Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgorganisatie nuanceert eigen interview

Zorgorganisatie nuanceert eigen interview over zzp'ers in de zorg

vergewisplicht Jun 18, 2024

De Veldhovense gehandicapteninstelling Severinus komt terug op eerdere kritische uitspraken over zzp'ers in de zorg. De zorgorganisatie nuanceerde zelf een interview met het Eindhovens Dagblad en had de berichtgeving graag anders gezien.

Interview: 'bij sommige zzp'ers klopt het zorghart niet'

Afgelopen weekend stond er in het Eindhovens Dagblad (ED) een artikel over de wildgroei aan zorg-zzp'ers. Voor bestuurder Raymond van Zoolingen van Severinus is dit een doorn in het oog. In het artikel worden er voorbeelden van vorig jaar zomer aangehaald, waarbij de continuïteit en kwaliteit van zorg richting cliënten tekort schoot. Dit was mogelijk omdat er zzp'ers rondliepen waar de organisatie de identiteit en kwalificaties niet van kende. "Er zitten er natuurlijk ook bij die echt hart hebben voor de zorg. Maar die hele zzp-constructie trekt ook een type mensen aan waar we echt niet op zitten te wachten.” De sterk wisselende pool aan gezichten zouden leiden tot meer incidenten binnen de instelling. De wildgroei aan zzp'ers is volgens van Zoolingen ontstaan sinds de pandemie. "We kwamen uit de coronacrisis. Het ontplofte gewoon. Zzp’ers, dat waren altijd mensen uit de zorg met veel ervaring, die bewust kozen voor zo’n manier van werken. Nu kregen we er opeens een ander type zzp’er bij, waar we helemaal niet op zaten te wachten. Er ontstond een cowboymarkt, en die trok mensen en bemiddelingsbureautjes die een kans roken om geld te verdienen. Severinus was daar niet op voorbereid.”

Severinus: niet helemaal gelukkig met interview

In de aanloop naar de publicatie van het ED artikel heeft Severinus vorige week gecommuniceerd niet gelukkig te zijn met de uiteindelijke versie van het interview. Zij verspreidde hierover een bericht binnen het netwerk. "Volgende week, mogelijk zaterdag al, verschijnt er in het Eindhovens Dagblad een artikel over ZZP’ers in de zorg... Severinus staat ... om meerdere redenen niet achter deze publicatie." De geschetste situatie zou 'niet langer de huidige situatie zijn' en de aangehaalde voorbeelden 'waren excessen'. Ook zouden niet alle voorbeelden in het artikel niet binnen Severinus zelf zijn voorgevallen. De organisatie geeft aan maatregelen te hebben getroffen om de situatie van vorig jaar zomer te voorkomen. "De ZZP’ers waarmee we samenwerken zijn voldoende opgeleid en hebben allemaal ons vertrouwen. Wanneer er een nieuwe ZZP’er komt werken, wordt er aan de voorkant gecontroleerd op een geldig legitimatiebewijs, aanwezigheid van een VOG en de benodigde diploma’s." Daarmee laat de organisatie zien meer werk gemaakt te hebben van de vergewisplicht. De Inspectie gaf al eerder aan dat het voorkomen van diplomafraude de eindverantwoordelijkheid van een zorgorganisatie zelf is.

Berichtgeving over zzp'ers heeft nuance nodig

Vorige maand berichtten wij dat de boodschap van samenwerkende werkgevers richting zzp'ers positiever wordt. Ook uit dit voorbeeld van Severinus blijkt dat zzp'ers in de zorg een diverse groep zorgmedewerkers zijn die met de nodige nuance behandeld moet worden. Dat een zorgorganisatie proactief handelt om misverstanden te voorkomen is dan ook positief te noemen. Het is inmiddels steeds meer mensen duidelijk dat goede zzp'ers te lijden hebben onder slechte voorbeelden. De hoop vanuit de groep zelf is dat de uitwassen straks voorkomen kunnen worden nu het landelijk onderzoek naar diplomafraude wordt opgeschaald.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg