Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP-ers in de zorg

ZZP-ers in de zorg en buiten dienstverband werken. Hoe zit dat?

buiten dienstverband werken als zzp'er Jan 21, 2021

Vele duizenden zzp'ers werken iedere dag weer voor zorgorganisaties. Daarmee zijn zij als onderaannemer actief. Dat roept de vraag op over ZZP-ers in de zorg en buiten dienstverband werken. Hoe zit dat? In dit artikel een introductie op de VAR, de wet DBA en de webmodule.

Iedereen is in loondienst, tenzij...

De huidige arbeidswet is meer dan een eeuw oud. Die wet stelt dat iedereen in een dienstverband werkt, tenzij jij aan kunt tonen dat je níet in dienst bent. Het is een soort van 'schuldig tenzij je kunt bewijzen dat je onschuldig bent'. Niet meer van deze tijd misschien, maar nog steeds aan de hand. En omdat de Belastingdienst vanuit de wetgeving moet kijken naar jouw 'arbeidsrelatie', is dit dossier ook een onderwerp dat jou betreft als zzp'er in de zorg. Op het moment dat je jezelf compleet wil voorbereiden op het zzp-schap, dan adviseer ik je ook te verdiepen in het onderwerp 'buiten dienstverband' werken.

Waar komt het op neer?

Een arbeidsrelatie wordt bepaald door drie elementen. Loon, arbeid en gezag. Als deze drie elementen aanwezig zijn is er sprake van een dienstverband, of je nu wil of niet. Als één van deze drie zaken ontbreekt in de relatie tussen jou en de opdrachtgever, dan is er sprake van buiten dienstverband werken. Het is om die reden van groot belang om na te denken over hoe je persoonlijk arbeid of gezag voorkomt. Want loon is er altijd. Met de VAR, de wet DBA en de webmodule zijn er voortdurend pogingen gedaan om te komen tot duidelijkheid over jouw arbeidsrelatie. In de zorg loopt dit dossier al meer dan 10 jaar. Ik kan je van harte aanbevelen tijd te investeren in dit onderwerp, zodat je weet wat er speelt. 

Meer weten over de vier rollen van ZZP-ers in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er buiten dienstverband'. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg