Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Werken via een bemiddelingsbureau

Werken via een bemiddelingsbureau: hoe zit het met aantal klanten?

werken als zzp'er Jul 23, 2021

Wil jij starten of werken als zzp in de zorg? En laat jij je faciliteren door een bemiddelaar? Het werken via een bemiddelingsbureau kan gevolgen hebben voor het aantal klanten dat je hebt. Hoe zit het met aantal klanten als je werkt via een bemiddelingsbureau?

Hoeveel opdrachtgevers moet je hebben?

Hoeveel klanten moet je hebben als zzp-er? Veel zzp-ers denken dat '3 klanten of meer' het antwoord is op die vraag. Dit is echter niet het geval. Er zijn zzp-ers die met 1 klant toch zzp bleken te zijn, maar het is ook voorgekomen dat zzp-ers met 8 bemiddelingsbureaus toch niet voldeed aan het ondernemerschap. Je kunt dus niet zomaar stellen dat 'drie klanten of meer' voldoende is om ondernemer te zijn. Volgens de regels van de Belastingdienst geldt dat je voldoende klanten moet hebben, oftewel voldoende opdrachtgevers. Gemiddeld hebben zzp-ers in de zorg zo'n 6 tot 8 opdrachtgevers per jaar. Dit is ruim voldoende voor de kwalificatie 'voldoende opdrachtgevers', mits je ook voldoet aan de andere spelregels die gelden voor ondernemerschap.

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer volgens de Belastingdienst?

Wanneer is er sprake van een opdrachtgever via een bemiddelaar?

Er zijn honderden soorten werkwijze voor bemiddeling. Bemiddelingsbureaus verschillen enorm in hun aanpak. Werken via een bemiddelingsbureau kan dus verschillend zijn. Wanneer kun je nou zeggen dat er sprake is van 1 opdrachtgever als je werkt via een bemiddelaar?

Bij de kwalificatie 'opdrachtgever' let ik op wie de rekening betaald. De partij die de rekening betaalt zie ik als een opdrachtgever. Als zzp ben ik dus zelf op zoek naar meerdere partijen die geld naar mij overmaken. Wil jij werken via een bemiddelingsbureau als zzp in de zorg? Dan zijn dit de mogelijkheden:

Het bemiddelingsbureau betaalt jouw facturen

Stel dat jij voor meerdere organisaties werkt, maar jouw facturen voor deze werkzaamheden adresseert aan het bemiddelingsbureau. Op dat moment zal het bureau de rekening betalen. Ondanks dat je bij meerdere organisaties werkt, zal de Belastingdienst deze verschillende organisaties niet zomaar als verschillende opdrachtgevers zien. Immers, het bureau betaalt de factuur. Op zo'n moment zal het bemiddelingsbureau als 1 klant gezien worden.

De organisatie betaalt jouw factuur

Op het moment dat jij via een bemiddelaar meerdere organisaties als opdracht hebt gekregen en de facturen op naam staan van die aparte organisaties, dan betaalt de organisatie jouw factuur. Op zo'n moment kun je stellen dat je meerdere klanten hebt, omdat het bemiddelingsbureau alleen de match organiseert. Ook al schrijft het bureau de factuur uit voor jou op jouw bedrijfsnaam, dan nog geldt waarschijnlijk dat de opdrachtgever gezien wordt als jouw opdrachtgever. Immers, jij krijgt het geld rechtstreeks van de opdrachtgever.

Zorg ervoor dat je jouw ondernemerschap goed inricht!

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als ondernemer' en bespreek ik waar je aan moet voldoen aan zzp-er in de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg