Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgsector is klaar

Zorgsector is klaar voor meer zzp regels

zorgaanbieder Apr 17, 2023

De zorg kan niet zonder zzp'ers in de zorg, stellen Jac de Bruijn en Matthijs Heijstek vorige week in een column in het Parool. Wel zijn er meer regels nodig rond het werken met zzp'ers vinden zij. De zorgsector is klaar voor meer zzp regels zo blijkt uit de column. De voorstellen die de twee columnisten doen, staan al langere tijd op de planning. 

Positioneer zzp'ers op een volwaardige manier

Het proberen terug te dringen van zzp'ers heeft geen zin, zo stellen de Bruijn en Heijstek in hun column. Beiden zijn nauw betrokken bij de gehandicaptenzorg. Omarm zzp'ers en verbeter de regelgeving, zodat de kwaliteit op orde is en fraude met diploma's wordt voorkomen, zo luidt hun pleidooi. 'Zzp'ers realiseren keuzevrijheid en maatwerk voor cliënten, iets dat grote reguliere zorginstellingen niet altijd kunnen leveren.' Hun column gaat gepaard met een oproep voor meer zzp-regels. Interessant is dat alle voorstellen die zij doen, al meer dan een half jaar op tafel liggen als beleidsvoornemen. Het onderstreept dat de zorgsector klaar is voor meer regelgeving rondom zzp'ers in de zorg.

Welke oproep doen de Bruijn en Heijstek?

In hun column doen zorgmedewerker Heijstek en PGB-houder de Bruijn een oproep om de spelregels rondom zzp'ers in de zorg te verscherpen. Bijzonder hierbij is dat de voorstellen die zij doen al onderdeel zijn van een (aangekondigd) pakket aan maatregelen. Welke oproep doen de twee columnisten en hoe zit de praktijk in elkaar?

  1. Trek de kwaliteitseisen tussen zorginstellingen en zorgondernemers gelijk. Dit is sinds 2022 het geval. Sinds 1 januari 2022 is de Wtza van kracht geworden die stelt dat alle zzp'ers gezien worden als zorgaanbieder. De kwaliteitseisen voor zzp'ers zijn daarmee fors verhoogd en daarmee is de toetredingsdrempel hoger geworden. Zeker als je zorg draagt voor eigen cliënten, zoals bij het PGB, zijn de regels vanuit de kwaliteitswet Wkkgz van toepassing. Inmiddels is er een meldplicht bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor starters;
  2. Verhoog de eisen aan bemiddelingsbureaus en laat bureaus zich verplicht certificeren. Vorig jaar september werd in het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn (TAZ) van het ministerie van VWS aangekondigd dat er een gedragscode zou komen voor bemiddelaars in de zorg. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder. Tot op heden is er niets over de voortgang van de gedragscode gepubliceerd. Daarnaast zijn een aantal bureaus gecertificeerd, maar krijgen we vanuit die bureaus terug dat zij merken dat er zelden door opdrachtgevers om certificering wordt gevraagd;
  3. Sluit geen zzp'ers uit als organisatie, maar stel scherpe eisen. Het voorkomen van diplomafraude valt onder de eindverantwoordelijkheid van zorgorganisaties. Dit is algemeen bekend. Maar ook stevige contractering van zzp'ers op specifieke kwaliteitseisen was al aangekondigd door een koepel van zorgorganisaties. Dit zou de focus op kwaliteit fors kunnen verhogen. Ook op dit onderdeel moet het voornemen nog ingevuld worden.

De rolverdeling bij het werken met zzp'ers in de zorg ligt dus vast. Interessant is dat beide columnisten klaarblijkelijk in de praktijk nog weinig merken hiervan, gezien hun oproep.

Zorgsector is klaar voor meer zzp regels

De praktijk heeft nog steeds last van uiteenlopende kwaliteit tussen zzp'ers onderling. Niet iedere zzp'er in de zorg blijkt een zelfstandig ondernemer. De constructieve column van de Bruijn en Heijstek laat zien dat de zorgsector toe is aan meer scherpte op kwaliteitseisen. Hoe dat vorm gegeven zou moeten worden ligt vast en wordt ook aangereikt door de praktijk. De vraag is nu wel wanneer de maatregelen ook echt tot stand gaan komen en worden geïmplementeerd. Daarnaast blijft het de vraag hoe het draagvlak vanuit zzp'ers zelf geborgd gaat worden. Onderzoek onder zzp'ers in de zorg laat zien dat de zzp'er zelf van mening is dat hun stem onvoldoende gehoord wordt. De voorbereidingen voor een onafhankelijke vereniging worden inmiddels getroffen. De aankomende periode wordt het van belang dat de wensen vanuit de praktijk, beleidsvoornemens en de zzp'er zelf bij elkaar komen. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg