Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
ZZP zorg opdrachten vinden

ZZP zorg opdrachten vinden? Zo pak je dat aan in de praktijk!

werken als zzp'er Jul 19, 2021

Ben jij werkzaam als zzp in de zorg en ben je op zoek naar opdrachten? Er zijn een aantal manieren waarop je aan werk kunt komen als zelfstandige. Wil je als ZZP zorg opdrachten vinden? Dit artikel gaat in op hoe je dat aanpakt in de praktijk.

Zelf ZZP zorg opdrachten vinden? Of uitbesteden?

Bij het vinden van opdrachten als zzp-er in de zorg zijn er in principe twee manieren om dit te doen. Je kunt zelf op zoek gaan naar opdrachten of je kunt dit uitbesteden. De vraag is wat het beste bij jou past. Realiseer je wel dat de Belastingdienst kijkt naar de mate waarin jij ondernemerschap laat zien. Bij het uitbesteden van opdrachten 'delegeer' je als het ware het werven van opdrachten. Dit is goed mogelijk, maar daarbij is het wel belangrijk om op te letten dat je daarnaast ook zelf nog steeds voldoende ondernemend bent. Als een zzp-er zelf opdrachten werft wordt dit als meer ondernemend gezien dan als je dit volledig delegeert. Een zzp-er die zich volledig laat faciliteren en weinig ondernemerschap laat zien wordt kwetsbaar en op zo'n moment loop je risico's.

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer volgens de Belastingdienst?

Zelf ZZP opdrachten vinden, hoe doe je dat?

Als zzp in de zorg kun je zelf op zoek gaan naar opdrachten. Dit vraagt van je dat je een eigen netwerk bouwt en dit actief onderhoudt.

  • Het vinden van eigen cliënten begint met je af te vragen waar cliënten zitten. Soms zitten cliënten tegenover een huisarts, of een case-manager. Ze worden doorverwezen door transfer / liaison verpleegkundigen vanuit een ziekenhuis. Cliënten bewegen soms zelf op internet op zoek naar zorgverleners, bijvoorbeeld op Nationale Hulpgids. Er zijn digitale groepen op bijvoorbeeld Facebook, maar ook fysieke groepen van cliënten met een specifiek ziektebeeld in jouw buurt. Het is belangrijk dat je zelf nadenkt over waar jouw doelgroep zich begeeft, zodat jij ermee in contact kan komen;
  • Op het moment dat je wil werken als onderaannemer voor zorgorganisaties, vraagt dit dat je de organisaties in jouw omgeving in kaart brengt. Welke organisaties zijn er? Welke doelgroepen bedienen zij en wat past bij jou? Hoeveel vacatures heeft zo'n organisatie en welke type is dat? Is een organisatie bereid om rechtstreeks met een zzp-er in de zorg te werken? Als je jouw mogelijke netwerk in kaart gebracht hebt, is het tijd om het gesprek aan te gaan met organisaties om te zien of zij geïnteresseerd zijn in jouw werkzaamheden.

Het vinden van ZZP opdrachten uitbesteden, hoe doe je dat?

Het zoeken naar opdrachten kun je ook uitbesteden. Er zijn honderden dienstverleners actief die hopen jou te mogelijk koppelen aan werk.

Bemiddelingsbureaus voor zzp-ers in de zorg hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Inmiddels zijn er honderden bemiddelingsconcepten actief. Deze bemiddelaars hanteren allemaal hetzelfde uitgangspunt: zij werven opdrachten en geven deze door aan zzp-ers in de zorg. Deze bureaus hebben allerlei soorten klanten en manieren van werken. Geen één is er precies hetzelfde. Er zijn bureaus die opdrachten aannemen van zorgorganisaties, zoals een dag- of avonddienst. Ook zijn er bureaus die particuliere cliënten werven en een directe overeenkomst tussen zzp en client toestaan. Daarnaast zijn er bureaus die zelf een overeenkomst met een client sluiten en het werk doorzetten naar zzp-ers. Op dat moment ben je eerder onderaannemer dan dat je een eigen client hebt. Hoe dan ook kun je op talloze manieren bemiddeld worden. Je kunt dus het hele jaar aan het werk blijven op het moment dat je bij een bureau ingeschreven staat met voldoende werk. Gemiddeld genomen staan zzp-ers in de zorg bij iets meer dan 2 bureaus ingeschreven.

Lees ook: ZZP zorg bemiddelingsbureaus zitten heel verschillend in elkaar. Let op!

Zelf ZZP zorg opdrachten vinden? Of uitbesteden?

Wil je meer achtergrond over starten als zzp'er in de zorg? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp-er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional. Ik ga ondermeer uitgebreid in op de werkwijze en constructies van bemiddelingsbureaus.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg