Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP in de kraamzorg

ZZP in de kraamzorg. Hoe zit het met starten en opdrachten vinden?

starten als zzp'er Feb 11, 2022

Steeds meer kraamverzorgenden kiezen ervoor om te werken als zzp in de kraamzorg. Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe zit het met starten en opdrachten vinden? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit. 

Aantal zzp'ers in de kraamzorg stijgt

Als zzp'er werken in de kraamzorg wordt steeds populairder. Er zijn in totaal zo'n 9000 kraamverzorgenden in Nederland actief, waarvan er inmiddels ruim 1000 werken als zzp'er in de kraamzorg. Deze zzp'ers werken op twee manieren. Ze werken direct via eigen cliënten via restitutie, dat wil zeggen dat deze kraamverzorgenden niet gecontracteerde zorg leveren aan kraamvrouwen. De andere mogelijkheid is dat zzp'ers in de kraamzorg als onderaannemer werken voor gecontracteerde zorgorganisaties. Schatting is dat van de 1000 zzp'ers in de kraamzorg zo'n 200 via ongecontracteerde zorg werken en zo'n 800 voornamelijk via onderaannemer actief zijn.

Waarom worden kraamverzorgenden zzp'er in de zorg?

De drijfveren om zzp in de kraamzorg te worden, zijn dezelfde als wat we ook in andere sectoren van de zorg zien. De behoefte om werk en prive goed te kunnen combineren en wat meer te verdienen zijn belangrijke onderdelen. Daarnaast is kraamzorg een heel afgebakende set aan werkzaamheden in korte tijd. De kraamvrouw heeft behoefte aan een vast gezicht waarbij vertrouwen in de zorgverlener van enorm belang is. In de rol van zzp kraamverzorgende kunnen de zorgprofessionals zich volledig richten op een huishouden en dat voor bepaalde tijd. Het zijn opdrachten die in de praktijk heel goed passen bij de wens van de kraamvrouw als de kraamverzorgende.

Wat verdient een zzp in de kraamzorg?

Wat je verdient als zzp in de kraamzorg hangt af van hoe je wordt betaald.

  • Werk je als onderaannemer van een kraamzorgorganisatie? Dan maak je zelf afspraken over jouw tarief. Het kraamzorg bureau is gecontracteerd door een zorgverzekeraar en geeft werk 'door' aan zzp'ers in de zorg. Dit tarief wordt dus door vraag en aanbod bepaald;
  • Werk je voor eigen cliënten via niet gecontracteerde zorg? Dan is het Nza tarief voor kraamzorg het uitgangspunt. In het geval van eigen cliënten word je als zzp in de kraamzorg gezien als 'solistisch werkende zorgverlener' en ben je eindverantwoordelijk voor de zorg.

Hoe word je zzp in de kraamzorg?

Als je wil werken als zzp'er in de kraamzorg, heb je dezelfde stappen te doorlopen als zzp'ers in de zorg in algemene zin. Hieronder geven we een aantal belangrijke links mee voor als je wil starten als zzp'er in de kraamzorg. Met behulp van deze informatie kun je je goed voorbereiden.

Je kunt je ook opgeven voor ons Gratis webinar starten als zzp'er in de zorg

AGB code is nodig bij ongecontracteerde zorg

Wil je werken voor eigen cliënten als zzp in de kraamzorg? Dan heb je een AGB code nodig. Deze code is nodig om aan de zorgverzekeraar te laten zien dat je ingeschreven staat als een zorgaanbieder. Als je wil weten hoe je een AGB code aanvraagt, dan kun je dit lezen via ons artikel hierover. Je moet in ieder geval lid zijn van de NBvK als je een AGB code aan wil vragen. De Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamverzorgenden (NBvK) is belangenbehartiger voor de belangen van kraamverzorgenden. Alle kraamverzorgenden zijn aangesloten bij deze beroepsvereniging.

Lees ook: Wanneer heb je een AGB code nodig als ZZP in de zorg?

Hoe kom je aan opdrachten als zzp in de kraamzorg?

Er zijn verschillende manieren waarop je aan opdrachten kunt komen als zzp in de kraamzorg.

  • Je kunt op zoek gaan naar eigen cliënten, hierbij word je gefinancierd via ongecontracteerde zorg;
  • De Cooperatie Kraamzorggroep is een gecontracteerde kraamzorgorganisatie die opdrachten doorgeeft aan zzp'ers;
  • De landelijke koepel van werkgevers is Bo Geboortezorg. Hun leden zijn potentiële opdrachtgevers en vind je hier;

Werken als zzp in de kraamzorg bevalt kraamverzorgenden goed. Ons advies is dat je je goed voorbereid op de verplichtingen die je hebt als zzp'er in de zorg, bovenop de verplichtingen die je had als kraamverzorgende. Heb je verder nog vragen? Stuur ons een bericht >>

Lees ook: Starten als zorg zzp'er? Met dit abonnement maak je een goede start!

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg