Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zzp'ers zijn overtuigd

Zzp’ers zijn overtuigd van hun zorgondernemerschap, ongeacht overheidsbeleid

arbeidsmarkt werken als zzp'er Feb 09, 2023

'Ik ben al jaren zorgondernemer en bepaal zelf hoe ik in de zorg werk. Mijn cliënten hebben me hard nodig'. Dit is het antwoord van zzp'ers op het marginaliseren van de groep door de overheid en zorg-kopstukken. Ze laten zich niet demotiveren, gaan niet terug in loondienst, maar beramen zich als individu én als groep op hun toekomst. Zzp’ers zijn overtuigd van hun zorgondernemerschap, ongeacht overheidsbeleid.

Welke overtuigingen hebben zzp'ers over hun ondernemerschap?

De overheid en beleidsorganisaties denken dat zij zzp‘ers in de zorg kunnen sturen naar een dienstverband. Maar de vraag is of die veronderstelling juist is en aansluit bij de realiteit. Dit vroeg zzp-erindezorg zich af. Om de mening van zzp'ers daarover te peilen, deden we in januari onderzoek naar het vertrouwen in de eigen toekomst van zzp'ers in de zorg. De uitslag is duidelijk. Veel zzp’ers in de zorg zijn bezorgd, maar evenveel zijn overtuigd van hun ondernemerschap en hun waarde in de zorgsector. Ze hebben goede redenen om zelfstandig zorgondernemer te zijn en doen dat vaak al vele jaren. Iedere dag merken ze dat hun aandeel in de zorg gewaardeerd wordt. Welke reacties kregen we in het onderzoek over hun zorgondernemerschap?

'Ik ben zorgondernemer in hart en nieren en beslis zelf over de manier waarop ik werk in de zorg'

Dwang werkt niet, is de algemene reactie van zzp'ers in ons onderzoek. 'Ik en de zzp'ers waar ik mee samenwerk gaan niet terug in loondienst. We distantiëren ons van de bedoelingen van de overheid. Terugdrukken van zzp'ers in een dienstverband gaat averechts werken. Degenen die besluiten om zzp'ers te boycotten moeten beseffen dat zzp'ers geen vaste baan willen en hoogstwaarschijnlijk uit de zorg stappen waardoor er een nog groter tekort aan zorgpersoneel ontstaat'.

'Er is heel veel vraag naar mijn specialisme en dat neemt eerder toe dan af' 

Zzp'ers geven in het onderzoek aan dat zij dagelijks gevraagd worden om hun vak op een hun eigen manier uit te voeren. Daar is vraag naar. ' Ik kies ervoor om mijn specialisme in te zetten bij verschillende instellingen en doelgroepen en merk dat deze organisaties niet zonder zzp'ers kunnen en willen', zegt een van de respondenten in ons onderzoek.

"Als zzp'er kijk ik over grenzen van organisaties en sectoren heen en ben creatief in het vinden van oplossingen'

Zzp'er werken op meerdere plekken en sectoren. Dat betekent dat zij een brede kijk hebben op de complexe situaties in de zorg. 'Ik denk als zzp'er niet: we hebben het altijd al zo gedaan, dus dat zal wel de juiste manier zijn. Een team kan ik ook andere manieren en oplossingen laten zien en daarmee de kwaliteit van zorg verbeteren'.

'Ik ben gehecht aan de eindverantwoordelijkheid voor mijn cliënten en goede kwaliteit van zorg' 

Zzp'ers in de zorg zijn voor verantwoordelijk voor alle stappen in het zorgproces met cliënten. Ze kennen de wet- en regelgeving  in de zorg goed. Op die manier werken ze aan kwaliteit van zorg. 'Ik ben niet alleen zorgverlener, maar ook zorgaanbieder en verantwoordelijk voor goede zorg. Dat bevalt me, al velen jaren, uitstekend'.

'Ik heb als zzp'er veel meer tijd voor mijn cliënten'

'Doordat ik als zelfstandige werk, kan ik mijn tijd zelf inplannen. Dat geeft mij de vrijheid om voldoende tijd te reserveren voor cliënten en ben ik tevreden over het contact met mijn cliënten. Zo houd ik het vol om in de zorg te werken.  In loondienst kwam ik altijd tijd tekort'.

'Er is altijd veel vraag naar mijn deskundigheid en flexibiliteit. 

Een greep uit de reacties van zzp'ers: 'Ik heb altijd werk, ze hebben ons hard nodig hebben, ik krijg heel veel aanbod van openstaande diensten (dag, avond en het weekend) én ik ben deskundig, doe mijn werk goed en heb vertrouwen dat de toekomstplannen van de overheid mij niet in de weg gaan zitten'.

Bij zzp‘ers ontstaat behoefte aan belangenbehartiging en zij willen zich verenigen. 

We hebben zzp'ers in de zorg gevraagd wat zij belangrijk vinden bij belangenbehartiging. Dat levert een beeld op aan welke voorwaarden een belangenorganisatie voor zzp'ers moet voldoen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg