Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
zorgbonus regeling pgb houder

Zorgbonus-regeling bereikt zzp'ers niet

zorgbonus May 09, 2021

De zorgbonus is een dossier op zich geworden. Vorig jaar op 25 juni bevestigde minister de Jonge dat alle zorgmedewerkers die in directe of indirecte zin te maken hadden gehad met de uitbraak van Covid-19, een zorgbonus van €1000 netto zouden krijgen. Nadat verschillende media rapporteerden over het meldpunt Zorgbonus gemist kijken we nu wat de laatste ontwikkelingen zijn. 

Wat is de huidige status van de zorgbonus?

  • Lang niet alle zorgmedewerkers die als flexkracht aan het werk waren voor zorgorganisaties, hebben een aanvraag voor de zorgbonus kunnen doen;
  • Zorgorganisaties twijfelen of ze de bonus wel zomaar over kunnen maken;
  • Er komt een aparte regeling voor zzp’ers die voor eigen cliënten werkzaam zijn. Deze gaat in op 1 maart 2021.

Lees hier alles over de Zorgbonus voor ZZP'ers in ons dossier Zorgbonus gemist.

Welke antwoorden kwamen er op de kamervragen?

Op 14 januari kwamen de antwoorden op kamervragen over de zorgbonus. Minister van Ark beantwoordt de kamervragen van Kamerleden Regterschot en Tielen over het niet aanvragen van de zorgbonus. In de antwoorden valt te lezen dat twee-derde van de 3500 zorgorganisaties die de zorgbonus hebben aangevraagd, dit niet deden voor ‘derden’. Hier vallen zzp’ers onder die als onderaannemer werkten. Verder wordt er in de antwoorden geen oplossingsrichting geboden voor deze groepen. Zorgorganisaties ‘zouden de bonus aan hebben moeten vragen’, maar hebben dat dus niet gedaan.

Tekenen van contract wordt geeist

Op 26 januari publiceert de Telegraaf een artikel dat sommige zorgmedewerkers eerst een contract zouden moeten tekenen met terug betaal optie, voordat zij de zorgbonus uitgekeerd krijgen van een zorgorganisatie. Kamerlid Hijink stelde Kamervragen over het artikel uit de Telegraaf. Het mag duidelijk zijn dat je als zorgmedewerker moet kunnen genieten van jouw bonus. En dat je je geen zorgen maakt over een eventuele verplichting tot terugbetaling. Dit signaal laat vooral zien hoeveel zorgen zorgorganisaties zich maken over de verantwoording van de zorgbonus.

Uitkering van de bonus kan nog lang duren

De vakbond FNV komt ook in Trouw uitvoerig aan het woord. Ze geeft aan dat de afhandeling van de zorgbonus lang kan duren. Het kan volgens de FNV wel tot 2023 duren voordat de zorgbonus wordt uitgekeerd. Ook hier speelt de onzekerheid over de financiële afhandeling voor zorgorganisaties een grote rol. Kamerleden Ploumen, Kuiken en Kerstens stellen kamervragen over het artikel uit Trouw.

Eigen regeling voor zelfstandige zorgprofessionals

Zorgverleners die werken voor eigen cliënten en worden gefinancierd via de ZVW, Wlz en Wmo, krijgen een eigen regeling voor de zorgbonus. Hier werd in oktober voor het eerst over gesproken. Vorige week publiceerde Per Saldo, belangenorganisatie voor PGB-houders, meer informatie over een tweede, separate zorgbonus regeling aan voor zorgverleners die via het PGB betaald worden. Deze zou op 1 maart 2021 ingaan. Ook zou deze mogelijk gaan gelden voor (niet-)gecontracteerd werkzame zorgverleners. De cliënt dient hierbij zelf te bepalen of er een ‘uitzonderlijke’ prestatie is geleverd tussen 1 maart en 1 september 2020.

Wat bemoeilijkt het uitbetalen van de zorgbonus?

Een zorgbonus voor ‘alle zorgmedewerkers’ is eenvoudiger uitgesproken dan geregeld. Het ministerie heeft geen manier om alle zorgverleners te bereiken. Om die reden zijn ze afhankelijk van koepels. Koepels van werkgevers bijvoorbeeld, maar niet iedere werkgever in de zorg is aangesloten bij een koepel. Koepels van cliënten zoals PGB-houders, maar niet iedere cliënt heeft een PGB. Daarmee wordt de aanpak van de zorgbonus steeds meer een lappendeken. De kans is aanzienlijk dat ze niet alle zorgverleners bereiken met de aanpak die er nu is. Wij blijven ons inspannen voor de zzp’er in de zorg. Of je nu gewerkt hebt voor een zorgorganisatie of voor eigen cliënten, jij hebt recht op de bonus en dient deze ook te krijgen.

 

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg