Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wkkgz en het vervangingsplan

Wkkgz en het vervangingsplan voor zzp'ers in de zorg. Hoe zit het?

zorgaanbieder Dec 09, 2021

Nogal wat zzp'ers in de zorg zijn bekend met een vervangingsplan, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een KIWA keurmerk. Maar komt zo'n vervangingsplan nu eigenlijk vandaan? En breng jij ál je risico's in kaart? In dit artikel gaan we in op de Wkkgz en het vervangingsplan voor zzp'ers in de zorg. Hoe zit het precies in elkaar?

Waar komt het vervangingsplan vandaan?

Het vervangingsplan voor zzp'ers in de zorg is ontstaan tijdens een contractering pilot tussen zzp'ers in de zorg en het zorgkantoor. Tussen 2011 en 2015 is er geëxperimenteerd met het individueel contracteren van zzp'ers in de zorg. Omdat het zorgkantoor er zeker van wilde zijn dat de cliënt op zorgverleners kon rekenen tijdens de pilot, kwamen zij met het idee van het vervangingsplan. Is dat plan moest de zzp'er aangeven met wie hij of zij samenwerkte. Een soort van telefoonketting zou je kunnen zeggen, met als doel om de zorg veilig te houden voor de cliënt. Om zeker te weten dat zzp'ers voldeden aan de eisen voor een contract, is destijds aan KIWA gevraagd of zij een keurmerk uit wilden geven aan zzp'ers die hun zaken op orde hadden. Dit is het KIWA keurmerk geworden.

Lees ook: Van Wkkgz tot arbeidsmarkt: het verhaal van de zzp'er in de zorg

ZZP'ers kennen de vervangingsverklaring van het KIWA keurmerk

In de lijst aan eisen die het KIWA keurmerk met zich meebrengt, staat nog steeds het vervangingsplan benoemd. Het heet echter nu een vervangingsverklaring. In de vervangingsverklaring beschrijf je hoe je bij ziekte, verlof of afwezigheid zorgt voor vervanging. Je geeft aan met welke zorgverlener(s) je afspraken hebt gemaakt en waar die persoon voor opgeroepen kan worden. Ook bevestig je dat je hebt voldaan aan de 'vergewisplicht'. Je hebt het verleden van deze vervanger gecheckt. De bevoegd- en bekwaamheden en scholing van de vervanger is passend voor de cliënt.

Lees ook: KIWA keurmerk en zzpers in de zorg. Hoe zit het precies?

Een gebrek aan vervanging is een risico

Doordat zzp'ers in de zorg zich zijn gaan verhouden tot de eisenlijst van bijvoorbeeld het KIWA keurmerk, missen zij soms de bedoeling van het vervangingsplan. Jouw vervangingsplan gaat over het beperken van risico's voor jouw cliënten. Het beoordelen van alle risico's binnen jouw bedrijf is een plicht vanuit de kwaliteitswet Wkkgz. Je hoort een risico-inventarisatie te doen. Niet alleen over jouw vervanging, maar over alle onderdelen van jouw zorgverlening. Er zit dus een relatie tussen de Wkkgz en het vervangingsplan.

Wat is een risico-inventarisatie?

In een risico-inventarisatie worden mogelijke risico's in kaart gebracht die van invloed kunnen zijn op jouw kwaliteit van zorgverlening. Vervolgens moet je voor jezelf bepalen of er maatregelen nodig zijn om deze risico's te beperken. Die maatregelen neem je mee in jouw verbeter register en hier kijk je dan van tijd tot tijd naar. In het geval van vervanging heeft KIWA dus de vervangingsverklaring toegevoegd. Bij het HKZ keurmerk voor zzp is om precies dezelfde reden opgenomen dat 'de zorgverlener ten minste eenmaal per jaar de risico’s en mogelijkheden ten aanzien van de zorg‐ en dienstverlening inventariseert'.

Een model voor risico-inventarisatie en een model voor een verbeter register, maken onderdeel uit van ons Wtza abonnement. Hiermee kun je voldoen aan wetgeving zoals de Wkkgz en de Wtza.

Lees ook: Wtza en de Inspectie: wanneer doe je het goed zzp'er in de zorg?

Wkkgz en het vervangingsplan voor zzp'ers in de zorg. Hoe zit het?

Samengevat worden zzp'ers in de zorg via het vervangingsplan en de vervangingsverklaring voor het eerst geconfronteerd bij het in kaart brengen van een risico. Het is belangrijk om de bedoeling van het vervangingsplan en de vervangingsverklaring van KIWA te begrijpen. Hoe zit het samengevat?

  • ZZP'ers in de zorg vallen onder de Wkkgz en Wtza;
  • Binnen deze wetgeving is het belangrijk dat je risico's in kaart brengt;
  • Eén van die risico's is jezelf laten vervangen bij afwezigheid;
  • Het KIWA keurmerk heeft dit vertaald in een vervangingsplan via de 'vervangingsverklaring';
  • Binnen het HKZ keurmerk vind je de bredere Wkkgz eis van een risico inventarisatie terug;
  • Van jou wordt verlangd dat je een volledige risico inventarisatie doet, met of zonder keurmerk.
  • Ons abonnement helpt daarbij;

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg