Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP combineren met dienstverband

ZZP combineren met dienstverband, hoe doe je dat?

starten als zzp'er werken als zzp'er May 28, 2021

Wil je starten als zzp in de zorg? Dan ben je niet de enige. Er komt veel kijken bij het werken als zelfstandige. Om die reden starten veel zorgverleners het liefst naast hun dienstverband. Op zo'n moment wil je ZZP combineren met dienstverband. Hoe doe je dat?

Start bij de KvK

Ook al werk je een dag per jaar voor jezelf, iedereen begint bij de KvK. Je bent verplicht om een factuur uit te schrijven als je activiteiten doet. Daar heb je een Kamer van Koophandel nummer voor nodig. Inschrijven is dus verplicht. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid voordat je je bij de KvK inschrijft. Als zzp in de zorg is het belangrijk dat je goed geregistreerd staat. In mijn online training ga ik hier nader op in.

'Resultaat uit overige werkzaamheden'

We praten vaak over zzp in de zorg en daarmee slaan we een belangrijk onderscheid over tussen twee groepen. Iedereen met een KvK nummer mag zichzelf een zzp'er noemen, maar niet iedereen wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer. Je hoeft de eisen van het ondernemerschap niet te halen als je dat niet wilt. Als je ZZP wil combineren met dienstverband, dan is het niet eenvoudig om IB-ondernemer te zijn. Hoe zit dit?

  • Werk jij extra uren bovenop jouw dienstverband en haal je de 10 criteria voor ondernemerschap niet? Dan vul jij 'Resultaat uit overige werkzaamheden' in bij jouw belastingaangifte. Vooral het 1225 urencriterium is moeilijk te halen voor mensen met een dienstverband ernaast. Je voldoet op dat moment niet aan de ondernemerseisen, maar moet wel belasting betalen over jouw extra inkomsten.
  • Op het moment dat je veel werkt via jouw eigen bedrijf en je goed investeert in jouw bedrijf, dan zou je ondernemer kunnen zijn. Voldoe jij aan de 10 eisen en dus naast jouw dienstverband de 1225 urengrens? Dan kun je IB-ondernemerschap claimen en fiscale kortingen in rekening brengen. Ook dit geef je bij jouw belastingaangifte aan. Je voldoet aan de ondernemerseisen én hebt daarnaast een vast inkomen.

ZZP combineren met dienstverband, hoe doe je dat?

Nadat je je ingeschreven hebt bij de KvK, is het belangrijk dat je de spelregels tussen ROW en IB-ondernemerschap goed kent. Door middel van kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en heb je minder zorgen. Daarnaast kun je ook eenvoudiger keuzes maken als je de voor en nadelen van het zzp in de zorg kent. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou volledig te informeren over de voor en nadelen, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg