Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
het uurloon van zorgmedewerkers

Werkgevers ouderenzorg: het uurloon van zorgmedewerkers moét omhoog

arbeidsmarkt Nov 07, 2022

Werkgevers in de ouderenzorg leggen zich niet neer bij het verbod op een grote salarisstijging voor zorgmedewerkers. De loonkloof van zorgmedewerkers moet overbrugd worden vinden de werkgevers in de ouderenzorg. Zij trokken zich vorige week terug van het overleg over de arbeidsmarkt. Samengevat stellen de werkgevers ouderenzorg: het uurloon zorgmedewerkers moét 6% - 9% omhoog.

Werkgevers ouderenzorg doen niet mee aan plan arbeidsmarkt

Het ministerie van VWS maakte onlangs haar plannen voor de arbeidsmarkt bekend. In dat programma wordt er met geen woord gerept over een stijging van het salaris voor zorgmedewerkers. In juni dit jaar maakte minister van Helder al bekend dat zij de loonkloof van 6% - 9% niet zal dichten. Aan de andere kant wordt het verbeteren van de arbeidsmarkt in de zorg vooral aan werkgevers overgelaten.

Goed werkgeverschap kan niet zonder goed salaris

Voor werkgevers in de ouderenzorg is deze taak niet op te pakken zonder een stijging van het salaris van zorgmedewerkers. Het uurloon van zorgmedewerkers moét omhoog om het inkomen weer toekomstbestendig te maken, zo stelde Actiz vorige week. Zij nemen niet deel aan het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ). Vakbond FNV deed in juni dit jaar hetzelfde, toen bekend werd dat salarissen niet zouden gaan stijgen.

Zorgmedewerkers in dienstverband verdienen structureel te weinig

In september vorig jaar werd bekend dat salarissen in de zorg sinds 1999 met 6-9% achterblijven. Hierdoor loopt het inkomen in de zorg teveel uit de pas met het salaris in andere sectoren. Zorgmedewerkers in dienstverband verdienen nu 23 jaar structureel te weinig. Daarnaast is de afgelopen 15 jaar het aantal zzp'ers in de zorg met 700% toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat deze twee ontwikkelingen een relatie met elkaar hebben. Een te laag loon stuwt de groei van zzp'ers in de zorg.

Geen marktwerking bij vast dienstverband

De groep zzp'ers in de zorg heeft gebruik gemaakt van marktwerking in de zorg. De schaarste op de arbeidsmarkt doet hen inmiddels een eigen tarief bepalen. Er is echter geen marktwerking voor schaarse zorgmedewerkers met een dienstverband. Volgens de werkgevers in de ouderenzorg kan dit niet langer zo. Een marktconform salaris zou in deze tijden van personele krapte en stijgende prijzen logisch zijn. Zij weten ook dat de groei van zzp'ers in de zorg aan zal houden als dit niet opgelost wordt.

Eerlijke berekening van ZZP uurtarief en CAO-uurloon

Voor jou als zzp'er in de zorg is deze ontwikkeling interessant om in de gaten te houden. Het zzp uurtarief is straks gekoppeld aan het CAO-uurloon. Vanaf 2024 moet het uurloon op het zzp uurtarief lijken. Omdat er sinds 1999 een achterstand is in salaris bij vaste dienst, is het verschil met jouw uurtarief op dit moment groot. Als de salarissen in vaste dienst verbeterd zouden worden, betekent dit ook dat het zzp uurtarief en loonkosten niet ver meer uit elkaar liggen. Dat zou positief zijn voor de berekening van CAO-uurloon naar zzp uurtarief. Voor collega's in loondienst zou het betekenen dat zij weer rond kunnen komen met het salaris dat zij verdienen. De kwaliteit van het werkgeverschap zou kunnen verbeteren en mede daardoor zou de stijging van het verloop deels gekeerd kunnen worden.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg