Nu aansluiten

Veilig ondernemen in de zorg

Hoe kun je veilig ondernemen in de zorg? Wij zetten het voor je op een rij.

Voorkom problemen met veilig ondernemerschap

Wat levert veilig zelfstandig ondernemen in de zorg jou op? Je voorkomt financiële problemen en persoonlijke aansprakelijkheid. Daarnaast kun je duurzaam werken als zelfstandige in de zorg als je jouw zaken goed op orde hebt. Wat moet je op orde hebben om voor veilig zelfstandig ondernemerschap in de zorg?

Voldoe aan alle eisen van het ondernemerschap

De eisen aan jouw ondernemerschap gaan veel verder dan het hebben van ‘drie klanten’ of ‘1225 uur’ werken aan jouw onderneming. Als zzp’er in de zorg word je gezien als ondernemer en gecontroleerd door de Belastingdienst. Als je niet voldoet aan de eisen voor ondernemerschap, kun je geconfronteerd worden met hoge geldbedragen die worden teruggevorderd.

Voorkom schijnzelfstandigheid

Op het moment dat je als schijnzelfstandige wordt gezien, dan wordt jou met terugwerkende kracht een dienstverband opgelegd bij jouw opdrachtgever. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel jouw opdrachtgever als jezelf. Hoe kun je schijnzelfstandigheid voorkomen? (LINK) Begrijp de overeenkomst die je tekent. Als je voldoet aan de eisen van veilig ondernemerschap, is de kans op schijnzelfstandigheid klein.

Gedraag je als een zorgaanbieder

Iedere zzp’er wordt gezien als zorgaanbieder en moet voldoen aan de Wkkgz en Wtza. Hier wordt op gecontroleerd. Als je niet voldoet aan de meldplicht voor starten, kan dit leiden tot een boete vanuit de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Gedraag je als een zorgaanbieder door de voldoen aan de Wkkgz (LINK) en Wtza (LINK) en zorg voor een kwaliteitssysteem (LINK) en klachtenregeling (LINK). Zodat je klaar bent voor een eventuele controle.

Voorkom persoonlijke aansprakelijkheid

Met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor schade. Dit geldt voor jouw bedrijf, jouw beroep en op het moment dat je ten onrechte een declaratie indient. Deze aansprakelijkheid kan leiden tot (grote) financiële schade. Een goede verzekering voor beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid is een belangrijk ingrediënt voor veilig ondernemen. Zorg ervoor dat je een formele zorgopleiding hebt afgerond voordat je start als zzp’er in de zorg. Verstuur alleen declaraties waarvan je weet dat ze terecht zijn.

Checklist: Hoe veilig is jouw onderneming?

Exclusief voor abonnees. Werken als zzp'er in de zorg heeft veel voordelen. Maar er wordt ook veel van je verwacht. Wil je een beeld krijgen waar je aan moet voldoen als zzp’er? Maak gebruik van onze complete checklist voor veilig zelfstandig ondernemen in de zorg. Ben je nog geen abonnee en wil je ook gebruikmaken van de checklist? Sluit je nu aan.

Naar de checklist

Lees ook

Stappenplan

Hoe kun je veilig ondernemen in de zorg? We hebben de verschillende stappen overzichtelijk op een rij gezet.

Bekijk alle stappen

Voorkom schijnzelfstandigheid

Je voorkomt schijnzelfstandigheid als je op een goede manier samenwerkt met jouw opdrachtgever. Hoe zit dat?

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Elke twee weken de belangrijkste updates over zzp in de zorg in je mailbox.

Meld je aan