Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorg ZZP'ers zeer ervaren zorgprofessionals

Zorg ZZP'ers zeer ervaren zorgprofessionals. Wat zegt dat?

werken als zzp'er Apr 11, 2021

Er wordt genoeg negatiefs geschreven over de zzp'er in de zorg. Volgens zzp-erindezorg.nl onterecht want de gemiddelde zzp'er in de zorg werkt hard, is zelden ziek en is vaak ervaren. Hieronder delen we enkele kenmerkende eigenschappen van zzp'ers in de zorg.

Veel (ervaren) zzp'ers komen uit een dienstverband

Het meerendeel van de 135.000 zzp’ers in de zorg was ooit een zorgverlener met een dienstverband. Wel starten steeds meer schoolverlaters als zzp’er in de zorg. Dat is echter verhoudingsgewijs een zeer klein percentage. De gemiddelde zelfstandige zorgprofessional was ooit in loondienst, maar is daar uitgestapt. Deze zorgprofessional loopt dus met flink wat jaren ervaring de Kamer van Koophandel binnen. Veel werkgevers zouden liever zien dat ervaren zorgverleners zouden solliciteren. Ze balen van het feit dat zij voor zichzelf kiezen. Dit heeft negatieve publiciteit tot gevolg.

Als een zorgverlener met een KvK-nummer in de hand wegloopt, voelt deze zich vooral nog steeds zorgprofessional en (nog) niet zozeer ondernemer. In het gedrag en denken is niet zomaar iets veranderd, maar er wordt wel heel anders naar hem of haar gekeken. Dat er met regelmaat negatief wordt bericht over ‘dé zzp’er in de zorg’ is iets dat tot heel veel boosheid en frustratie leidt bij deze ervaren zorgverleners. Ze krijgen hiermee het idee dat zij er niet meer bij horen. Hiermee lopen we het risico dat ze de zorg verlaten. Dit zou erg jammer zijn.

Zzp’ers in de zorg zijn namelijk geen professionals met een vlekje. Achter iedere zzp’er in de zorg zit een ervaren zorgprofessional. Richt je op de professional, niet op de arbeidsrelatie. Koester deze zorgverleners, want we hebben ze keihard nodig. Zo rooskleurig staat de arbeidsmarkt er niet voor namelijk.

Zzp’ers in de zorg zijn erg flexibel

Duizenden zzp’ers in de zorg zijn als onderaannemer werkzaam voor zorgorganisaties. Zij lossen soms diensten op die niemand binnen een dienstverband nog wil of kan hebben, zoals bij terminale thuiszorg. Soms houden zij in groepsverband een operatiekamer draaiende, omdat vacatures niet vervuld worden maar patiënten wel een nieuwe knie nodig hebben. Met hun ruime ervaring en kennis kunnen zij soms een casus of situatie aan waar niemand binnen de organisatie beschikbaar voor was. Soms nemen zij cliënten in zorg omdat een zorgorganisatie nee zegt tegen die cliënt. En soms bieden zij zorg op maat waar geen ander dat kan.

Lees ook: Verzuimcijfers zorg zzp'ers: 2.5x minder verzuim dan in loondienst

De wet- en regelgeving waar een zorgprofessional met een KvK-nummer aan moet voldoen is veel breder dan bij een dienstverband het geval was. Dat levert veel voordelen op voor opdrachtgevers én cliënten. Een zzp’er in de zorg is naast zorgprofessional, ook zorgaanbieder en zorgondernemer en heeft daarmee een breder perspectief dan binnen het dienstverband gebruikelijk was. In de praktijk merken we dat zorgorganisaties de rol van opdrachtgever nagenoeg niet oppakken en de zzp’er vooral behandelen als verkapte uitzendkracht. Dit draagt bij aan verwijten over prijs en de voorwaarden waaronder de zzp’er werkt. Door deze berichtgeving krijgen deze zorgverleners vooral het idee dat er aandacht is voor wat zij kosten en niet voor wat zij opleveren. Een zzp’er in de zorg mag je zien en behandelen als een super flexkracht. Waardeer ze voor het feit dat ze er zijn en wat ze voor je betekenen.

Het verbijzonderen van deze groep zorgprofessionals als ‘dure flex’ is volstrekt onterecht, want duurder dan uitzendkrachten en detacheringsbureaus zijn zij niet. Met bijna 8% verzuim in de langdurige zorg kun je je afvragen of flex nog wel duurder is dan een dienstverband. De zzp’er in de zorg is bijzonder flex, maar dan moet je hier als opdrachtgever wel zorgvuldig mee omgaan. Heb je vragen over hoe je als opdrachtgever om moet gaan met zzp’ers in de zorg? 

Zzp’ers in de zorg verdienen een betere positie

De zzp’er in de zorg gaat niet meer weg en heeft het enorm goed naar haar zin als zzp’er in de zorg. Althans, totdat ze tegen de gebruikelijke problemen aanlopen. Betalingsproblematiek met een zorgverzekeraar. Geen mogelijkheid voor een contract met een zorgverzekeraar of zorgkantoor. Toch opeens btw moeten gaan rekenen aan klanten. Worden gelabeld met een ‘verkapt dienstverband’ door de Belastingdienst. Een onmogelijke overeenkomst bij een bemiddelende partij gepresenteerd krijgen. Het eenzijdig wijzigen van voorwaarden door een opdrachtgever.
De zzp’er in de zorg heeft het soms zwaar in de praktijk. In de zoektocht om zorg te kunnen verlenen op een manier die bij de professional past, struikelt deze voortdurend over de niet aansluitende praktijk.

Lees meer: Positie van zorg ZZP'er besproken tijdens kabinetsformatie

De groei van het aantal zzp’ers in de zorg gaat harder dan hun positionering in de zorgsector en de problematiek is talrijk. Met de komst van de zzp’er in de zorg, komt ook de zorgplicht voor deze groep ervaren zorgprofessionals. Ze hebben iets nieuws nodig. Een positie tussen een dienstverband en zorgorganisatie in. Dat vraagt nieuwsgierigheid, verantwoordelijkheid nemen en vooral leiderschap tonen. 

Veel zzp’ers in de zorg zijn ervaren zorgprofessionals

Het is voor ons niet te bevatten dat een ervaren zorgprofessional die solliciteert een welkome professional is voor een zorgorganisatie, maar dezelfde zorgverlener met een KvK-nummer als commercieel en opportunistisch gezien wordt. Dit soort berichtgeving doet geweld aan de intenties van de zelfstandige zorgprofessional en holt het werkplezier uit. Daarnaast is het onacceptabel dat de rechten die de zelfstandige als formele zorgaanbieder heeft minder waard blijken dan die van een zorgorganisatie, terwijl de wetgever dat onderscheid sinds 2016 niet meer maakt. We moeten er vanaf dat de zzp’er in de zorg het sluitstuk is van de praktijk en als dank ook nog eens de deksel op de neus krijgt.

Het landschap van de arbeidsmarkt verandert. Dat dit voor de gezondheidszorg enorme uitdagingen met zich meebrengt mag duidelijk zijn. Werkvormen veranderen, organisatorische verbanden worden minder formeel en arbeidsrelaties worden flexibeler. De zzp’er in de zorg is een signaal van die veranderende praktijk en die veranderende behoeftes van zorgprofessionals. Je kunt vanuit het bestaande proberen vast te houden aan het oude, of kijken naar wat het nieuwe brengt en daar het beste van omarmen. We hopen de aankomende jaren die dialoog te zien ontstaan en leveren er graag onze bijdrage aan.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg