Nu aansluiten

Stappenplan veilig zelfstandig ondernemen

Hoe kun je veilig ondernemen in de zorg? Hieronder lees je ons stappenplan.

1. Kies voor een bewuste start

Wil jij problemen achteraf voorkomen? Kies dan voor een bewuste start als zzp’er in de zorg en ga niet halsoverkop aan de slag. Investeer in een goede gedegen start en begrijp waar je in stapt als zorgondernemer. Een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker, maar een zelfstandige zorgverlener die voor eigen risico en rekening onderneemt. Ons stappenplan starten als zzp’er in de zorg helpt je verder met een bewuste start. 

2. Voldoe aan de 10 eisen van ondernemerschap

Wil jij door de Belastingdienst gezien worden als ondernemer? Dat is logisch, want je kunt dan gebruik maken van fiscale aftrekposten. Maar let op. Jij hebt zelf de plicht om te bewijzen dat jij ondernemer bent. Dat doe je door te voldoen aan de Belastingdienst ondernemer eisen voor zzp. Wil je in detail meegenomen worden in hoe je dit aanpakt? Kijk dan onze IB-ondernemer video binnen onze online training.  

3. Zorg zelf voor een goede overeenkomst van opdracht

Wil jij schijnzelfstandigheid voorkomen? Zorg dan voor een goede overeenkomst van opdracht. Verdiep je in de overeenkomst en lees de voorwaarden goed door. Bij een goede overeenkomst van opdracht voorkom je gezag en/of regel je vrije vervanging. Daarnaast is het belangrijk dat je geen voorwaarden tekent waarmee je voor grote schade aansprakelijk gesteld kan worden. 

4. Voldoe aan de eisen van een zorgaanbieder 

Sinds 1 januari 2022 worden ook zzp’ers in de zorg gezien als zorgaanbieder. Het maakt hierbij niet uit of je eigen cliënten hebt of als onderaannemer werkt voor een opdrachtgever. Een kwaliteitssysteem en klachtenregeling zijn verplicht. Om die reden hebben wij deze ook opgenomen in ons Wtza abonnement. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd gaat er vanuit dat jij voortdurend leert en verbetert met jouw bedrijf. In ons abonnement zit een aparte online training over dit onderwerp. 

5. Doe werk waarvoor je bevoegd en bekwaam bent 

Als zzp’er in de zorg ben je persoonlijk aansprakelijk voor de fouten die je maakt. Dit geldt ook voor de zorg die je levert. Zonder diploma werken als ZZP in de zorg is erg onverstandig. Als zzp’er wordt er naar jouw afgeronde diploma’s gekeken bij een controle en wordt beoordeeld of je ook opgeleid bent voor het werk wat je hebt gedaan. De Inspectie gaat er vanuit dat je je aansluit bij jouw beroepsgroep. Doe alleen werk waarvoor je bevoegd als bekwaam bent en investeer in training en (bij)scholing. 

6. Verzeker jezelf tegen aansprakelijkheid 

Als zzp’er in de zorg werk je met kwetsbare cliënten, deelnemers en/of patiënten. Je bent vanwege jouw eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de activiteiten die je doet. Hoe je een zakelijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp in de zorg afsluit verschilt van beroep tot beroep. Lees de polisvoorwaarden van een BAV zorg goed door, om er zeker van te zijn dat al jouw activiteiten worden gedekt.  

7. Verzeker jezelf tegen risico’s 

Naast aansprakelijkheidsrisico’s, zijn er nog meer onderwerpen waar je bij stil moet staan als je veilig zelfstandig wil ondernemen. Hoe ga jij bijvoorbeeld om met ziekte? Met pensioen? Jouw sociale zekerheden houden op als je start als zzp’er in de zorg. Hou daar rekening mee. En wat te denken van zakelijk rechtsbijstand? Hoe ga jij om met een incassoprocedure als een klant niet betaalt? Jezelf verzekeren tegen risico’s die je loopt is een belangrijk element van jouw ondernemerschap. 

Checklist: Hoe veilig is jouw onderneming?

Exclusief voor abonnees. Werken als zzp'er in de zorg heeft veel voordelen. Maar er wordt ook veel van je verwacht. Wil je een beeld krijgen waar je aan moet voldoen als zzp’er? Maak gebruik van onze complete checklist voor veilig zelfstandig ondernemen in de zorg. Ben je nog geen abonnee en wil je ook gebruikmaken van de checklist met meer dan 75 punten? Sluit je nu aan.

Naar de checklist

Lees ook

Voorkom schijnzelfstandigheid

Je voorkomt schijnzelfstandigheid als je op een goede manier samenwerkt met jouw opdrachtgever. Hoe zit dat?

Lees verder

Veilig ondernemen

Wat levert veilig ondernemen in de zorg jou op? Je voorkomt financiële problemen en persoonlijke aansprakelijkheid.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Elke twee weken de belangrijkste updates over zzp in de zorg in je mailbox.

Meld je aan