Woensdag 27 juni wordt het HKZ-keurmerk voor zzp’ers in de zorg gelanceerd. Jij, als zelfstandige in de zorg, kan dan toegang krijgen tot de norm en jezelf voorbereiden om op te gaan voor het behalen van het keurmerk. We verwachten dat de eerste zzp’ers dit jaar nog het keurmerk behalen. De afgelopen weken hebben we al doorgekregen dat dit keurmerk voor veel zzp’ers in de zorg, maar ook voor andere partijen, veel kan gaan betekenen. Lees daarom snel verder over wat het HKZ-keurmerk allemaal inhoud!

Het HKZ-keurmerk is opgezet door HKZ-Nen (die ook alle andere HKZ-keurmerken beheert). Zij hebben, samen met 15 partijen die werken met zzp’ers in de zorg of hun belangen behartigen, dit specifieke keurmerk voor zzp’ers in de zorg georganiseerd en de norm ervoor opgezet.

De eisen van het keurmerk zijn te verdelen in verschillende componenten, waarvan de belangrijkste het zorginhoudelijke deel en het ondernemerschap deel zijn. Het zorginhoudelijke deel wordt getoetst aan de hand van de criteria van de WKKGZ, de zorggerelateerde wetgeving die sinds 1 januari 2016 van kracht is in Nederland. Het ondernemerschap deel wordt bekeken aan de hand van de 10 ondernemerschap criteria van de Belastingdienst. Daarnaast is je integrale visie op het functioneren als zelfstandige in de zorg van belang, hier wordt ook naar gevraagd tijdens de toetsing.

De toetsing bestaat uit het uploaden van jouw documentatie, diploma’s en certificaten in een beveiligde neutrale online omgeving, waarna die bekeken wordt door een auditor van een certificerende instantie. Wanneer dit in orde is volgt een face-to-face gesprek waarin er verdiepend wordt gekeken naar jouw praktijk. Zoals je leest is het HKZ-keurmerk een uitdagende volgende stap voor zzp’ers in de zorg, maar een waar wij zeker de waarde van inzien.

Daarom gaat Zzp-erindezorg.nl bijeenkomsten aanbieden gericht op het HKZ-keurmerk, waarin we de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is het HKZ-keurmerk?
  • Waar komt het HKZ keurmerk vandaan?
  • Wat is het verschil met het KIWA keurmerk?
  • Wordt het HKZ keurmerk verplicht?
  • Hoe voldoe ik aan de criteria voor het keurmerk?
  • Hoe gebruik ik het keurmerk om mijzelf te profileren in de markt?

Deze bijeenkomsten vinden plaats op 4 juli in Zwolle en 6 juli in Den Bosch.

Dit zullen de eerste bijeenkomsten zijn in wat uiteindelijk maandelijkse bijeenkomsten gaan zijn over het HKZ-keurmerk.

Wij zijn van mening dat veruit de meeste zzp’ers, met een beetje begeleiding en ondersteuning, dit keurmerk kunnen behalen.