Back to Blog
ZZP zorg of loondienst

ZZP zorg of loondienst? Hoe maak je een keuze?

ervaringen loondienst starten als zzp'er zorgaanbieder zzp Mar 29, 2021

Ben je er nog niet uit of je nu moet kiezen voor werken als ZZP zorg of in loondienst? Hoe maak je een keuze hierin? In dit artikel ga ik in op een aantal zaken die ik graag had willen weten voordat ik de stap maakte van loondienst naar zzp in de zorg.

Bij ZZP in de zorg loop je meer risico's

Het klinkt vrij eenvoudig om zzp-er in de zorg te worden, maar dat is het niet. Je bent veel meer dan alleen een zorgverlener met een KvK nummer. Ook al vertellen zzp-ers in de zorg elkaar nog weleens dat het best allemaal meevalt; ik heb de afgelopen jaren veel trieste verhalen gehoord van zzp-ers. Ik merk dat de risico's die je met een eenmanszaak loopt om failliet te gaan, groter zijn dan veel zzp-ers denken. Wil je meer lezen over de vijf (financiële) risico's die je met name loopt als zzp-er in de zorg? Download dan mijn e-book hierover. Je raakt veel zekerheden kwijt als je het dienstverband verlaat en de stap van loondienst naar zzp vraagt dat je je goed voorbereidt. 

.. maar ZZP in de zorg heeft ook veel voordelen

De voordelen voor het zzp in de zorg zijn wegen voor veel zzp-ers op tegen die risico's en nadelen. Je kunt vrij en flexibel werken. De verdiensten liggen wat hoger en je kunt investeren in de dingen die jij belangrijk vindt. Scholing organiseren, een eigen website, netwerken, het hoort er allemaal bij. De tevredenheid over de kwaliteit van het ondernemerschap is hoog en zorgverleners voelen zich er goed bij. 

Het allerbelangrijkste? Goede voorbereiding.

ZZP in de zorg gaat dus over het beste tussen twee werelden. Enerzijds moet je goed op de hoogte zijn van de spelregels om te voorkomen dat je in grote financiële problemen terecht komt. Daarnaast is jouw persoonlijke aansprakelijkheid ook een belangrijk onderwerp. Aan de andere kant staat daar veel eigen regie en vrijheid tegenover. Het allerbelangrijkste dat ik je kan aanraden is om vooral heel goed voor te bereiden op de stap naar zzp-schap. In dit artikel heb ik alvast de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. 

De complete uitleg over starten als zzp in de zorg? Volg de training

Wil je meer achtergrond over starten als zzp'er in de zorg? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp-er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Meer informatie over de online training 'De basis op orde'? Klik hieronder.

Meer informatie

Mis geen artikel!

Ontvang updates over nieuwe blogartikelen. 

Uitschrijven kan altijd.