Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP-ers in de zorg

ZZP-ers in de zorg zijn zelfstandig zorgaanbieder. Hoe zit dat?

starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder Jan 12, 2021

Sommige ZZP ers in de zorg worden gezien als zelfstandig zorgaanbieder. Zij zijn in de ogen van de Inspectie als het ware een zorgorganisatie van 1 persoon. Wanneer ben je dat en wat voor verantwoordelijkheden komen hierbij kijken?

Met eigen cliënten ben je zorgaanbieder

Als je als zzp'er in de zorg werkt als onderaannemer, verleen je 'bedrijfsmatig' zorg als je het aan de Inspectie zou vragen. Met eigen cliënten heet dat 'beroepsmatig' zorg verlenen. Je werkt niet in het bedrijf van een ander, maar verleent op eigen titel zorg. Dit doe je als je eigen cliënten hebt. Een eigen zorg- of behandelovereenkomst tussen jou en de cliënt bevestigd jouw positie als zelfstandige zorgaanbieder.

Voor die ZZP-ers in de zorg gelden meer verantwoordelijkheden

Werk je voor eigen cliënten, dan heet dat 'solistisch werkend'. Je begrijpt dat de kwetsbare positie van jouw cliënt extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Als je kijkt op Melden nieuwe zorgaanbieders dan kun je een kijkje nemen in wat er zoal van jou verlangd wordt. De eisen die gelden voor solistisch werkende zorgaanbieders hebben ook te maken met het vak dat je uitoefent.  

Hoe pak je dit aan?

Werken als solistisch werkend zorgaanbieder brengt nogal wat verantwoordelijkheden met zich mee. Het uitzoeken van wat hierbij speelt kost tijd. De spelregels die gelden voor zorgaanbieders zijn op verschillende plekken beschreven. Je kunt de tijd die je steekt in het overzicht krijgen verkorten door het volgen van mijn online training. Daarnaast zijn er allerlei partijen die jou helpen om te voldoen aan de eisen rondom solistisch werken als zorgaanbieder. Ik ga hier in mijn training nader op in.

Meer weten over de vier rollen van ZZP-ers in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als zorgaanbieder'. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.  

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg