laagdrempelig en tegen lage kosten hieraan te kunnen voldoen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg