Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zonder diploma werken

Zonder diploma werken als verpleegkundige: 15 maanden celstraf

zorgprofessional Apr 20, 2023

De 27 jarige Leroy S. is veroordeeld tot 15 maanden celstraf. De man is opgeleid als zorgondersteuner, maar wilde zonder diploma werken als verpleegkundige. Hij bood zich aan bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) tijdens de eerste corona golf. Toen er na drie weken nog steeds geen diploma was overlegd, greep het ziekenhuis in. 

Geen verpleegkundige, maar zorgondersteuner 

Tussen 19 maart en 8 april 2020 was S. actief binnen het JBZ in de functie van verpleegkundige. In die periode was hij onbevoegd aan het werk en diende hij patiënten onder meer antibiotica, morfine, vocht en zuurstof toe. Leroy van S. heeft via een vervalst diploma geprobeerd een BIG-registratie te krijgen. Nadat hij geen diploma aanleverde bij het ziekenhuis en de BIG-registratie niet op orde was, is hij ontslagen en is er aangifte gedaan. Uit rancune heeft S. vervolgens geprobeerd een hartmonitor van € 25.000 te stelen. De zaak rondom Leroy S. heeft drie jaar gelopen en leverde vorige week een uitspraak van de rechter op. Er was twee jaar en TBS geeist tegen S. en is uiteindelijk tot 15 maanden celstraf veroordeeld. Daarnaast kreeg hij een beroepsverbod voor alle medische beroepen. S. werd beschuldigd van oplichting, het gebruik maken van vervalste documenten, diefstal, overtreden van de wet-BIG en poging tot zware mishandeling. Alleen die laatste verdenking haalde het niet.

Check op diplomafraude blijkt cruciaal

Wat opvalt in deze zaak is de snelheid waarmee het JBZ heeft gehandeld. Binnen drie weken was duidelijk dat het beloofde HBO diploma niet kwam en dat de beloofde BIG-registratie uitbleef. Er werd goede opvolging gegeven aan de belofte van Leroy S. dat zijn 'net afgeronde opleiding' verpleegkunde moest leiden tot een daadwerkelijk diploma en BIG vermelding. In dit geval heeft het ziekenhuis de check gedaan, die 'vergewisplicht' wordt genoemd. Omdat het een zorgmedewerker in loondienst was. Bij zzp'ers verloopt het proces vaak anders. Veel opdrachtgevers van zzp'ers leunen op de intermediair voor het uitvoeren van de vergewisplicht. Dit is juridisch kwetsbaar, omdat zorgorganisaties zelf eindverantwoordelijk blijven voor die check. Toch is de afhankelijkheid van de intermediair in de praktijk groot. Maart dit jaar stond er nog een groep van acht bemiddelde zzp'ers in de zorg voor de rechter en werd duidelijk welke straf je krijgt bij diplomafraude en een valse VOG. Het belang van de vergewisplicht drong in 2019 door tot de intermediair die de acht zzp'ers had bemiddeld. De vergewisplicht werd echter in 2016 geïntroduceerd, tezamen met de Wkkgz. Of dit strafrechtelijke gevolgen voor de intermediair zelf heeft, moet nog blijken.

Zelfstandig ondernemers willen een goede diplomacheck

We spreken met regelmaat zelfstandig ondernemers in de zorg die balen van de voorbeelden van diplomafraude onder zzp'ers. Halverwege vorig jaar kwam RTL nieuws nog met een artikel dat stelde dat diploma fraude de schuld is van zzp'ers in de zorg. Voor de groep zorgondernemers zijn dit zeer grievende berichten die niet helpen bij het reeds bestaande imagoprobleem. Zelfstandig ondernemers in de zorg hebben dan ook belang bij een grondige diplomacheck, zodat alleen daadwerkelijke zorgprofessionals in de zorg als ondernemer aan de slag kunnen. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg