Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zo werk je gericht

Zo werk je gericht met de kwaliteitseisen van de Wkkgz

zorgaanbieder Mar 15, 2022

Van zzp ‘ers in de zorg wordt verwacht dat zij werken met de kwaliteitseisen van de Wkkgz. Daarom is het van belang dat zij die eisen goed kennen en kunnen laten zien hoe ze ermee werken. Als je daar nog weinig ervaring mee hebt, kan dat best lastig zijn. In dit artikel vind je tips: zo werk je gericht met de kwaliteitseisen van de Wkkgz.  

Wat is de bedoeling van de kwaliteitseisen in de Wkkgz?

De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) geldt voor iedereen die zorg verleent. Het doel van deze kwaliteitswet is dat cliënten en patiënten veilige en goede zorg krijgen. Dat is ook het doel van iedere zorgverlener. Maar waar het om gaat is dat de overheid met deze wet iedereen die zorg geeft, dwingt om aan die eisen te voldoen. Dus de Inspectie wil dat ook kunnen controleren,  als het nodig is. Deze wet geldt voor zzp'ers met eigen cliënten en zzp'ers die als onderaannemer werken. En bij deze wet gaat het om meer dan bevoegd en bekwaam zijn. Ken je de reikwijdte van de Wkkgz nog niet zo goed, lees dan dit artikel.

Waarmee kun je aantonen dat je aan de kwaliteitseisen voldoet?

Gebruik voor het aantonen dat je met de kwaliteitseisen werkt middelen zoals het kwaliteitssysteem, een opleidingsplan, certificaten, diploma’s, punten in het kwaliteitsregister, een keurmerk, verslagen van reflectiebijeenkomsten enzovoort. Maak dit zichtbaar voor anderen. Vooral met een bijgewerkt kwaliteitssysteem en een actueel opleidingsplan kun je heel goed aantonen dat je aan de slag bent met de kwaliteitseisen van de Wkkgz.

Als je in het kwaliteitssysteem werkt, ben je concreet met de kwaliteitseisen bezig

Dat je aan de slag bent met de kwaliteitseisen, maak je voor het grootste deel duidelijk met je kwaliteitssysteem.  Daarin beschrijf je hoe jij bezig bent met het organiseren en bieden van goede en veilige zorg. De basis van zo'n systeem is een kwaliteitshandboek. In dat handboek vind je de documenten waar je in noteert hoe jij jouw zorg geeft en wat je doet om het te verbeteren. Denk aan documenten zoals een cliëntdossier, een beleidsplan onvrijwillige zorg, klachtenreglement, meldformulier bij incidenten en een opleidingsplan. In dit artikel lees je meer over de inhoud en betekenis van het kwaliteitssysteem.

Met een jaarlijks een opleidingsplan, geef je vorm aan de eis van de lerende professional

Een lerende houding en gedrag hebben, is een van de kwaliteitseisen van de Wkkgz. Dat je 'van plan bent' scholingen en trainingen te volgen,  is niet voldoende voor de Inspectie. Je hoort deze ideeën te beschrijven in een scholingsplan of opleidingsplan. De bedoeling van zo'n plan is dat je uitschrijft welke scholing je gaat doen, waarom je dat wil en wanneer je de scholing gaat doen. Hoe je zo'n plan maakt lees je in dit artikel.

Hoe raak je bedreven in het werken met de kwaliteitseisen van de Wkkgz?

Voor veel  zzp'ers geldt dat de controle op het voldoen aan de kwaliteitseisen een drempel opwerpt. Controle door een ander, is voor ieder mens lastig. Want wat zijn de verwachtingen en wanneer doe je het goed? Begin daarom met het leren kennen van de eisen. In een Wkkgz checklist voor zzp'ers in de zorg hebben we de kwaliteitseisen op een rij gezet. Als je deze doorneemt, zie je dat ze aansluiten bij  de doelen voor goede en veilige zorg. Wat naast die kennis ook helpt, is ervaring opbouwen met noteren wat je signaleert, waarom je welke zorg je geeft en hoe de zorg verloopt. Na verloop van tijd wordt het een gewoonte. Als je het lastig vindt om te rapporteren, kijk dan eens op deze website van Zorg voor Beter. Hier vind je veel handige tips, waarmee je beter kan worden in rapporteren.

Blijf ook op de hoogte van ontwikkelingen in de zorg

Op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen in de zorg, draagt ook bij aan je professionaliteit. In onze artikelen vind je achtergrondinformatie over zorgwetgeving en hoe je daarmee omgaat. De maandelijkse update voor onze abonnees gaat over recente wijzigingen en opvallende zaken in de zorgsector voor zzp 'ers in de zorg. Tijdens de gratis Webinars voor iedereen geven we actuele informatie over een specifiek thema. Daarnaast zijn er via google heel veel andere bronnen te vinden met informatie over ontwikkelingen op jouw vakgebied en in de zorgsector. Met al deze activiteiten bewijs je dat je kundig bent voor je cliënten, opdrachtgevers en de inspectie.

Wil je samen met ons op de hoogte blijven en aan de eisen voldoen? Sluit dan hier een abonnement af.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg