Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Zorg ZZP'ers niet geld

Zorg ZZP'ers doen het niet voor het geld, blijkt uit onderzoek

onderzoek Mar 01, 2021

Meerdere onderzoeken de afgelopen jaren hebben al uitleg gegeven over de grote aantallen zorgprofessionals die verder gaan als zzp'er. In dit artikel ontkrachten we de mythe dat zzp'ers in de zorg alleen zelfstandig zijn vanwege het geld. In eerdere artikelen hebben we al de kostenvergelijking gemaakt tussen zzp'ers en medewerkers in de zorg.

Lees meer: Vergelijking van kosten ZZP'er en loondienst in de zorg

Verwijten over geld richting zzp'ers in de zorg

De blijvende groei van de groep zzp-ers in de zorg, levert werkgevers en beleidsmakers  nogal wat hoofdbrekens op. Waarom blijven die zorgprofessionals eigenlijk niet in dienst? Waarom stromen ze uit en worden ze zzp’er? Ik probeer al jaren aan hen uit te leggen dat dit te maken heeft met zachte elementen zoals werkplezier, professionele ruimte en flexibiliteit, is het uiteraard veel eenvoudiger voor werkgevers en beleidsmakers om de oorzaak van dit vervelende probleem vooral buiten jezelf te leggen. In de zoektocht naar het waarom die zorgprofessionals allemaal uit dienst gaan, wordt het antwoord vaak gevonden in ‘meer geld’ en ‘commercieel’ gaan. De zzp-er in de zorg is een geldwolf. We weten allemaal al enige tijd dat dit niet waar is en dit wordt bevestigd in onderzoeken.

Wat is het gemiddelde uurtarief van ZZP'ers in de zorg?

Eén van de vragen die we stelden aan de respondenten luidde ‘Wat is jouw gemiddelde tarief?’. We kregen hier vele honderden reacties, veruit de meeste gegeven door zorgprofessionals uit d verzorging en verpleging (V&V). Het gemiddelde uurtarief van een ZZP’er in de zorg blijkt te liggen op € 39 per uur. Op de vraag hoeveel variatie er in het tarief van de ondervraagde zit, antwoordde ruim 65% dat daar geen of beperkte variatie in zit. 25% van de ondervraagden gaf aan ‘redelijk’ wat variatie toe te passen en nog geen 10% wijkt veel af met zijn of haar tarief.

Lees ook: ZZP'er in de zorg uurtarief berekenen: zo doe je dat 

Wat is de gemiddelde omzet van ZZP'ers in de zorg?

Een andere vraag die we stelden, luidde ‘Hoeveel omzet (vóór aftrek van kosten) maak jij gemiddeld per jaar?‘. Het antwoord op deze vraag luidde dat er € 49.000 aan omzet werd gemaakt. Van deze bruto omzet moeten dus nog verzekeringen, abonnementen, pensioen, een faciliteit voor arbeidsongeschiktheid, kosten om te reizen, investeringen en bij- en nascholing van af.

Als we er vanuit gaan dat een zzp-er als ondernemer voor de Inkomstenbelasting, een 40% opslag moet hanteren voor het maken van deze kosten, niet facturabele tijd in ogenschouw neemt en ondernemersrisico verrekent, dan zou de gemiddelde omzet van € 49.000 te vergelijken zijn met een dienstverband van € 29.400 op jaarbasis (=60% van € 49.000). Als dit wordt afgezet tegen het gemiddelde jaarsalaris van bijvoorbeeld € 32.900 (14 maal € 2350) exclusief werkgeverslasten, dan is de zzp’er in de zorg echt geen dure professional.

Lees meer: Het bruto netto verhaal voor ZZP in de zorg. Hoe zit het?

Wat blijkt in de gemiddelde praktijk? Niet voor het geld

Uiteindelijk doet bijna 95% van de respondenten hun aangifte als ondernemer voor de Inkomstenbelasting. We weten dat 82% van de gehele doelgroep geen dienstverband er naast heeft en dus fulltime ondernemer is. Met een omzet van € 49.000 en een gemiddeld uurtarief van € 39 kennen we dus nu de gemiddelde praktijk. Zzp-ers in de zorg zijn gemiddeld 1256 uur facturabel per jaar, oftewel bij 46 werkzame weken per jaar 27 uur per week facturabel aan het werk. Een maand zonder vakantie levert hen 116 uur facturabel werk op.

Toch zijn ze in zo’n maand fulltime (156 uur) met hun bedrijf bezig. Hiermee wordt een signaal dat wij al vaker ontvingen bevestigd: zzp-ers in de zorg zijn naar verhouding veel tijd kwijt met niet facturabele taken zoals administratieve taken, regeltaken rondom een team, acquisitie, bij- en nascholing. En toch vinden ze het zzp-er zijn leuk. Want op de vraag welk cijfer zij het zzp-er zijn geven, reiken ze een 8,5 uit. Een stuk hoger dan de 6 als gemiddeld cijfer voor het laatste dienstverband.

Uit onderzoek blijkt dus dat de gemiddelde ZZP'er in de zorg niet duurder of commerciëler is. We zien juist dat hun werk persoonlijker is en dat ze ondanks de administratieve lasten toch erg tevreden zijn. Dát is de zzp-er in de zorg.

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg