Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP in de zorg

ZZP in de zorg uurtarief bepalen? 3 dingen waar je op moet letten

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Mar 15, 2021

Als je start als ZZP'er in de zorg vragen veel zorgprofessionals zich af hoe zij hun uurtarief bepalen. In dit artikel 3 dingen waar je op moet letten als je nadenkt over jouw uurtarief. 

1. Waar moet je op letten? Het moet een all-in tarief worden

Jouw uurtarief moet bestaan uit inkomsten waar je van kunt leven, maar ook inkomsten waarmee je jezelf kunt verzekeren. Bij gezond ondernemerschap hoort dat je klappen op kunt vangen als je iets overkomt. Jezelf kunnen verzekeren voor arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld is voor veel zzp-ers in de zorg een grote kostenpost. Daarnaast is ook het sparen voor pensioen en het kunnen overbruggen van een periode zonder inkomsten van belang. Kortom, jouw uurtarief moet vooral een all-in uurtarief worden. 

2. Zelf je uurtarief bepalen. Uit kunnen leggen helpt

In de onderhandeling over een opdracht, kan het enorm helpen als je uit kunt leggen waar je tarief vandaan komt. Veel bemiddelaars die opdrachten aan zzp-ers leveren, hebben een zogenaamde 'tarievenlijst'. Deze lijst geeft opdrachtgevers veel duidelijkheid. Het komt echter ook voor dat zzp-ers zich zomaar verhouden tot die tarievenlijst zonder dat zij zich afvragen waar het tarief op gebaseerd is. Het gevolg daarvan kan zijn dat je niet precies weet waarom je het uurtarief vraagt wat je doet. Opdrachtgevers zijn hier soms wel nieuwsgierig naar. 

3. Niet ieder uur van een zzp'er in de zorg wordt betaald

Tenslotte is het ook belangrijk dat je je realiseert dat niet ieder uur betaald wordt als zzp-er in de zorg. Jouw 'werkzame' uren zijn dikwijls meer dan jouw 'facturabele' uren. Om die reden is het van belang dat je berekent met hoeveel facturabele uren je rond kunt komen. Opdrachtgevers betalen namelijk niet voor uren voor jouw administratie, reistijd, tijd voor scholing, etc. Weten wanneer je werkweek voldoende volgeboekt is, kan hierbij helpen. 

ZZP in de zorg uurtarief bepalen? Er zijn meer dingen waar je op moet letten!

Er valt nog veel meer uit te leggen over het uurtarief bepalen. Wil jij je goed voorbereiden voor de stap naar zzp-er in de zorg? En bijvoorbeeld leren hoe je omgaat met het uurtarief? Door middel van kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en heb je minder zorgen. Daarnaast kun je ook eenvoudiger samenwerken met opdrachtgevers, cliënten en bureaus als je weet waar de verantwoordelijkheden liggen en wat je mag verwachten. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou te helpen jouw ondernemerschap een impuls te geven, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg