Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgbonus 2021: kom jij

Zorgbonus 2021: kom jij ervoor in aanmerking? Dit is de regeling

zorgbonus Aug 23, 2021

Hoe ziet de zorgbonus 2021 eruit? De zorgbonus 2021: kom jij ervoor in aanmerking? In dit artikel vind je de uitleg van de zorgbonus regeling voor 2021.

Ook zorgbonus 2021 heeft concrete criteria

De regeling van de zorgbonus 2021, komt in grote lijnen op dezelfde aanpak neer als in 2020. De zorgbonus eindigt zo rond de € 200 tot € 240 netto per persoon, afhankelijk van hoeveel zorgverleners zich inschrijven. Het meldpunt van de zorgbonus is op 27 juli 2021 gesloten.

De voorwaarden komen op dezelfde neer als 2020, namelijk:

  • De zorgverlener heeft onder 'uitzonderlijke omstandigheden' corona zorg geleverd;
  • Tussen 1 oktober 2020 en 15 juni 2021 heeft de zorgverlener voor de zorgaanbieder of de pgb-budgethouder gewerkt;
  • De zorgverlener mag niet meer dan maximaal € 74.000 bruto per jaar verdienen.

Deze concrete criteria had de zorgbonus 2020 ook. Daar bovenop komt dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen beroepen. Dit was bij de zorgbonus 2020 nog wel zo. Dat klinkt goed zou je denken, maar ook deze regeling loopt uit op een teleurstelling. 

Lees ook: Zorgbonus gemist editie 2020: het complete dossier

Ook zorgbonus 2021 is overgeleverd aan willekeur

Het probleem van de zorgbonus uit 2020, herhaalt zich in 2021. De regeling is niet specifiek genoeg en zorgt er daarmee voor dat zorgorganisaties de zorgbonus lang niet altijd durven aan te vragen. De eerste signalen van teleurstelling druppelen inmiddels binnen over de regeling van 2021. De signalen zijn hetzelfde en gaan over werkgevers die niet mee willen werken omdat zij hun eigen medewerkers geen uitzonderlijke prestaties hebben zien leveren. Of organisaties die niet mee willen werken aan het organiseren van de zorgbonus voor flexkrachten. De situatie herhaalt zich dus als het ware.

Lees ook: Ook zorgbonus 2021 krijgt beperkte medewerking van zorgorganisaties

Waarom vraagt mijn werkgever / opdrachtgever de zorgbonus niet aan?

Het kritische punt zit op 'uitzonderlijke omstandigheden'. Wat uitzonderlijk is wordt niet precies geconcretiseerd, dus de opdrachtgever / werkgever moet hier zelf iets van vinden. Dit is de meest gestelde vraag: "Ik voldoe aan de voorwaarden. Toch vraagt de zorgaanbieder voor mij geen bonus aan. Hoe kan ik de bonus alsnog krijgen?" Heeft de zorgaanbieder geen bonus voor u aangevraagd? Dan vindt de zorgaanbieder dat u geen uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. U kunt niet voor uzelf een bonus aanvragen.

Hiermee ben je als zorgmedewerker dus overgeleverd aan de willekeur van de opdrachtgever.

Meer lezen? Ga dan naar ons dossier Zorgbonus Gemist?

Ik heb eigen cliënten. Hoe zit het dan met de zorgbonus?

Heb jij eigen cliënten in zorg? Dan kun je alleen bij PGB financiering een zorgbonus krijgen. Werk je gecontracteerd of ongecontracteerd voor een zorgverzekeraar? Dan is er geen mogelijkheid op een zorgbonus. ZZP-ers kunnen geen zorgbonus voor zichzelf aanvragen en zorgverzekeraars geven aan geen gegevens te hebben van zzp-ers in de zorg. 

Meldpunt Zorgbonus Gemist 2021 geopend

Wil jij jouw verhaal kwijt over de zorgbonus? Dan kun je dat via onderstaand meldpunt doen. We verzamelen de signalen en zetten ze om in artikelen die het verhaal vertellen over de ervaringen met de zorgbonus dit jaar. Dat is het minste dat we kunnen doen. De zorgbonus regeling biedt opdrachtgevers / werkgevers de mogelijkheid om jou over te slaan bij de zorgbonus. Dat was vorig jaar zo en is dit jaar weer zo. Wat maak jij mee?

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg