Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zzp'ers ontwikkelen nieuwe gewoonten

ZZP'ers ontwikkelen nieuwe gewoonten in de rol van zorgaanbieder

zorgaanbieder Aug 09, 2022

ZZP‘ers ontwikkelen nieuwe gewoonten in de rol van zorgaanbieder. Die ontstaan als zij hun zorgonderneming passend maken voor hun opdrachtgevers én zichzelf. Voor veel zzp'ers is een eigen organisatie inrichten een hele nieuwe ervaring en moeten ze vaak zelf  ‘het wiel uitvinden'. In dit artikel belichten we 'nieuwe gewoonten' van zzp'ers in hun rol als zorgaanbieder met ervaringen uit de praktijk en tips.

Nieuwe gewoonten ontwikkelen

Als zorgverleners zzp'er worden, willen ze dingen anders aanpakken dan ze uit dienstverband gewend waren. Ze willen van de verwachting af dat zij 'onbegrensd' klaar moeten staan voor cliënten, collega's en managers. In dienstverband was dat normaal, maar als zzp'er zul je die verwachting zelf te lijf moeten gaan. Een zzp verzorgende verliet haar dienstverband na een burn-out. Dat wilde ze niet nog een keer mee te maken en besloot zzp 'er te worden. Nu werkt ze 4 dagen per week en nooit meer dan 6 uur per dag. Als ze zich aan die uren  houdt, krijgt ze regelmatig verwijten. "Het is soms best lastig om me niet schuldig te voelen, maar ik houd me aan mijn grenzen. Het moet wel”. ZZP'ers ontwikkelen nieuwe gewoonten als zij zelf aan het roer staan en beslissingen nemen over de aanpak van hun dienstverlening.

Het voordeel van ‘zelf het wiel uitvinden’

Nieuwe gewoonten ontwikkelen is voor zzp'ers noodzakelijk als zij een goede werk - privé balans willen. Een zzp verpleegkundige vertelde onlangs dat zoiets niet van de een op de andere dag lukt. "Het kostte aardig wat tijd om de goede werkomstandigheden voor mezelf te organiseren. Na veel wikken en wegen is het gelukt. Ik moest vooral leren keuzes te maken, waarmee ik op een  'gezonde' manier kan werken. Nu gun ik mezelf nu een werkweek die goed te doen is in combinatie met andere bezigheden. Ik werk nu zoals ik graag wil en mijn klanten zijn ook tevreden . Gelukkig kan ik nu zelf veel bepalen". Zelf het wiel uitvinden betekent dat zzp 'ers hun organisatie 'op Maat' kunnen inrichten.

Nieuwe gewoonten en vaardigheden van zzp'ers als zorgaanbieder 

Gezond werken mét oog voor je opdrachtgevers en voor jezelf is een zoektocht voor zzp'ers in de zorg. Maar er zijn meer uitdagingen als zorgaanbieder op te treden.

Leer als zelfstandige zorgaanbieder 'nieuw gedrag' te gebruiken.

Nieuwe gewoonten aanleren vraagt wat tijd. Uit onderzoek blijkt dat er voor mensen een goede reden moet zijn om gewoonten te wijzigen. Een burn-out, een moeder die mantelzorg nodig heeft,  het verlangen naar ontwikkeling in je vak of  eigen beperkte belastbaarheid zijn daar voorbeelden van. Met nieuw gedrag moet je oefenen, het herhalen en nog eens doen. Als je de meerwaarde van een verandering vaker ervaart, blijft het plakken. Ook helpt het als het nieuwe gedrag opvalt en wordt gewaardeerd. Wil je er meer over weten lees dan deze tekst over gedragsverandering.

Leer besluiten te nemen over zaken, waar je nooit eerder zelf over hoefde te beslissen.

In dienstverband werden veel besluiten voor je genomen door de werkgever. Nu neem je als zelfstandige zorgaanbieder alle  besluiten zelf.  Zakelijke besluiten nemen is een vaardigheid die de meeste zzp 'er moeten ontwikkelen. Daarover zijn boeken volgeschreven en talloze cursussen of workshops te volgen. Ga op zoek naar een cursus of andere hulp. Dat is echt  geen overbodige luxe, als je voor het eerst alle besluiten moet nemen over de koers en de aanpak van jouw zorg onderneming.

Leer zelf de wettelijke verplichtingen te organiseren voor  jouw zorgonderneming.  

In dienstverband organiseert de werkgever bijvoorbeeld de voorwaarden voor veilige zorg.  Er is meestal een aanpak voor de registratie van incidenten en calamiteiten en als er klachten zijn, gaat  iemand van de beleidsafdeling ermee aan de slag. Nu doen zzp'ers dat zelf en staan aan het roer van het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van zorg - en dienstverlening. Wil je meer weten over in het verankeren van de wettelijke verplichtingen in jouw zorgorganisatie, kijk dan naar de mogelijkheden die we bieden op ZZP-erindezorg.nl.  Je onderneming inrichten wordt makkelijker met de juiste informatie. Onze online traininggratis webinarsmaandupdates en honderden artikelen helpen je verder. Als de aanpak  van jouw zorg - en dienstverlening vast wil leggen in een kwaliteitssysteem, bekijk dan ons Wtza abonnement . Dat bied je een basis kwaliteitssysteem en aansluiting op een klachtenregeling.

Lees ook: Jouw zorgonderneming opbouwen doe je stap voor stap + tips

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg