Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP in de zorg

ZZP in de zorg salaris? Nee, omzet!

ib-ondernemer starten als zzp'er trainingen werken als zzp'er Jan 15, 2021

Wat is het ZZP in de zorg salaris, is een veelgehoorde vraag. Nee, omzet natuurlijk. Daar gaat het om. Salaris hoort bij loondienst, omzet hoort bij zzp. Als ondernemer is het belangrijk dat je de juiste taal spreekt. Daarmee vergroot je het verschil met loondienst. In dit artikel alles over de verdiensten als zzp in de zorg.

Het gaat niet om 'uurtarief'

Als zorgverleners in loondienst geïnteresseerd zijn in zzp'ers, dan wordt de vraag als snel gesteld over 'het uurtarief'. Wat verdien jij per uur? In de zoektocht naar een vergelijking hoor ik dan zorgverleners met een dienstverband hun uurloon leggen naast het uurtarief van een zzp'er. Dat is onverstandig, want de twee zijn niet te vergelijken. Iemand in loondienst is verzekerd voor ziekte en verzuim, voor arbeidsongeschiktheid, spaart voor zijn pensioen en wordt doorbetaald tijdens vakanties. Een zelfstandige moet zelf iets organiseren voor arbeidsongeschiktheid. Verzuim en ziekte moeten ook verzekerd worden en pensioen voor zzp'ers is niet mogelijk op dit moment. Je moet het dus allemaal zelf organiseren en de keuzes die je maakt als zzp'er zijn erg individueel. Het gaat dus niet om een vergelijking op basis van het uurtarief. Maar wat dan wel?

ZZP in de zorg salaris 

Oh nee, omzet. De omzet van zzp'ers in de zorg ligt zo rond de € 50.000 per jaar. Daar moeten dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een strategie voor pensioen vanaf. Een ondernemer maakt kosten die normaal gesproken jouw werkgever voor jou maakt. Scholingskosten, reiskosten, onregelmatigheid, bedrijfskosten; het zijn voorbeelden van kosten die je zelf moet dragen. Die omzet verliest dus behoorlijk wat door kosten. Wat je overhoudt van je omzet na aftrek van die kosten noem je 'winst'. Als ondernemer betaal je minder belasting over jouw winst dan iemand in loondienst over het inkomen, omdat de voorwaarden gunstiger zijn. Netto hou je dan dus wat meer over. Hoe dat precies allemaal werkt vertel ik in mijn online training 'De basis op orde'.

Van wie is zzp-erindezorg.nl?

Mijn naam is Lex Tabak en ik ben zo'n 15 jaar met en voor zzp'ers in de zorg actief. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp'er in de zorg. In deze online training heb ik nu voor het eerst al mijn kennis en ervaring verzameld. Ik vertel over de vier rollen die je hebt als zzp'er in de zorg, de risico's die je loopt en de kansen die er liggen. Ik vertel over de ontwikkeling van de groep zzp'ers, maar heb het bijvoorbeeld ook over de praktische inschrijving bij de KvK. Op die manier wil ik je een compleet beeld geven over alles wat er speelt en de onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg