Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP-schap biedt zorgverleners ruimte

ZZP-schap biedt zorgverleners ruimte voor professionele ontwikkeling

zorgprofessional Jul 19, 2022

Zorgverleners snakken ernaar om meer te kunnen doen met hun eigen vak. Vaak sluit die wens niet aan bij de behoeften van werkgevers. Die willen dat zorgverleners helpen de organisatie draaiende te houden en de professionele ontwikkeling schiet er dan bij in. ZZP-schap biedt zorgverleners wel ruimte om zich professioneel te ontwikkelen. Waar vinden zzp'ers in de zorg de gelegenheid  daarvoor?

Wat als jouw behoeften als zorgverlener er niet meer toe doen?

ZZP‘ers vertellen ons dat werkgevers willen dat ze zonder enige tegenspraak openvallende diensten draaien, onder hun opleidingsniveau werken en scholing uitstellen. Ze mogen geen stem hebben. En als zorgverleners er toch iets van zeggen, dan worden ze op het matje geroepen. Er is nu 'eventjes' geen ruimte om 'zelf' iets te willen, krijgen ze te horen. En zo worden hun wensen aan de kant geschoven. Om toch ruimte te maken voor hun professionele ontwikkeling worden zorgverleners zzp'er in de zorg. Zij willen hun vak weer professioneel uitvoeren, nieuwe aanpakken uitproberen en goede kwaliteit van zorg leveren. ZZP-schap biedt zorgverleners ruimte om zich te ontplooien in hun vak. Of zoals een zzp'er ons laatst vertelde; als zzp'er heeft hij ruimte voor het opzetten van een kleinschalig vakantiepark voor mensen met dementie en hun naasten.

Lees ook: Zorgverleners nemen ontslag om 'normaal' te werken

Zorgprofessionals geven het dienstverband een 5,5 en zzp-schap een 8,5

De afgelopen decennia is er bar weinig interesse geweest voor wensen en opvattingen van zorgverleners. Dat blijkt keer op keer uit landelijke cijfers. Onder invloed van werkdruk en slecht management gaat het steeds slechter. Die desinteresse van het management geldt trouwens voor alle beroepsgroepen in de zorg. Als zorgverleners langdurig worden genegeerd, verdwijnt het plezier in het werk. Hun betrokkenheid bij de cliënten wint het in eerste instantie van hun eigen behoeften, maar wel tot een bepaalde grens. Als die grens wordt overschreden, dan vertrekken ze. Een deel van de vertrekkers worden zzp‘er in de zorg. De werktevredenheid van zzp‘ers is relatief hoog. Zorgprofessionals geven het laatste dienstverband het cijfer 5,5 en het zzp bestaan krijgt een 8,5. Gemiddeld hebben deze zzp professionals 19 jaar werkervaring (!).

Eigen regie biedt het zzp-schap ruimte voor professionele ontwikkeling

Een proactieve houding en het nemen van verantwoordelijkheid zijn belangrijke voorwaarden voor professionele ontwikkeling. Die eigen regie is precies wat het zzp-schap biedt. Zzp'ers in de zorg zijn autonome professionals die verantwoordelijk zijn voor hun eigen ontwikkeling. Zij kunnen zich  'op maat' scholen en ontwikkelen.

De variatie in opdrachten stimuleert de professionele ontwikkeling

De variatie in het werk stimuleert de ontwikkeling van zzp 'ers in de zorg. Als zzp‘er is er de mogelijkheid om met hun beroep in allerlei verschillende settingen te werken, zoals acute zorg, langdurige of kortdurende zorg in het ziekenhuis, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, GGZ en moeder en kind zorg. Ook kunnen zij variatie aanbrengen door afwisselend te werken voor opdrachtgevers, met eigen klanten en/of als via bemiddelaars als onderaannemer. Deze variatie in het opdrachten geeft zzp 'ers een scherpe blik op resultaten van kwaliteit van zorg.  ZZP'ers kijken met enige afstand naar hun werkomgeving en doen makkelijk inzichten op met reflectie op werkervaringen. Die inzichten toetsen ze aan eigen opvattingen over goede zorgverlening. Daarmee verdiepen hun visie en professionele ontwikkeling.

Bij - en nascholing en leren en verbeteren; zzp 'ers hebben het zelf in de hand

Door hun eigen regie voor bij – en nascholing kunnen goed aansluiten bij hun interesses. Uiteindelijk doen zzp‘ers dit allemaal om goede en veilige zorg te bieden én zorg te verlenen op een manier die goed bij hun kwaliteiten past. ZZP-schap biedt zorgverleners ruimte. Op maat leren geeft zzp ‘ers de mogelijkheid om stil te staan bij hun eigen dienstverlening. Met bijscholing én reflectie nemen ze tijd om na te denken, input te ontvangen en veranderingen aan te brengen in hun zorgpraktijk.

De eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg verruimt de visie op zorg

Zzp'ers in de zorg zijn naast zorgverlener ook zorgaanbieder én zorgondernemer in hun eentje. Daarmee zijn zij eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van hun dienstverlening en vallen ze onder het toezichthoudend kader van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zij hebben kennis over wetgeving voor zorgondernemers. Dat typeert zzp'ers als zelfstandig werkende zorgverleners. De Wet kwaliteit en geschillen zorg (Wkkgz), die gaat over goede en veilige zorg verlenen, is richtinggevend.  Door die wet hebben zzp 'ers de verplichte klachtenregeling en werken ze met een kwaliteitssysteem. Dat ondersteunt hen gestructureerd en planmatig te werken. Met reflectie op eigen handelen, ontwikkelen zzp 'ers hun visie op zorg en ontwikkelen zij zich in hun eigen vak.

Lees ook: Wanneer ben je echt zelfstandig ondernemer in de zorg?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg