Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zzp'ers in de zorg

Zzp'ers in de zorg investeren in hun zorgondernemerschap

ib-ondernemer Mar 10, 2023

Zorgondernemer ben je niet zomaar. Je bent het pas als je moeite doet om nieuwe kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig. Ondernemen in de zorg vraagt veel tijd en je moet blijvend investeren in je zorgondernemerschap. Zzp'ers in de zorg investeren in hun zorgondernemerschap.

Soms past het zzp-schap toch niet bij je

Als je zelfstandig ondernemer wil zijn, moet je het ook willen worden. Je bent immers niet alleen zelfstandig zorgverlener, maar ook zorgaanbieder én zorgondernemer. Dat is niet niks en dan moet je in een leerproces willen stappen. Als je die investering niet wil doen, is het zelfstandig ondernemerschap geen goede werkvorm voor je. Van zzp-schap wordt iets heel anders gevraagd dan van een flexwerker, zoals een uitzendkracht of gedetacheerde. Maar er zijn andere overwegingen om van zzp-schap af te zien. Daar spraken we over met zorgmedewerker Femke, die via ons abonnement ondersteund werd in haar voorbereiding. Haar conclusie was 'nee, zzp'er in de zorg is niets voor mij'.

'Zzp’er in de zorg word je niet van de een op de andere dag'

Ik heb de tijd genomen voor een goede voorbereiding. Het duurde wel even voordat ik goed wist wat mij te wachten stond. Ik sprak met zzp'ers, keek webinars en volgde de online training bij ZZP-erindezorg.nl. Toen kreeg ik een goed beeld over wat erbij komt kijken. Ik heb ook veel gelezen over de ontwikkelingen in de zorg om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Toen ik wist dat zelfstandig ondernemerschap echt bij mij past en ben ik aan de slag gegaan. Daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Joke, zzp-verpleegkundig specialist

“Neem echt voldoende voorbereidingstijd”

Bij starten als zzp'er in de zorg komt meer bij kijken dan alleen een inschrijving bij de KvK. Op de website van ZZP-erindezorg.nl vind je een stappenplan voor starters. Hier lees je wat je moet regelen als je overstapt van loondienst naar zorgondernemerschap. Op Spotify vind je de podcast van zzp-erindezorg.nl waarin Lex Tabak in 4 afleveringen vertelt over de voor- en nadelen van starten als zzp'er in de zorg.

'Je moet van alle markten thuis zijn'

Naast zorg verlenen, ben je ook bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een goede belastingaangifte, een informatieve website en een goed kwaliteitssysteem voor je bedrijf. Die ondernemersvaardigheden zijn onmisbaar. In je rol als zorgaanbieder organiseer je de goede randvoorwaarden om aan de kwaliteit van jouw zorg te werken. Mijn kwaliteitssysteem goed bijhouden en bevoegd en bekwaam blijven krijgen altijd voorrang van mij. Ria, zzp verzorgende IG.

'Ik kan niet zonder mijn netwerk met andere zzp'ers'

Bouw vanaf het begin een netwerk op met andere zzp'ers in de zorg. In eerste instantie doen startende zzp'ers dat om advies te krijgen en ervaringen te horen van meer ervaren zzp'ers. Na verloop van tijd is een netwerk belangrijk om elkaar te kunnen vervangen, ervaringen uit te wisselen en elkaar feedback te geven. Ik denk dat ik het meest geleerd heb over ondernemen door gesprekken over mijn ervaringen met andere zzp'ers. Sjoerd, zzp sociaal werker.

‘Als zzp'er in de zorg kan ik mijn onderscheidende expertise inzetten’

In de loop van de tijd onderscheiden zzp'ers in de zorg zichzelf met hun specifieke expertise. Zij richten zich op opdrachten die daarom vragen. In loondienst volgen zorgverleners de vraag van de organisatie. Maar als ondernemer kun je je eigen inzet veel makkelijker sturen: scholing volgen, investeren in de goede hulpmiddelen, bepaalde opdrachten aannemen en leren van je werkervaringen.

‘Ik heb een passie gekregen voor ondernemen in de zorg’

Ik ben al 45 jaar aan het werk in de zorg. Nu werk ik al 15 jaar als zzp ‘er in de zorg. Werken in de zorg is nu veel beter vol te houden en tegelijkertijd zet ik vaak net een stapje meer. Ik heb bij mezelf andere kwaliteiten kunnen ontdekken en daar geniet ik van. Als ondernemende, ervaren zorgverlener wil ik graag nieuwe uitdagende opdrachten uitvoeren. Rijk word ik er niet van. Wel ben ik rijker omdat mijn werkplezier veel groter is geworden. Ik ben verantwoordelijk en heb de touwtjes in handen. Dat geeft mij een groot gevoel van verantwoordelijkheid en vrijheid. Henk, zzp verpleegkundige.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg