Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP eis van kwaliteitssysteem

ZZP eis van kwaliteitssysteem wordt steeds vaker gecommuniceerd

zorgaanbieder Jun 20, 2022

De omslag in denken over de ZZP eis van kwaliteitssysteem is in volle gang. Eerder dit jaar spraken een aantal intermediairs en opdrachtgevers zich al uit over de wettelijke eis van het kwaliteitssysteem. Steeds meer organisaties sluiten zich hierbij aan. De ZZP eis van kwaliteitssysteem wordt steeds vaker gecommuniceerd.

In het kort

Sinds 1 januari 2022 worden zowel zzp'ers in de zorg met eigen cliënten, als zzp'ers die onderaannemer zijn gezien als zorgaanbieder binnen de Wkkgz en Jeugdwet. Een zorgaanbieder moet grofweg aan twee grote eisen voldoen: de beschikking over een kwaliteitssysteem en aansluiting bij een klachtenregeling voor een goede klachten afhandeling. Veel zzp'ers in de zorg waren in de veronderstelling dat zij met een 'abonnement', een 'pakket', een keurmerk of een 'lidmaatschap' aan de Wkkgz eisen voldeden. Dit is niet het geval. De Wkkgz eisen gelden sinds 2016 en vragen veel meer dan alleen een aansluiting bij een klachtenportaal of een lijstje aan documenten. Een kwaliteitssysteem is voor velen nieuw en de meest voorname eis voor zorgaanbieders. De Wtza zorgt er nu voor dat steeds meer zzp'ers hiervan op de hoogte raken. Steeds meer organisaties raken doordrongen van de eisen. De ZZP eis van kwaliteitssysteem wordt steeds vaker gecommuniceerd.

Lees ook: De Wtza maakt van iedere zzper in de zorg een zorgaanbieder

De Wtza werkt

Nieuwe zzp'ers in de zorg hebben sinds 1 januari 2022 een meldplicht vanuit de Wet toelating zorgaanbieders (Wtza). Via deze meldplicht, worden nieuwe zorgaanbieders via de vragenlijst gewezen op de Wkkgz eisen uit 2016. De Wtza meldplicht heeft tot gevolg dat zzp'ers zich steeds bewuster zijn geworden van de eisen. Dit merken we aan de talloze reacties die we dagelijks binnen krijgen. De Wtza werkt dus, maar dit betekent wel dat zzp'ers zich realiseren dat zij aan de slag moeten met een kwaliteitssysteem. Niet alle organisaties die werken met zzp'ers in de zorg waren overtuigd dat er echt iets veranderd was sinds 1 januari 2022. Er werd verteld dat de komst van de Wtza niet veel nieuws bracht en vooral niet overdreven moest worden. Inmiddels wordt hier genuanceerder over gesproken en wordt bevestigd dat een kwaliteitssysteem van belang is voor zzp'ers in de zorg.

Lees ook: Waarom vertelt jouw dienstverlener dat de Wtza wel meevalt?

Uitleg over de Wtza en Wkkgz

ZZP-erindezorg.nl is een bron van informatie voor zzp'ers in de zorg. Je hoeft geen abonnee te zijn bij ZZP-erindezorg.nl om precies te weten hoe het zit met de eisen voor zzp'ers. Onze kennis is vrij beschikbaar voor iedereen.

Het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl biedt een basis kwaliteitssysteem om mee aan de slag te gaan. Daarmee is ZZP-erindezorg een unieke service organisatie voor zzp'ers in de zorg. Een abonnement afsluiten doe je hier >>

Je kunt de Wtza en Wkkgz eisen niet aan een ander overlaten

Je kunt niet zomaar 'voldoen' aan de Wtza en Wkkgz door iets in te kopen. Ook al zijn zzp'ers in de zorg jarenlang in de veronderstelling geweest dat zij de eisen geregeld hadden via een 'abonnement', een 'pakket', een keurmerk of een 'lidmaatschap'; de werkelijkheid is anders. ZZP'ers moeten zelf aan de slag met een kwaliteitssysteem en het proces van leren en verbeteren. Sinds het Wtza abonnement van start gegaan is, biedt ZZP-erindezorg.nl een basis kwaliteitssysteem waarmee zzp'ers in de praktijk kunnen werken. Zodat zij kunnen voldoen aan de Wkkgz eisen. We merken dat zzp'ers die zich aansluiten hiermee aan de slag gegaan zijn en werk maken van leren en verbeteren. Zo draagt ZZP-erindezorg.nl bij aan de doorontwikkeling van zzp'ers in de zorg.

Lees ook: Kun je jezelf verzekeren voor de Wkkgz en Wtza? Hoe zit het?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg