Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
ZZPers in de zorg

ZZPers in de zorg en de Wtza: waar komt het op neer?

zorgaanbieder Nov 14, 2021

In dit artikel lees je de meest gestelde vragen over de nieuwe wet van 1 januari 2022. Ben je al zzper in de zorg of overweeg je te starten? Dan verandert het nodige voor jou. In dit artikel lees je meer over zzpers in de zorg en de Wtza: waar komt het op neer?

Wat betekent de Wtza voor jou als zzper in de zorg?

De Wtza gaat in op 1 januari 2022. Deze wet introduceert een meldplicht voor zzpers in de zorg. Je moet je uiterlijk 1 juli 2022 gemeld hebben bij de Inspectie. Meld je je niet, of meld je jezelf te laat aan dan loop je de kans op een boete. Deze boete kan oplopen tot € 21.750.

Meer weten over de precieze Wtza data? Wtza en zzp in de zorg: op welk moment moet je waar aan voldoen?

Waarom moet ik mij melden als zzper in de zorg?

Op het moment dat je je inschrijft doorloop je een vragenlijst. Via de ingevulde vragenlijst krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een beter beeld van jou als zorgaanbieder en kan de Inspectie beter toezicht houden. Het doel van de Wtza is dat de IGJ alle zorgaanbieders in beeld krijgt.

Waar moet ik mij melden als zzper in de zorg?

Vanaf 1 januari 2022 moet je je melden via deze website

Om je aan te kunnen melden heb je eHerkenning voor zzp nodig.

Wat is het nut van de Wtza vragenlijst?

Via de vragenlijst word jij je als zorgaanbieder meer en beter bewust van de kwaliteitseisen. Je kunt je dan beter voorbereiden op jouw start als zzper in de zorg. Werk je al als zzper in de zorg? Dan verwacht de Inspectie dat jij aan de eisen voldoet. De Wtza gaat daarmee verder dan alleen een inschrijving in een register. 

Ik ben al ingeschreven, maar zonder vragenlijst

De afgelopen jaren is er een koppeling geweest tussen het KvK register en de Inspectie. Op het moment dat een nieuwe zzper zich inschreef, kreeg de Inspectie hier een melding over. Vervolgens kreeg de zzper een brief thuis van de Inspectie met een uitnodiging om zich te melden als zorgaanbieder. Veel zzpers zijn hierop ingegaan, waardoor ze al ingeschreven zijn in het register voor zorgaanbieders. Ze hebben alleen de digitale vragenlijst niet doorlopen.

Veel zzpers denken dat jezelf melden in het register voldoende is. Dit is niet het geval. De vragenlijst met kwaliteitseisen is van toepassing op alle zzpers, omdat alle zzpers vanaf 1 januari als zorgaanbieder gezien worden. Iedereen moet dus aan de wet- en regelgeving voldoen die voor hem of haar van toepassing is. De vragenlijst is een hulpmiddel om te zien waar je aan moet voldoen. Een inschrijving alleen is niet voldoende.

Waar komt mijn Wtza melding terecht?

Jouw melding komt via het CIBG bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) terecht. De inschrijving wordt ook gepubliceerd in het Zorgaanbiedersportaal (LRZa). Dit is een openbaar register. Zorgorganisaties, bemiddelaars, cliënten en collega zorgverleners kunnen jouw inschrijving via dit register opzoeken. De verwachting is dat het Zorgaanbiedersportaal het knooppunt wordt van alle inschrijvingen van zorgaanbieders.

Welke informatie valt te lezen op het Zorgaanbiedersportaal?

Ben jij zzper in de zorg en ingeschreven bij het Zorgaanbiedersportaal? Dan is jouw KvK inschrijving in te zien en het adres waarmee je geregistreerd staat. Voor veel zzpers in de zorg is dit het thuisadres. De naam van jouw bedrijf, de rechtsvorm, de SBI code die je hebt en een eventuele AGB registratie valt ook te lezen.

Hiermee wordt transparant dat je actief bent als zzper in de zorg. Daarnaast is ook de administratie van de Inspectie zelf gekoppeld. De Inspectie publiceert openbaar over zorgaanbieders die zij controleren. Dit is ook voor zzpers in de zorg het geval. De Inspectie controleert zorgaanbieders steekproefsgewijs.

Lees ook: AGB code aanvragen en de zzp'er in de zorg: hoe zit het?

Aan welke eisen moet ik voldoen als zzper in de zorg?

Veel zzpers in de zorg hebben een klachtenregeling en denken dat dit voldoende is om aan de eisen te voldoen. Dit is niet het geval. Een klachtenregeling is onvoldoende om te voldoen aan wet- en regelgeving. De kern van de eisen die gelden voor zzpers is dat je beschikt over een kwaliteitssysteem. Onderdeel van dat kwaliteitssysteem is een klachtenregeling. Overige eisen die gelden vanuit de kwaliteitswet vind je hier. ZZP-erindezorg.nl is de enige dienstverlener die een basis kwaliteitssysteem voor zzpers in de zorg aanbiedt.

Voor € 10 per maand inclusief BTW word je aangesloten op 'het Wtza abonnement'. Inschrijven doe je hier >>

Wil je zien hoe je vervolgens praktisch aan de slag kunt met jouw kwaliteitssysteem of de online training? Kijk dan het filmpje hieronder (2 minuten). 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg