Back to Blog
ZZP-ers in de zorg

ZZP-ers in de zorg en ondernemer voor de Inkomstenbelasting. Hoe zit dat?

gevorderde zzp'ers ib-ondernemer online training zzp Jan 19, 2021

ZZP'ers in de zorg willen graag gezien worden als ondernemer door de Belastingdienst. Dit is niet vanzelfsprekend het geval. Hoe zit het met ZZP-ers in de zorg en ondernemer voor de Inkomstenbelasting? Hoe zit dat in elkaar?

Jouw belastingaangifte is jouw keuze

De wijze waarop jij jouw belastingaangifte doet, is een eigen keuze. Maar kent ook eigen verantwoordelijkheden. Het is niet zo dat als jij jouw aangifte doet als ondernemer voor de Inkomstenbelasting, dit ook automatisch goedgekeurd is. Met het invullen van jouw aangifte als ondernemer, beloof je eigenlijk dat je voldoet aan de spelregels voor ondernemerschap. Het is niet zo dat het aan de Belastingdienst is om aan te tonen dat jij geen ondernemer bent. Jij moet kunnen bewijzen dat je voldoende hebt gedaan om als ondernemer gezien te worden.

Investeer aan de voorkant van jouw ondernemerschap

Iedere week spreek ik ondernemers in de zorg. Als er problemen met de Belastingdienst ontstaan, dan merk ik dat zorgverleners al snel heel gefrustreerd raken hierover. Zeker als zzp'ers in de zorg al jaren werken op dezelfde wijze, dan kunnen zij zich niet voorstellen dat ze iets hebben laten liggen. Toch is dat achteraf vaak het geval. Ik merk dat veel zorgprofessionals pas bij problemen zich beginnen te verdiepen in wat er eigenlijk van hen verwacht werd. Om er daarna achter te komen dat zij toch veel meer risico liepen dan ze dachten. Het is van belang om je goed voor te bereiden op de stap naar zzp'er in de zorg. 

ZZP-ers in de zorg en de 10+1 eisen voor ondernemerschap

Wil je ook door de Belastingdienst gezien worden als ondernemer? Dan is het belangrijk om je te verdiepen in de 10+1 eisen die gelden voor zzp'ers in de zorg. Deze eisen gaan veel verder dan het hebben van '3 klanten'. Voldoende risico lopen, om kunnen gaan met onvoorspelbare omstandigheden en vooral investeren zijn enkele van die eisen. En dan hebben we het nog niet gehad over de zorgwet- en regelgeving die geldt. Hier liggen enorme kansen om jezelf stevig als ondernemer neer te zetten. In mijn training ga ik uitgebreid in op deze onderwerpen en veel meer. 

De vier rollen van ZZP-ers in de zorg

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als ondernemer voor de Inkomstenbelasting'. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

Meer informatie over de online training 'De basis op orde'? Klik hieronder.

Meer informatie

Mis geen artikel!

Ontvang updates over nieuwe blogartikelen. 

Uitschrijven kan altijd.