Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgorganisaties willen vaccinatiebewijs zien

Zorgorganisaties willen vaccinatiebewijs zien. Geldt dit ook voor zzp?

werken als zzp'er Sep 02, 2021

Recent viel in het nieuws te lezen dat zorgorganisaties graag willen weten welke medewerkers gevaccineerd zijn en welke niet. Deze discussie speelt al langer. In dit artikel zorgorganisaties willen vaccinatiebewijs zien ga ik hierop in. Daarnaast de vraag: is dit te verplichten voor zzp in de zorg?

Zorgorganisaties willen duidelijkheid over vaccinatie

Werkgevers in de ouderenzorg zouden graag in gesprek willen gaan met niet-gevaccineerde medewerkers. Zij weten alleen niet wie gevaccineerd is en wie niet. Daarnaast morgen zij hier niet om vragen. Hierdoor kunnen werkgevers de vaccinatiegraad van hun medewerkers niet goed beïnvloeden. Tot nu toe mogen werkgevers in de zorg niet verlangen dat medewerkers hun vaccinatie kenbaar maken. Dit in verband met de privacy van zorgverleners. Registratie is alleen mogelijk bij 'noodzaak', maar er is tot nu toe nog niet bepaald of de corona pandemie voldoende noodzaak met zich meebrengt.

Beschermingsmaatregelen verpleeghuizen willekeurig toegepast

Drie leden uit het Outbreak Management Team hebben aangegeven dat het kabinet werkgevers moet helpen om te kunnen achterhalen of medewerkers gevaccineerd zijn. Zorgorganisaties zijn het hiermee eens en willen graag een vaccinatiebewijs zien. Het probleem is namelijk dat zorgorganisaties aangeven zich op dit moment deels te beschermen tegen niet-gevaccineerde medewerkers. Dit doen zij door soms te blijven werken met een bezoekverbod, een cohort of het verplicht stellen van mondkapjes. Op die wijze proberen zij besmetting te voorkomen. Juist die aanpak zorgt voor afstand tussen cliënten en zorgverleners en kost bewoners kwaliteit van leven, zo wordt gesteld. Op die manier draagt het grondrecht van privacy van zorgmedewerkers bij aan een situatie waarin de kwaliteit van leven voor bewoners geraakt wordt.

Zorgorganisaties willen vaccinatiebewijs zien. Kan dat zomaar?

Kunnen zorgorganisaties zomaar om bewijs van vaccinatie gaan vragen bij hun eigen medewerkers? Nee, hier is aanvullende wet- en regelgeving voor nodig. Tot nu toe is er nog niet besloten dat het maatschappelijke belang van veilige zorg, zwaarder weegt dan het individuele recht van zorgverleners. Als zorgverlener ga jij mee in dat recht van zelfbeschikking. Je bent niet verplicht om dit kenbaar te maken vanuit het perspectief van zorgverlener. Vanuit jouw status als zzp-er in de zorg ligt dit anders.

Is een vaccinatiebewijs te verplichten voor zorg zzp-ers?

Als zzp-er in de zorg heb je een overeenkomst van opdracht tussen jou en de zorgorganisatie; de opdrachtgever. In die overeenkomst mag je van alles met elkaar afspreken. Je zou dus ook af mogen spreken dat je als zorgverlener kenbaar maakt of je gevaccineerd bent of niet. Daarmee geef je een stuk van je privacy prijs. Uiteraard ben je niet verplicht te tekenen, zoals je bij iedere overeenkomst van opdracht niet verplicht bent te tekenen. Daarmee kun je als zorgverlener vast houden aan jouw privacy, maar zou je als ondernemer een opdracht kwijt kunnen raken omdat je niet bereid bent te leveren wat de opdrachtgever van je verlangd. Maak jij iets bijzonders mee in relatie tot vaccinatie? Stuur ons een bericht >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg