Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Werken met een zorgplan

Werken met een zorgplan. Feiten en knelpunten uit de zorgpraktijk.

zorgaanbieder Nov 16, 2021

Vind jij het vanzelfsprekend dat zorgprofessionals met een zorgplan werken voor elke patiënt/cliënt? En dat het plan aan recente wettelijke eisen voldoet? in theorie klinkt het logisch toch? Maar in de praktijk blijkt het allemaal niet zo natuurlijk te zijn. Want een zorgplan maken én de voortgang van de zorg daarin bijhouden verloopt niet zonder problemen. In dit artikel staan we stil bij werken met een zorgplan. We nemen feiten en knelpunten met het zorgplan in de praktijk door.

Het zorgplan is onderdeel van een cliëntdossier. Hoe zit dat?

In het zorgplan vind je de afspraken van de zzp 'er met de cliënt over de zorg en begeleiding. Met dat plan in de hand ga je aan de slag. Hoe de zorg dan verloopt, houd je bij in de voortgangsrapportage. Daarnaast gebruik je formulieren om specifieke onderdelen van de zorg in beeld te brengen. Denk daarbij aan de urenregistratie, aftekenlijst medicatie, evaluatieformulier of  formulier om een incident te melden. Zo zie je dat het zorgplan een onderdeel is van het totale cliëntdossier. In een bijgewerkt cliëntdossier zie je precies wat er veranderd en een in de loop van de tijd cliënt nodig heeft. Wat maakt het bijhouden van het dossier nou zo lastig?

Waarom loopt het werken met een zorgplan niet volgens plan

In de zorgpraktijk blijkt het vooral lastig te zijn 0m het zorgplan actueel te houden. Zzpers vertellen ons dat het belangrijkste knelpunt is dat zij niet toekomen aan rapporteren en zo het zorgplan bij te houden. Het uitstellen van het bijwerken van het zorgplan is een van de boosdoeners. Maar hoe komt dat dan? Uitstel ontstaat als je moet wachten op rapportages van andere zorgverleners. Als je die niet krijgt, loop je vertraging op. Ook wordt schrijfwerk regelmatig uitgesteld omdat de cliënt voorrang krijgt. Iedereen herkent wel het moment dat je bij je computer zit, gebeld wordt en dat je op pad moet. Dat betekent dat je in de avonduren weer aan de slag kunt met je computer. Daarmee kom  je thuis in de knel met andere belangrijke zaken. Want wat is dan belangrijk? Tenslotte kost het je veel tijd als je met een verouderd of niet volledig cliëntdossier werkt.

Moet iedere zzper in de zorg een 'eigen' zorgplan hebben? 

ZZPers moeten kunnen aantonen dat ze de werking van een zorgplan kennen. Het maakt niet uit of je als onderaannemer of voor eigen cliënten werkt. Iedere zzper is verplicht over een cliëntdossier te beschikken, zodat ze aan kunnen tonen hoe het werkt. Het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl heeft een 42 delig clientdossier beschikbaar gesteld. Als de opdrachtgever de cliënt is, gebruikt de zzper natuurlijk haar of zijn eigen cliëntendossier. Werkt de zzper als onderaannemer via een intermediair, dan wordt meestal de dossiervoering van de zorgorganisatie gebruikt. Ga in dat geval wel na of de dossiervoering aan de wettelijke eisen voldoet.

Stel dat de opdrachtgever geen cliëntdossier heeft, dan gebruik je die van jezelf. Dan loop je geen risico om daar op aangesproken te worden als er iets mis gaat. De Inspectie mag dat controleren als het nodig is. Om deze reden heeft zzp-erindezorg een digitaal cliëntdossier uitgewerkt dat aan alle regels van de wet voldoet. Dit cliëntdossier kun je ook gebruiken als bewijsvoering voor jouw KIWA of HKZ keurmerk.

Hier vindt je alle informatie over de Wtza.

Stel dat de inspectie op bezoek komt, wat willen ze dan weten?

Als de inspectie bij je langskomt, nemen ze een kijkje in  je cliëntendossier.  Waar ze bijvoorbeeld naar kijken is of je een (digitaal) cliëntdossier gebruikt, waarin je regelmatig en planmatig werkt.  Waar zijn ze dan benieuwd naar? We geven enkele voorbeelden. Om te beginnen kijken ze of de zorgdoelen, acties en rapportages over de zorg van cliënten met elkaar overeenkomen. Een belangrijke vraag is of je doet wat er afgesproken hebt en of je de aanpassingen bijhoudt. Ook zijn ze benieuwd of bijna alle zorgmomenten gerapporteerd zijn en metingen vastliggen in het cliëntdossier. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar de inspectie naar kijkt. Wil je daar meer over weten, kijken dan hier en lees op hun website wat de inspectie belangrijk vindt.

Het doel van de wetgever is dat alle zorgverleners op dezelfde wijze werken en op die manier aan de kwaliteit van zorg werken, Het cliëntdossier helpt daarbij.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg