Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZP-schap is een keuze

ZZP-schap is een keuze, ook als de overheid dat niet wil

Jun 28, 2022

ZZP-schap is een keuze van zorgverleners. Toch zet de overheid druk op zzp ‘ers in de zorg. Sterker nog, ze zien hen al jarenlang als zondebok. Gelukkig hebben zzp‘ers zich nooit aangepast aan dit standpunt. Wat drijft hen en wat staat er op het spel? ZZP-schap is een keuze, ook als de overheid dat niet wil.

Dit opiniestuk is geschreven door Paulien den Bode - teamlid van ZZP-erindezorg.nl

ZZP-schap is een keuze. Dat laat je niet lopen als het lastig wordt.

Zzp‘ers in de zorg houden van hun vak. De meesten hebben de liefde voor hun vak in de loop van hun leven ontwikkeld. En dat betekent wel iets voor hen. Zij staan voor de waarden van hun vak. Daar is eigen regie en flexibiliteit voor nodig. Veel zorgverleners vinden de goede omstandigheden daarvoor onvoldoende in loondienst. Daarom maken zij die stap naar zzp-schap en is het een doorleefde keuze. Voor zorgverleners klinkt dat logisch, maar voor de overheid is dit heel confronterend. Veel werkgevers doen hun werk namelijk niet goed, maar die worden nog steeds uit de wind gehouden.

Lees ook: Waarom stromen zoveel zorgverleners in en uit zzp-schap?

Wat zijn de gevolgen, als de overheid die keuze voor zzp-schap negeert? 

Bewindslieden en beleidsambtenaren draaien de feiten om als het om zzp‘ers gaat. In rapporten en kamerbrieven maken ze duidelijk dat zzp‘ers de schuld zijn van problemen op de arbeidsmarkt. Terwijl het om een relatief kleine groep zorgverleners gaat, als je naar het totale aantal kijkt. Voor zorgprofessionals is deze redenatie de omgekeerde wereld. Al jarenlang vragen zij om betere werkomstandigheden, maar die worden alleen maar slechter. Werkgevers krijgen het niet voor elkaar, blijkt uit onderzoek. De torenhoge verzuim en uitstroomcijfers zijn hier het signaal van. Omdat goed werkgeverschap ontbrak, zijn zorgverleners de afgelopen 15 jaar fors gaan flexibiliseren.

Lees ook: Onderzoek: werkdruk steeds grotere reden om dienstverband te verlaten

Waarom gaan zorgverleners op zoek naar ander vorm van arbeidsrelatie?

  • Zorgverleners worden overvraagd en onderbenut door werkgevers;
  • Zorgverleners zoeken ruimte voor hun beroepsethiek;
  • Zorgverleners kunnen werk en privé niet combineren en de rekeningen niet betalen;
  • De sfeer binnen teamverband wordt steeds slechter. Een vast team verliest in toenemende mate de gewenste meerwaarde.

Zorgverleners gaan vooral bewegen, als de beroepsethiek op het spel komt te staan

De beroepsethiek staat op het spel, als zorgverleners hun vak niet meer verantwoord kunnen doen. Dat gebeurt op het moment, dat de zorgrelatie met de client in gevaar komt. Als er geen tijd meer is voor aandacht, zorgvuldigheid en zorgzaamheid, dan wordt er een grens overschreden. Een ander keerpunt is het moment dat de sociale en collegiale normen en waarden niet meer ‘normaal’ werken. Onlangs sprak ik een zorgverlener, die voor zzp-schap koos omdat ze de druk vanuit de werkgever tijdens haar ziekteverlof niet meer kon verdragen. De telefoontjes die ze ontving waren niet uit belangstelling voor haar, maar om te horen of ze al snel kon beginnen. Met dat dwingende gedrag overschreden haar collega’s een grens bij haar en nam ze ontslag. Als zzp ‘er kan zij haar werk weer doen op een manier die bij haar past.

Wat kunnen zzp ‘ers doen in deze omstandigheden? 

Vasthouden aan de beroepsethiek van je vak

De beroepsethiek is het kompas als je met eigen cliënten werken of als onderaannemer werkt.  Je hebt zelf de regie over de manier waarop je zorg verleent.

Je kwaliteit op orde hebben 

Van zzp 'ers wordt verwacht dat zij zelf aan de slag gaan met een kwaliteitssysteem en het proces van leren en verbeteren.

Je werkt vanuit je eigen gezag

Er is veel te doen over zzp 'ers en schijnzelfstandigheid. Zzp 'ers worden uitgedaagd om aan te tonen dat zij niet in loondienst werken. Dat is namelijk de norm van de overheid.  In dit artikel gaan we in op 'buiten dienstverband werken'. En we geven tips hoe je aan kunt tonen dat niet in dienst bent van jouw opdrachtgever.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg